Diyarbakr ve anlurfa bölgelerindeki meralarn yeterince gelimemesi nedeniyle sknt yaayan göçerler, bir süredir güvenlik nedeniyle çklmasna izin verilmeyen ve bu yl yeniden kullanma açlan yaylalar sayesinde, yazn bereketli bir sezon geçirmeyi umut ediyor.
Hayvanlarna daha verimli otlaklar bulabilmek için mevsim artlarna göre yer deitirmek durumunda kalan göçer aileler, anlurfada havalarn snmaya balamasyla Dou Anadolu Bölgesindeki nispeten daha serin olan yaylalara doru yola çkmaya balad.
Hayatlarn kl çadrlarda sürdüren göçerler, anlurfa-Diyarbakr snrndaki Karacada bölgesinin yüksek kesimlerinde bir süre konakladktan sonra yaz aylarn genellikle Elaz, Bingöl ve Erzurum yaylarnda geçiriyor.
Yolculuk boyunca koyunlar belli aralklarla saarak hastalanmalarn önlemeye çalan besiciler, günler süren yolculuun ardndan anlurfann Siverek ilçesi snrlarndaki Karacada bölgesine ulayor.
Yemeklerini yolculuk srasnda eeklerin srtnda muhafaza eden çobanlar, dinlenmek için durduklar zamanlarda çay demleyip yemek yiyor. Yayla ve meralarda hayvanlarn bandan ayrlamayan çobanlar, cep telefonlarn ise güne enerjisini kullanarak arj ediyor.
Eek srtnda tadklar, küçük ebatl güne panelleriyle cep telefonlarn arj eden çobanlar, hem acil durumlarda yaknlarn arayabiliyor hem de telefondan internete girip müzik dinliyor.
- Arktekin: Baka bölgelere gitmek zorundayz
Kuraklk sonucunda meralarn yeterince gelimemesi nedeniyle skntlar yaayan besiciler, bu yl yeniden kullanma açlan Dou Anadolu Bölgesindeki yaylalarda, yazn bereketli bir sezon geçireceklerine inanyor.
Göçerlerden Mehmet Arktekin, ileri gerei sürekli göç etmeleri gerektiini belirterek, bu yl yalarn yeterli olmamas nedeniyle umduklarn bulamadklarn belirtti.
Yaylalara çkmay heyecanla beklediklerini vurgulayan Arktekin, öyle konutu:
Normalde ilk baharda burada otlar çok iyi olurdu ve hayvanlarmz geliirdi, sütümüz artard. Bu yl ise maalesef yeterince ya dümedi ve meralar gelimedi. Bu yüzden yaklak bir ay erken buradan ayrlmak durumunda kalacaz. Baka bölgelere gitmek zorundayz. Kimi Erzurum, kimi Bingöl tarafna gidecek. Bizim en önemli gelirimiz kuzu ve süt ama yamur yamaynca verim elde edemedik. Umudumuz yaylalar, inallah orada beklediimizi buluruz ve hayvanlarmz geliir.
Sürüsüyle yola koyulan çoban Mahmut Aslanalp ise ilkbaharla birlikte ilerinin younlatn ifade ederek, günler süren yolculuun ardndan Karacadaa, oradan da Bingöl yaylalarna ulaacaklarn söyledi.
- Gece gündüz meralardayz
lerinin zorluundan bahseden Aslanalp, Baharla birlikte gece gündüz meralardayz. Gün domadan hayvanlar otlatmaya kaldryoruz, ölen suya götürüyoruz, sonra arkadalarmzla toplanp yemek yiyoruz. kindi vakti kuzular anneleriyle buluturuyoruz. Akam saat 21.00e kadar yayyoruz, sonra da yatyoruz. Gece yars tekrar kalkyoruz. Yaklak üç saat hayvanlar otlatyoruz. Sonra biraz dinlenip güne domadan tekrar ie koyuluyoruz. diye konutu.
Yanlarnda tadklar güne panellerinin ilerini kolaylatrdna dikkati çeken Aslanalp, unlar kaydetti:
Bu sene kuraklk var, ondan dolay ot yok. Bu yüzden iimiz daha zor. Bir an önce yaylalara ulap hayvanlarn gelimesi için çabalayacaz. Yaylalarda ot durumuna göre süt verimi de artar. Aylk 4 bin lira alyorum ama bu bizim ie göre az. Bundan sonra Karacadaa gidip 20 gün kaldktan sonra Bingöle geçeriz. Orada da 3 ay kadar kalp geleceiz. Sürekli dardayz telefonlarmz da güne paneliyle arj ediyoruz. Güne olduu sürece sknt yaamyoruz.
Karacada Göçerler Dernei Bakan Hamza Aan da ilkbahar ve yaz aylarnn, hayvanlarn gelimesi için en ideal dönem olduunu ifade ederek, bu dönemde göçerlerin yaylalara özgürce gidecek olmasnn sevindirici bir durum olduunu aktard.
Hayvancln zorluundan bahseden Aan, Hayvanclkta en büyük gider yemdir. Bu yl meralar geliemedii için besiciler nisan ayna kadar hayvanlara yem takviyesi yapmak durumunda kald. imdi de göçerler yaylalara gitmek için hazrlanyor. lgililerin yaylalar yeniden vatandan hizmetine açmas son derece önemli. nallah besiciler bu sayede rahat bir nefes alrlar. eklinde konutu.