HDP'nin oyu eridi

Anayasa değişikliği halk oylamasında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerden aralarında terör saldırılarının yoğun yaşandığı Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Siirt ve Şanlıurfa'nın da bulunduğu 6'sında "Evet" cephesi, 1 Kasım 2015 seçimlerine göre oy oranını yükseltti.

Haberler 18.04.2017 - 09:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydouda 30 yl akn süredir kanl eylemlerini sürdürenPKKnn hedef tanmayan saldrlarndan rahatszlk duyan, PKKya silah brakma çars yapmak yerine söylem ve eylemleriyle terör örgütünün yannda görüntü sergilemekten kaçnmayan HDP ve DBPye tepki gösteren vatandalar tercihini evetten yana kulland

- Yerleim yerlerinde vatandalarn can ve mal güvenliini tehdit eden PKKya yönelik yürütülen operasyonlarla teröristlerden temizlenen, huzurun saland Diyarbakrn Sur, Mardinin Nusaybin, rnak ile Cizre ve Silopi ilçeleri ile anlurfada AK Partinin destekledii evet cephesi oylarnda 1 Kasm 2015 seçimlerine oranla önemli art gözlendi

Mardinde, geçen yl 10 Kasmda makam odasnda düzenlenen saldrda, Kaymakam Safitürkün ehit dütüü Derik ilçesinde, Surda PKKnn 15 ton patlaycyla düzenledii, 13 kiinin yaamn yitirdii Dürümlü mezrasnda da oy orannda yükseli görüldü. Bölgedeki oy artnda DBPli belediye bakanlarnn yerine çileri Bakanlnca yaplan görevlendirmelerin de etkili olduu dikkat çekti

DYARBAKIR- Anayasa deiiklii halk oylamas sonuçlarna göre Güneydou Anadolu Bölgesinde PKKnn saldrlar hayr cephesinin hezimeti oldu.

Anayasa deiiklii halk oylamasnda bölgedeki illerden aralarnda terör saldrlarnn youn yaand Diyarbakr, Mardin, rnak, Siirt ve anlurfann da bulunduu 7sinde Evet cephesi, 1 Kasm 2015 seçimlerine göre oy orann yükseltti.

Bu kapsamda 1 Kasm seçimleri ile 16 Nisan halk oylamas kyaslandnda evet cephesinde oy oran, Diyarbakrda yüzde 22,2den yüzde 32,42ye, Batmanda yüzde 30dan yüzde 36,48e, Mardinde yüzde 30dan yüzde 40,96ya, Siirtta yüzde 40dan yüzde 48,1e, rnakta yüzde 13ten yüzde 28,41e, anlurfada da yüzde 67,8den, yüzde 70,82ye yükseldi.

- Terör saldrlarna tepki sanda yansd

Güneydouda 30 yl akn süredir kanl eylemlerini sürdüren, krsaldaki saldrlarn ehirlere tayan terör örgütü PKKnn yerleim yerlerinde kazdklar çukurlar, kurduklar barikatlar ve tuzakladklar patlayclarla yam ve huzuru hedef almasndan rahatszlk duyan bölge halk tepkisini halk oylamasnda gösterdi.

Yüzlerce insan, evinden, iinden ve memleketinden ederek baka illerde yaam arayna sürükleyen, ev sahibi iken kirac, kirac iken misafir durumuna getiren, iveren iken iportac olan, çocuklarn eitiminin kesintiye uramasna neden terör örgütü PKKya tepki gösteren vatandalarn tercihi halk oylamas sonucuna yansd.

Terör saldrlar ile yaamn kesintiye urad, Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) ve emniyet unsurlar ile yürütülen baarl operasyonlarla teröristlerden temizlenen, yaamn normal akna döndüü, huzurun saland il ve ilçelerden Diyarbakrn merkez Sur, Mardinin Nusaybin, rnak ile Cizre ve Silopi ilçelerinde sandklardan en yüksek oy evet cephesine çkt.

Sandktan çkan sonuca göre, evet cephesi 1 Kasm 2015 seçimlerine oranla Surda 19,83ten 35,6ya Mardinin Nusaybin ilçesinde yüzde 9dan yüzde 21,15e, rnak merkezde yüzde 25ten yüzde 44,49a, Cizrede yüzde 6dan yüzde 19,16ya, Silopi yüzde 10dan yüzde 25e yükseldi.

- HDP ve DBPye tepki oylar evet cephesine

7 Haziran Milletvekili Genel Seçimlerinde yüzde 10 barajn ap 80 milletvekiliyle TBMMye giren HDPnin yan sra Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerindeki yerel yönetimlerde etkin konumdaki DBPli baz belediyelerin bakanlar, yardmclar ve çalanlar, PKKya silah brakma çars yapmak yerine söylem ve eylemleriyle terör örgütünün yannda görüntü sergilemekten kaçnmad.

PKKl teröristlerin güvenlik güçlerine ve sivillere yönelik balatt saldrlarn ardndan terör örgütünün talimatyla Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde HDP ve DBP tekilatlarnca uygulanmak istenen sözde öz yönetim oyununa DBPli belediyeler de destek vermek için harekete geçti.

Güneydouda PKKnn hedef tanmayan saldrlarndan rahatszlk duyan, PKKya silah brakma çars yapmak yerine söylem ve eylemleriyle terör örgütünün yannda görüntü sergilemekten kaçnmayan HDP ve DBPye tepki gösteren vatandalar tercihini evetten yana kulland.

- PKKnn saldrlarn planlad Licede evet cephesinde oy art

PKKnn krsal ile balantsn salad, hain saldr planlarn yapt, adeta karargah gibi kulland, kurduklar sözde mahkemelerle vatandalardan, i adamlarnda haraç toplad, yamalanan ve çalnan araçlara bomba yükledii Diyarbakrn Lice ilçesinde de evet cephesinin oy orannda art olduu görüldü.

Güvenlik güçlerince yürütülen operasyonlarla aralarnda yöneticilerinin de bulunduu çok sayda teröristin etkisiz hale getirildii, tonlarca esrarn ele geçirilerek imha edildii, terör örgütüne ve en önemli finans kaynaklarndan uyuturucuya ar darbe vurulan Licede evet cephesine verilen oylar 1 Kasm 2015 seçimlerinde yüzde 3,5 iken halk oylamasnda yüzde 14,3e yükseldi.

- Kaymakamn ehit edildii Derikte oylar evet cephesine

Mardinde, geçen yl 10 Kasmda makam odasnda PKKl teröristlerce düzenlenen saldrda, çileri Bakanlnca Belediye Bakan Vekili olarak da görevlendirilen Kaymakam Muhammet Fatih Safitürkün ehit dütüü Derik ilçesinde seçmen tercihini evetten yana kulland.

Saldrnn ardndan teröre tepkinin ç gibi büyüdüü ilçede vatandalar bu tepkisini sanda da yanstt.

Derikte evet oylar yüzde 13ten yüzde 26,18e yükseldi.

Diyarbakrda AK Parti lçe Bakan Deryan Aktertin i yerinde 11 Ekim 2016da PKKl teröristlerce düzenlenen silahl saldrda yaamn yitirdii Dicle ilçesinde de 1 Kasm 2015teki 18,60 olan evet oylar halk oylamasnda yüzde 44,49a yükseldi.

- Dürümlü katliamna tepki sandkta

Diyarbakrn Sur ilçesi Dürümlü mezrasnda geçen yl terör örgütünce 12 Maysta 15 ton patlayc yüklü kamyonun infilak ettirilmesi sonucu 16 kiinin yaamn yitirdii, 23 kiinin yaraland saldr, terör örgütü PKKnn sivillere yönelik gerçekletirdii dier katliamlar gibi hafzalara kaznrken vatandalar teröre duyduklar öfkeyi sandkta da gösterdi.

Surda 12 Maysta saat 22.30 sralarnda terör örgütü PKK mensuplarnca patlayc yüklü kamyon infilak ettirildi. Patlamann iddeti kentin birçok ilçesinde hissedildi. Olay yerine çok sayda ambulans sevk edildi.

Öte yandan rnakta 28 Aralk 2011 tarihinde 34 kiinin yaamn yitirdii Uludere ilçesinde seçmen evetten yana tercihini kulland.

Uluderede 1 Kasm 2015te yüzde 9 oy alan evet cephesi, halk oylamasnda yüzde 29,72e yükseldi.

- anlurfada HDP gücünü kaybetti

anlurfada, 2014 ylndaki Kobani ve Suruçtaki patlamann ardndan terör örgütü PKKnn basklaryla oy orann artran HDP, bölge illerinin ekonomik ve sosyal yönden gerilemesine neden olan terör olaylarnn etkisiyle gücünü kaybetti.

1 Kasmda yüzde 67,8 olan evet cephesinin oyunun, 16 Nisandaki halk oylamasnda yüzde 70,82ye çkt.

Viranehir ilçesinde 17 ubatta terör örgütü PKKnn Savclar Sitesini hedef alan 2 kiinin ehit olduu, 48 kiinin yaraland bombal araç saldrs da HDPye ilgiyi azaltt.

Viranehirde HDPnin tek bana 50,4 oy ald 1 Kasm 2015teki genel seçimlerde yüzde 51,8 olan hayr cephesinin oy oran halk oylamasnda yüzde 10u akn azalarak yüzde 41,61e geriledi.

HDPnin en güçlü olduu ilçelerden Suruçta ise hayr cephesinin 1 Kasmda yüzde 69,8 olan toplam oyu, anayasa deiiklii halk oylamasnda yüzde 19 gerileyerek yüzde 50,81e dütü. Evet oyu ise önemli oranda artt.

- Belediyelere görevlendirme vatandan tercihinde etkili oldu

Bölgedeki oy artnda DBPli belediye bakanlarnn yerine çileri Bakanlnca yaplan görevlendirmelerin de etkili olduu dikkat çekti.

Terör örgütü PKK/KCKya yardm ve destek verdikleri gerekçesiyle haklarnda yürütülen soruturma ve kovuturmalar kapsamnda görevden alnan belediye bakanlarnn yerine kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamnda çileri Bakanlnca belediyelere görevlendirilen vali yardmclar ve kaymakamlarn talimatyla hazrlanan ve hayata geçirilmeye balanan projelerle bölge halk belediyecilik hizmeti ile tant.

Özellikle Diyarbakr, rnak, Mardin, Siirt, Batman merkez ve birçok ilçesi ile anlurfann Suruç, Bozova, Viranehir ve Halfeti ilçelerinde hummal bir çalma balatan belediyeler, yal, engelli, çocuk ve kadnlara yönelik hizmetleriyle sosyal belediyecilik anlay da gelitiriyor.

DBPli belediyeler döneminde hak ettikleri belediyecilik hizmetinden yoksun kalan vatandalar, yaplan görevlendirmeler sayesinde belediyecilik hizmetiyle tanmann sevincini sandkta da gösterdi.

Yllarca hizmet görmeyen yerleim yerlerindeki belediyecilik faaliyetleri halkn tercihini evet cephesine yönlendirdi.

Bölgede siyasi konjonktürde etkisi bulunan siyasi partilerden HÜDA PARn evet cephesinde yer almas da halk oylamasnda evet oylarnn artmasn salad.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan halk oylamasnda evet çkmasnn ardndan Tarabyadaki Huber Kökü önünde vatandalara hitaben yapt konumasnda AK Partiye, Milliyetçi Hareket Partisine, Büyük Birlik Partisine, özellikle de Güneydouda HÜDAPARa gönül verenlere teekkür etmiti.

Ana Sayfaya Git