Vann Özalp ilçesinde 407 hektar alan kaplayan Akgölün kurumas nedeniyle bölgede barnan ku türleri, baka alanlara göç etmek zorunda kald.
lçeye 30 kilometre uzaklkta bulunan, yamur ve kar sularyla beslenen, 9 kilometre ky uzunluuna sahip Akgöl, bu yl kuraklktan olumsuz etkilendi.
Göç mevsiminin balamasyla her yl onlarca türden binlerce kua ev sahiplii yapan göl, küresel snma, yalarn azl ve hzl buharlama nedeniyle kurudu.
Kysndaki sazlk alanlarnda her yl koloniler halinde görüntülenen bata flamingo olmak üzere dikkuyruk, klç gaga, clbt, angt ve suna gibi kular, yaam alanlarnn çoraklamas nedeniyle gölü terk etti.
KURAKLIK KAPALI HAVZALAR çN BÜYÜK BR RSK
Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Corafya Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinolu, tüm dünyada olduu gibi bölgede de ciddi bir iklim deiikliinin yaandn söyledi.
Küresel snmaya bal olarak kurakln da canllarn hayatnda önemli deiikliklere yol açtn ifade eden Alaeddinolu, Keke geçmite olduu gibi yalara bal dönemler olsayd ama imdi öyle bir durum yok. Bu kez kuraklk hakikaten hayatmza giriyor. Bu, artk bir salnm deil hayatmzn bir parças haline dönüüyor. Bu durum belli bölgeler için, yani su kaynana ulalamayan yerler için risk. Kuraklk, kapal havzalar için çok daha büyük bir risk. dedi.
Akgölün kular için önemli bir yaam alan olduunu belirten Alaeddinolu, Bu mevsimde göl suyunun maksimum düzeyde olmas gerekiyordu. Kar ve yamur sularnn en iyi olmas gereken dönem. Yine buharlamann az olmas gerekiyor fakat tüm bu dengeler deiti. Yalar dütü, kar sular yok ve buharlama iki kat artt. bilgisini paylat.
Bundan sonra Akgölde daha da kötüleen bir sürecin kendilerini beklediini aktaran Alaeddinolu, bir yerin kuruduktan sonra oray yaatmann zor olacan ifade etti.
KULAR GÖçMEK ZORUNDA KALDI
YYÜ Yaban Hayvanlar Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan ise gölde ilkbahar mevsiminin son günlerinden itibaren etkili olan kurakln artc olduunu söyledi.
Kurakln canl yaam için tehlike oluturduunu dile getiren Aslan, unlar kaydetti:
Aslnda temmuz ve austos aylarnda suyun azalmasn bekliyorduk ama çok erken bir kuruma oldu. Bu da oradaki yaban hayatn ciddi anlamda olumsuz etkiledi. Üremek için ve göç güzergahnda olduu için Akgöle gelen flamingo dahil birçok ku türü baka sulak alanlara göç etmek zorunda kald. Kuraklk böyle devam ederse dier sulak alanlarmz da etkilenebilir. çok erken bir kuraklkla kar karya kaldk. Bu, sadece ilimizde deil ülkemizin tamamnda görülüyor. lerleyen günlerde ve özellikle austos aynda bu kurakl daha çok hissedeceiz. Bu da kular ve dier yaban hayat için olumsuz sonuçlar douracaktr.
Akgöl kysndaki Baraçk Mahallesinin muhtar Necmettin Yaln da Yllardr böyle bir kuraklk yaamadk. Yllardr akan çemelerimiz bu yl kurudu. çok kötü bir süreçteyiz. çiftçilerimiz çok sknt yayor. Akgöl özellikle flamingolarn urak yeriydi. Birçok ku türü buraya geliyordu. Ku cennetiydi. Maalesef kuraklktan dolay kular göç etti. Göl tamamen kurudu ve görüntüsüyle Tuz Gölünü andryor. diye konutu.