Gözaltına alınınca itirafçı oldular

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 2010'daki komiser yardımcılığına geçiş sınavına yönelik FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınan 806 şüpheliden 257'si tutuklandı.

Haberler 26.02.2019 - 11:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2010daki Polislikten Komiserlie Geçi Snavnda, FETÖ üyelerinin yazl snav öncesinde sorulara erierek bunlar örgüt mensuplarna verdiklerinin tespiti üzerine haklarnda gözalt karar verilen bin 112 üphelinin yakalanmas için 76 ilde 12 ubatta balatlan operasyonda 806 üpheli gözaltna alnd. Emniyette ilemleri tamamlandktan sonra bulunduklar illerde hakim karsna çkartlan üphelilerden 257si tutukland.

- 4 üpheliden biri itirafç oldu

Emniyette ifadeleri alnan üphelilerden 198i etkin pimanlk hükümlerinden faydalanrken, bu kiilerin verdikleri bilgiler dorultusunda bin 853 yeni isme daha ulald. Söz konusu kiilerle ilgili soruturmann sürdüü, yeni isimlerin de gözaltna alnaca belirtildi.

Gözaltna alnan üphelilerin verdii ifadeler de FETÖnün sorularn çalnmasnda uygulad yöntem ve kulland söylemleri bir kez daha gözler önüne serdi. tirafç ifadelerinde, snav sorularnn neden verildiini sorgulayan veya hakszlk yapldn düünen örgüt üyelerinin, Saçma sapan veya inançsz insanlar kazanacana bizden olanlar kazansn, Dini vecibeleri yerine getirmek için memura izin verecek amirlere ihtiyaç var ve Bu ülkede adalet yok eklinde açklamalarla ikna edildikleri ortaya çkt.

FETÖnün, önceki yllarda yaplan snavlar kazanamayan kiilerde örgüt sayesinde kazand düüncesini empoze ederek bu kiilerin örgüte ballklarn ve motivasyonlarn artrmaya çalt belirlendi.

Örgütün snavlardan sonra, kazananlar listesinde yer alan örencileri yakn takibe ald, mahrem abilerin bu örencilerle irtibata geçtikleri ve kurs için kalacak yer ayarladklar tespit edildi.

Sorular datan FETÖ üyelerinin, snava girecek kiilere sorular kimseyle paylamamalar için Kuran- Kerime el bastrdklar ve soru katlarnn karalanmamas, çoaltlmamas, datlmamas ve ezberlendikten sonra geri alnaca hususlarnda telkinlerde bulunduklar örenildi.

- Yanl soruya doru yant

Soruturma kapsamnda hakknda gözalt karar çkarlan bin 112 kiiden 143ünün baka FETÖ soruturmalar kapsamnda tutuklu bulunduu, 130unun ise görevde olduu ifade edilmiti.

Hakknda yakalama karar çkarlan üphelilerin isimlerinin, 2010daki snava ilikin soruturma kapsamnda hazrlanan bilirkii raporuyla belirlendii, zanllarn tamamnn bu snavn iptal edilen 13 sorusuna da doru yant verdii tespit edilmi, snav sonrasnda yanl olduu anlalarak mahkeme kararyla iptal edilen 13 soruya FETÖ üyelerinin neredeyse tamam, ayn yanl kk iaretleyerek doru saylan cevab verdii ortaya çkmt.

Söz konusu raporda, uzmanlarn çözülmesi zor olarak deerlendirdii 8 soruyu da örgüt üyeleri doru cevaplad gözler önüne serilmiti.

Raporda ayrca, aralarnda snav kazanmasna ramen kontenjan nedeniyle rütbe alamayan kiiler ile sonradan yürütülen soruturmalar sonucu rütbeleri sökülen veya çeitli nedenlerle Komiser Yardmcl Kursunu tamamlayamayan adaylarn da bulunduu bin 134 kiinin, snav soru ve cevaplarn önceden görerek snav kazandklar ve bu snavda üpheli olduklar kaydedilmiti.

Ana Sayfaya Git