Memorial Diyarbakır Hastanesi’nde yapılan tüp bebek bilgilendirme toplantısında konuşan Op. Dr. Batu Aydınuraz, bölgede hava sıcaklığının fazla olması ve kot pantolon giymenin testislerde sperm üretiminin güçlük çekmesine neden olabileceğini söyledi.
Memorial Diyarbakır Hastanesi’nde bugün yapılan tüp bebek bilgilendirme toplantısında Antalyadan gelen Op. Dr. Batu Aydınuraz ve Op. Dr. Aydın Ilgın aileler tüp bebek ve aşılama konularında bilgi verdi. Antalya Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Op. Dr. Batu Aydınuraz yaklaşık 70 aileye bugün bilgilendirme yaptıklarını ve amaçlarının düzgün bir bilgilendirme yapmak olduğunu belirtti.
TÜP BEBEK KONUSU İSTİSMARA AÇIKTIR
Aydınuraz,Yaptığımız toplantıda esas amacımız ülkede henüz ulaşmayı başaramadığımız yıllık 60 bin civarında olan çocuk sahibi olamayan çiftlere ulaşmak ve bu çiftlere üreme tıbbı ile alakalı doğru bir bilgilendirme yapmaktı. Türkiyede tedaviyi yapan birçok merkez olmakla birlikte nitelikli tedavinin alınması ve hastalara ulaşımla alakalı sıkıntıların yaşandığı bir gerçek. Bu amaçla hastanemizde bir halk toplantısı gerçekleştirdik. Genellikle Tüp Bebek tedavisinin başarı oranları ve uluslararası düzeydeki laboratuvar standartlarına kadar olan genel ve çağdaş bilgileri paylaştık. İstismara da çok açık bir konu olduğu için doğru ve düzgün bilgi vermek esas amacımız dedi.
HAVA SICAKLIĞI ÇOCUK SAHİBİ OLMAYI ETKİLİYOR
Op. Dr. Batu Aydınuraz, zirai işlerin fazla olması ve aşırı hava sıcaklığından dolayı özellikle erkeklerde sorunların yaşandığını ifade ederek, Bölgeye has durumlara baktığımız zaman çocuk sahibi olmakla alakalı özellikle zirai işlerin fazlalığından ve hava şartlarından dolayı diyebiliriz. Erkek faktörünün diğer bölgelere göre biraz daha fazla olduğunu söylemek mümkün. Daha çok spermde sayının az olması ile ilgili durumları kapsıyor. Tabi ki buranın yazının çok sıcak olması ve ülkemizin geleneksel giyim tarzı, kot pantolon gibi, sıcaklıkta buna eklendiği zaman testisler sperm üretiminde güçlükle karşılaşabiliyorlar. Bir diğer faktörde maalesef bu bölgede akraba evliliklerinin fazla olmasıdır. Buda kişide bireysel olarak probleme neden olmayan küçük faktörleri akraba evlilikleri sonucunda birikerek erkek sperm üzerinde olumsuz etki edebilecek multi faktöriyel etkenler olarak tarif ettiğimiz tarzda sperm olumsuzlarına da neden olduğu bir gerçek. Bölgede kısmen erkek faktörü fazla görünüyor ama müdahale ve tedavi edilebilir. Düzgün bir muayene ve çeşitli ilaç tedavisiyle düzelebiliyor. Erkek hastalarımız ve vatandaşlarımızdan isteğimiz bu konu ile alakalı çaresiz olmadıklarını bilmeleri ve bunda utanılacak, çekinilecek, kaygılanılacak hiçbir durum yok. Çocuk sahibi olmak ile ilgili her türlü hizmet verilmektedir dedi.
ERKEN YAŞTAKİ EVLİLİĞİN ZARARLARI
Küçük yaşta evliliğin toplum sağlığı açısından önermediklerini söyleyen Aydınuraz, Küçük yaştaki evlilikler genel olarak toplum sağlığı üzerinde etkisi vardır. Erken yaşta evlilik, erken yaşta doğum bir annenin hem doğurganlık kapasitesini etkileye bilecek hemde bilinenin aksine kromozon ve bebeklerin doğumu ile alakalı oranın daha yüksek izlenmesine neden olabilecek. Çok erken yaştaki evlilikleri önermiyoruz ama en az 18 yaşını bitirmiş olmaları lazım. Malum bölgede erken yaşta evlilik söz konusu buda üreme sağlığı ile ilgili sorun diye konuştu.
NEDEN TIP BEBEK TEDAVİSİ?
Memorial Diyarbakır Hastanesi Kadın hastalıkları uzmanı Op. Dr. Aydın Ilgın ise yapılan toplantının amacının herkese tüp bebek tedavisi önermek için değil, aşama aşama tedavilerle ilgili bilgi vermek olduğunu söyledi. Ilgın, Buradaki amaç tüp bebek bilgisi vererek herkese tüp bebek yapalım değil aşama aşama tedavilerimiz var. Tüpleri tıkalı olan bir hastaya aşılama yapmak doğru değil. Bunun için kendi halinde bir tedavi aşamamız var. 3 kez aşılamaya rağmen eğer aşılama tutmuyorsa o zaman tüp bebek tedavisi önerilir dedi.