HDP'li "kaçak" vekile müebbet istemi

Ankara Merasim Sokak'ta aralarında asker ve sivillerin bulunduğu 29 kişinin şehit düştüğü bombalı saldırıyı gerçekleştiren teröristin taziyesi ve Tunceli'de etkisiz hale getirilen bir teröristin cenazesine katılan HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk hakkında müebbet istemi.

Haberler 24.11.2016 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankara Merasim Sokakta aralarnda asker ve sivillerin bulunduu 29 kiinin ehit dütüü bombal saldry gerçekletiren teröristin taziyesi ve Tuncelide etkisiz hale getirilen bir teröristin cenazesine katlan HDP Van Milletvekili Tuba Hezer Öztürk hakknda silahl terör örgütüne üye olmak, devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak ve terör örgütü propagandas yapmak gibi suçlardan arlatrlm müebbet ve 48 yla kadar hapis istemiyle dava açld.

Anayasada yasama dokunulmazlnn kaldrlmasna ilikin deiiklik yaplmasn öngören kanunun Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girmesiyle, milletvekilleri hakkndaki dosyalarn gönderildii adliyelerde davalarn açlmasna devam ediliyor.

Van Cumhuriyet Basavcl, dokunulmazl kaldrlan HDP Milletvekili Öztürk hakknda 1 Eylül 2015te Tuncelide etkisiz hale getirilen terörist Sdka Yldzn cenazesine katlarak tabutunu tamas, 28 Kasm 2015te Diyarbakr Baro Bakan Tahir Elçinin öldürülmesinin ardndan gerçekletirilen eylem ve Abdullah Öcalann Türkiyeye getirilmesine tepki amaçl 15 ubatta düzenlenen gösteride sarf ettii sözler, 21 ubatta Ankarada 29 kiinin ehit olduu bombal saldry gerçekletiren PKKl terörist Sömerin taziyesine katlmasyla ilgili balatt soruturmalar tamamlad.

Hazrlanan iddianame, Van 2. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi. ddianamede Öztürkün, terör örgütü propagandas yapmak, devletin birliini ve ülke bütünlüünü bozmak, kanuna aykr toplant ve gösteri yürüyüleri düzenlemek, yönetmek ve bunlarn hareketlerine katlma, silahl terör örgütüne üye olmak suçlarndan arlatrlm müebbet ve 18 yldan 48 yla kadar hapisle cezalandrlmas istendi.

Terör örgütü PKKnn cebir ve iddet kullanarak, bask, korkutma, yldrma, sindirme veya tehdit yöntemleriyle, Anayasada belirtilen cumhuriyetin niteliklerini, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüünü bozmak, Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve cumhuriyetin varln tehlikeye düürmek, kamu düzenini veya genel sal bozmak amacyla kurulduu ifade edilen iddianamede, bu amaç için birçok silahl eylem gerçekletirdii vurguland.

- Teröristin tabutunu tamt

ddianamede, Öztürkün Tuncelide güvenlik güçleriyle PKKllar arasnda çkan çatmada etkisiz hale getirilen Sdka Yldzn Bakale ilçesinde defni srasnda tabutunu tadna iaret edilerek, tabutun üzerinde PKKy simgeleyen bez parçasnn bulunduu ve yürüyüe katlanlardan bazlarnn Öcalann posterini tad aktarld.

üphelinin bu ekilde güvenlik güçleriyle çkan çatmada ölen terör örgütü mensubunun eylemini öven harekette bulunduu kaydedilen iddianamede, Diyarbakr Barosu Bakan Elçinin öldürülmesinin ardndan kent merkezindeki gösteride konuma yapan Öztürkün, Bizler bugüne kadar direni savaçlarn da unutmayacaz sözüyle ölen PKKl övüp, eylemlerini direni olarak göstererek terör örgütünün propagandasn yapmak suçunu iledii anlatld.

Öztürkün 15 ubatta Abdullah Öcalann yakalanarak Türkiyeye getirilmesini protesto etmek bahanesiyle toplanan kalabala hitaben konuma yapt bildirilen iddianamede, zanlnn Cizre, Silopi, Sur ve dilde çukur kazp barikat kuran teröristlere yönelik güvenlik güçlerince yürütülen operasyonlar faist eylem olarak gördüüne dikkati çekildi.

ddianamede, üpheli, konumasnda, güvenlik güçleriyle çatan PKK mensuplarnn terör eylemlerini övdüü ayrca özgürlük bayran göklere yükselteceiz sözüyle Türkiye Cumhuriyeti devletinin birlii ve ülke bütünlüünü bozmay hedeflediini ikrar etmitir. ifadesi kullanld.

- Bombal saldr gerçekletiren teröristin taziyesine katld

ddianamede, Öztürkün, 17 ubatta Ankarada Merasim sokakta aralarnda asker ve sivillerin de bulunduu 29 kiinin ehit olduu bombal saldry gerçekletiren PKKl Abdulbaki Sömerin taziyesine katldna iaret edilerek, u ifadelere yer verildi:

üpheli, bombal saldr olayn PKK/KCK terör örgütünün Suriye kolu PYD/YPG adna gerçekletiren Abdulbaki Sömer için organize edilen sözde taziyeye katlmak amacyla Hacbekir Mahallesine gitmitir. Yaklak 150 kiilik grubun sloganlar ve bölücü terör örgütü PKKnn eleba Abdullah Öcalann posterleri ile bölücü terör örgütünü simgeleyen flama ve bayraklar eliinde yürüyüe geçmi, böylece 2911 sayl kanuna aykr hareket ettikleri belirlenmitir. Taziye evinde Abdulbaki Sömerin yan sra bölücü terör örgütü ile terör örgütünün eleba Abdullah Öcalann da resim, flama ve posterlerinin yer ald, üphelinin, Abdulbaki Sömerin gerçekletirdii terör eylemine olan desteini göstermek, saldry kutsamak amaçl milletvekilli sfat ve sorumluluu ile badamayacak ekilde bilerek ve isteyerek hareket etmek suretiyle terör örgütü propagandas yapmak suçunu ilemitir.

ddianamede, üphelinin terör örgütü propagandas yapmak suçu kapsamndaki eylemlerinin younluu ve çeitli tarihlerde yapt konumalarnn birlikte deerlendirilmesiyle, PKKnn Türkiye Cumhuriyeti snrlarndaki birlii bozma amacn kabul ettii, bu suretle silahl terör örgütüne üye olmak suçunu iledii neticesine varld belirtildi.

- Hakknda yakalama karar bulunuyor

Van Cumhuriyet Basavcl, bir süre önce Öztürkün dokunulmazlnn kaldrld eylemleriyle ilgili terör örgütü PKK üyesi olmak, devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak ve terör örgütü propagandas yapmak suçlarndan yürüttüü ayr bir soruturma kapsamnda gözaltna alnmasna karar vermiti. Basavclkça, yurt dna çkt belirlenen Öztürk hakknda tutuklamaya yönelik yakalama karar çkarlmt.

Terör soruturmalarnda ifade vermeye gitmedikleri için haklarnda yakalama karar bulunan HDP Van Milletvekili Tuba Hezer Öztürk ve HDP rnak Milletvekili Faysal Saryldz, terör örgütü PKK yandalarnca Belçikann bakenti Brükselde düzenlenen gösterilerde görüntülenmiti.

Ana Sayfaya Git