Hasankeyfte kurtarma kazısı

Atatürk Ortaokulu bahçesi ile Er-Rızk Camisi çevresindeki kazılarda bir medrese ve hamam ile su kanalının kalıntılarına ulaşıldı.

Haberler 14.01.2020 - 11:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ilsu Baraj Gölü altnda kalacak tarihi eserlerin kurtarlmas amacyla yürütülen kazlarda sona gelindi.

Ön yüzü beton kaplamal kaya dolgu barajlar kategorisinde, gövde hacmi ve kret uzunluu bakmndan Atatürk Barajndan sonraki ikinci büyük konumundaki Ilsu Barajnda su tutma ilemi sürüyor.

Buna bal olarak su seviyesinin yükselmesi dolaysyla tarihi Hasankeyfteki Atatürk Ortaokulu bahçesinde younlaan kaz çalmalarnn bu ay sonunda tamamlanmas hedefleniyor.

15i arkeolog 79 kiinin katlmyla Ilsu Baraj ve HES Projesi Kültürel Varlklar Koruma Kurtarma çalmalar kapsamnda Kültürel Park Alanna tanan Er-Rzk Camisi mevkisi ile Atatürk Ortaokulu bahçesinde yürütülen kazda, Artuklular dönemine ait sikke ve mozaik parçalar, medrese ve hamam ile su kanalnn kalntlar bulundu.

- Tanan eserlerin altndan tarih çkt

Hasankeyf Kaymakam Haluk Koç, baraj göl alanndan etkilenen Hasankeyf Aa ehirde yer alan Zeynelbey Türbesi, Artuklu Hamam, mam Abdullah Zaviyesi, Orta Kap, Kzlar (Eyyubi) Camisi Dou ve Bat Bloku, Kzlar (Eyyubi) Camisi Kuzey ve Güney Duvar, Süleyman Han Camisi külliyesi, taç kap ve çemesi ile Süleyman Han Camisi külliyesi ve minaresinin tandn söyledi.

Baraj suyunun Hasankeyf içine ulamadan kaz çalmalarnn tamamlanacan belirten Koç, öyle konutu:

Yklan çarnn altnda neler olduu, kent tarihiyle ilgili bilinmeyenleri ortaya çkarmak üzere kaz çalmalar yapld. Er-Rzk Camisi ve Atatürk Ortaokulu bahçesindeki kazlarda mozaik parçalar, sikke, medrese, hamam ile atk ve temiz su kanalnn kalntlar ortaya çkarld. Bu kalntlardan Hasankeyfte döneminin çok ilerisinde bir kentlemenin olduunu görüyoruz.

- 65 metreye yükseldi

Devlet Su leri (DS) 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösal da Ilsu Barajnda su seviyesinin hzla yükseldiini söyledi.

Kösal, baraj gölünde su miktarnn 1 milyar 250 milyon metreküpe, yüksekliinin ise 65 metreye ulatn vurgulad.

Arkeolojik kaznn sürdüünü belirten Kösal, öyle devam etti:

Kazlarda çkan eserler müzeye tanarak çalmalar tamamlanacak. Son olarak Hasankeyfte okul bahçesinde kaz çalmalar yapld, bir de Er-Rzk Camisi yannda çalma yapld bunlar da tamamlanma aamasnda. Su, Hasankeyfe yetimeden önce kaz çalmalar tamamlanacak.

- Müzede sergilenecek

Kaz çalmalarnda ortaya çkan eserlerin kent tarihine önemli k tuttuunu dile getiren Koç, Buradan ortaya çkan eserleri üç boyutlu olarak Hasankeyf Müzesinde de görme imkanmz olacak. Tadmz eserlerin dnda kalan Hasankeyfin bilinmeyen yönlerini de burada belgeleyerek yöreye gelecek olan ziyaretçilerimizin görmelerini salam olacaz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git