"Hayvancılık desteği köyleri canlandıracak"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca köyüne geri dönenlere 300 baş damızlık koyun verileceği, bu hayvanlara bakanlara da asgari ücret üzerinden maaş ödeneceği yönündeki açıklamalar Van, Bitlis, Hakkari ve Muş'ta sevinçle karşılandı.

Haberler 10.02.2018 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnca köyüne geri dönenlere 300 ba damzlk koyun verilecei, bu hayvanlara bakanlara da asgari ücret üzerinden maa ödenecei yönündeki açklamalar, Van, Bitlis, Hakkari ve Muta heyecan yaratt.

AK Parti Afyonkarahisar l Bakan brahim Yurdunusevenin, Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakan Eref Fakbaba, köyüne geri dönen çiftçi ailelere 300 damzlk koyun, koyunlara bakanlara ise asgari ücret üzerinden maa verileceini açklad. Sigortasn da devlet yapacak. eklindeki açklamas vatandalar sevindirdi.

Van, Hakkari, Mu ve Bitlisteki ziraat odalarnn yöneticileri, terörle mücadelede vatandalarn zarar görmemesi için uygulanan yayla yasann kaldrlacann açklanmasnn ardndan gündeme gelen bu hayvanclk destei sayesinde kentten köye göçün hzlanacan, bölgedeki hayvan varlnn da artacan belirtti.

Van Ticaret Borsas Bakan Enver Memduholu, temel geçim kayna tarm ve hayvanclk olan bölgede ses getirecek bir uygulamann hayata geçirileceini söyledi.

Söz konusu destein, bürokratik ilemler ar yürütülmez ve eriim imkanlar kolaylatrlrsa bölge ekonomisine ciddi katk salayacan dile getiren Memduholu, öyle devam etti:

Burada önemli olan bu desteklemelerin yaplmasnn ardndan devletin denetim mekanizmalarnn da etkin bir ekilde kullanlmas olacaktr. Proje, bölgeye büyük katk salayacak ve hayvan varl artacaktr ancak devlet bunu denetlemezse, hayvanlarn salk durumu, bakmlar, dourganlklar ve beslenmeleri gibi faktörler sürekli kontrol edilmezse o zaman skntlar yaanabilir. Bu nedenle denetimlerin düzenli olarak yaplmas gerekiyor.

- Ekonomiye katk, gençlere i

Van Krmz Et Üreticileri Birlii Bakan Sabri Ylmaz, 300 ba koyun desteinin hayata geçirilmesi halinde hem ülke ekonomisine katk salanacan hem de gençlere i imkan yaratlm olacan belirtti. Ylmaz, u deerlendirmelerde bulundu:

Köyden kente göç eden ve i sknts çeken vatandalarmzn yeniden köylerine dönmeleri, tekrar üretici konumuna geçmeleri önemli. Köylüler ve orta ölçekli üreticiler ülke ekonomisinin temel tadr. 1970li yllardan sonra ihraç edilen küçükba hayvanlarn yüzde 70i Vandan, yüzde 30u ise Türkiyenin dier illerinden ihraç edilmekteydi. Bu projeyle yeniden o zamanki ihracat potansiyelini yakalamak mümkün olabilecek. Sayn Bakanmzn bu projesini destekliyor, bu ii baaryla sonuçlandracana inanyoruz.

Van Ziraat Odas Genel Sekreteri Tayfur Kartal da destek projesinin bölge insannda imdiden heyecan yarattn söyledi. Kartal, nsanlar imdiden gelip proje detaylarn sormaya balad. u anda net bir bilgi yok. lerleyen günlerde açklanmasn bekliyoruz ancak umut oldu. Bölgede isizlik çok fazla. Bu yolla isizliin de azaltlacana inanyorum. dedi.

- Köyler canlanr

Hakkari Ziraat Odas Bakan Naif Önal da Hakkarinin köyden kente göçün en youn yaand illerden biri olduuna iaret ederek öyle konutu:

Bu çalma en çok Hakkaride amacna ulaacaktr. u anda insanlar beklenti içinde. Proje uygulanrsa çok güzel gelimeler olacak. Biz buna inanyoruz. Bu sayede Hakkarinin merkez ve ilçelerindeki köyler eski haline dönecek ve canlanacak ancak artlarn ksa zamanda netlemesi gerekiyor. Yaylalarn en ksa zamanda açlmasn bekliyoruz. Zaten yaylalar açlmazsa bu projenin de baarl olmasn bekleyemeyiz. çünkü datlan koyunlarn yayla ve meralarda otlatlmas gerekiyor. Yoksa bu hayvanlarn beslenmesi konusunda sknt yaanacak. En geç mart ya da nisan ayna kadar yayla ve meralarla ilgili kararlarn açklanmasn istiyoruz. Yaylalar açlr, hayvan desteklemeleri balarsa Hakkari ksa zamanda 1990l yllardaki hareketliliine kavuur ve hayvan varl milyonlarla ifade edilebilen rakamlara yükselir.

Mu Ziraat Odas Baan Hakim Yldrm da projenin detaylarnn belli olmamasna ramen bölge halknda heyecan yarattn vurgulad.

Projenin baarl olacana inandn belirten Yldrm, Köyden kente göç edenlerin yüzde 10unun bile geri dönmesini salamak bölge hayvanclna, ekonomisine büyük katk salayacaktr. Bakanln verecei hayvanlara 3 yl satlmadan baklmas gibi bir zorunluluun olduunu biliyorum. Bu hayvan saysnn artmasn da salayacaktr. çok olumlu buluyoruz ve insanlarmz da da heyecan yaratt. Vatandalarmz köylerine dönerek eskisi gibi üretim yapacak ve bunun ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine olumlu katklar olacaktr. dedi.

Bitlisin Hizan Ziraat Odas Bakan Erkan Durmaz da projenin uygulamaya girmesiyle köye dönülerin hzlanacan ifade etti.

Durmaz, bölgedeki et ve süt üretiminin artacan dile getirerek, Ekonominin gelimesi, hayvan varlnn artmasnn yan sra bölgenin huzur ve güvenlii için de olumlu bulduumuz bir çalma olacak. Ayn zamanda ülkede yaanan et sknts da bu sayede giderilmi olacak. Projeyle insanlar köylerinde üretim yapacak ve böylece et ithal etmek zorunda kalnmayacak. Devamll salandnda da ülkemizin ksa zamanda baka ülkelere et ihraç eden bir konuma geleceine inanyorum. Kendi etimizi kendimiz üretebileceiz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git