Dünyanın dört bir yanındaki yüz binlerce Müslümanın kutsal topraklara gidişleri devam ediyor.
Türkiyeden ilk kafilenin hareket ettiği 30 Mayısta başlayan hac yolculuğu dolayısıyla hacı adaylarının bir kısmı Mekkeye bir kısmı ise Medineye ulaşıyor.
Kovid-19 önemlerinin tamamen kaldırılmasıyla 65 yaş üstü hacı adayları 3 yıl aradan sonra kabul edilirken, Türkiyeye 83 bin 430 kişilik kontenjan verildi ve ilk kafile 30 Mayısta Türkiyeden ayrıldı.
Son kafilenin Türkiyeden hareket etmesiyle tamamlanacak hac yolculuğunda Türk hacıların geri dönüşü Kurban Bayramının ardından başlayacak.
MEKKEYE GELEN HACI ADAYLARI UMRE ZİYARETİ YAPIYOR
Kutsal topraklara gelen ve otellerine yerleşen hacı adayları giydikleri ihramlarıyla Kabeyi ziyaret ediyor.
Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyke la şerike leke lebbeyk (Buyur Allahım emrindeyim, senin eşin ve benzerin yoktur Allahım) telbiyesiyle Mescid-i Harama giden hacı adayları, burada ilk dualarını ediyor.
ZEMZEM VE SAY
Kabeyi dualar eşliğinde tavaf eden ve 2 rekat tavaf namazı kılan hacı adayları, Hz. Hacer ve oğlu Hz. İsmaile, Allah tarafından ihsan edilen büyük su zemzemden, Mescid-i Haram ve say alanında içiyor. Zemzem, Kabenin yaklaşık 20 metre doğusunda Makam-ı İbrahime yakın tavaf alanının altındaki kuyudan çıkıyor.
Hacı adayları tavafı tamamlamalarının ardından, Safa ile Merve tepeleri arasında say yapıyor. Kuran-ı Kerimde, Allahın sembolleri-alametleri olan bu tepenin aynı zamanda arayış anlamına geldiği belirtiliyor. Hz. İbrahimin eşi Hz. Hacerin, henüz süt çağındaki oğlu İsmail için su ararken bu iki tepe arasında hızla yürümesi, koşması say hadisesi olarak anlatılıyor.
Sayın bitirilmesinin ardından umreyi tamamlayan ve tıraş olarak ihramdan çıkan hacı adayları, hac günlerine kadar ibadetlerini günlük kıyafetleriyle eda ediyor.
İhramdan çıkan ve artık hac günlerini beklemeye başlayan hacı adayları tavaf yaparak, Kuran-ı Kerim okuyarak veya Mekkede bulunan Sevr ve Hira dağları, Cebel-i Rahme ve Cebel-i Nur gibi kutsal mekanları ziyaret ederek vakitlerini değerlendiriyor.