Diyarbakrda, çöplerin topland alan, geçim sknts çeken vatandalarn mekan haline geldi. Günde 12 saat evsel atklarn topland çöp kamyonlarnn geliini dört gözle bekleyen vatandalar, hayatlarn tehlikeye atarak geleceklerini kurtarmaya çalyor.
Diyarbakr-anlurfa karayolunun 20. kilometresinde bulunan ve evsel atklarn toplanp imha edildii alan, çevresinde bulunan köylerde yaayan vatandalarn geçim kayna haline geldi. Hemen her gün, sabahn erken saatlerinden itibaren çöplerin topland alana gelen ve çou akraba olan vatandalar, hazrlklarn tamamladktan sonra çöplerin tand kamyonlarn geliini beklemeye balyor. Ufukta görünen ilk çöp kamyonu ile birlikte poetlerini açan çou çocuk yataki çöp toplayclar, atklarn alana boaltlmasnn ardndan hiçbir önlem almadan ilerine yarayacak atklar toplamaya balyor.
Alandaki duman ekmek paralarn engellemiyor
Yalar 15 ile 50 arasnda deien vatandalar, günün her saatinde çöp alannn görevliler tarafndan yaklmas nedeni ile oluan youn dumana ramen ekmek paralarn çkarmaya devam ediyor. Alanda bulunan çöp toplayclar, zaman zaman gözün gözü görmedii younlua ulaan dumandan kurtulmak için de kendilerine has yöntemler gelitirdi. Yanlarnda getirdikleri bez parçalarn kendilerine maske yapan vatandalar, zehirlenmekten kurtulmaya çalyor. Günde 12 saat çöp dalarnn içinde pet ie ve satlmaya uygun eyalar arayan toplayclar, günlük ihtiyaçlarn da burada karlyor. Yanlarnda getirdikleri yemekleri, çöp kamyonlarnn gitmesi ile birlikte yemeye balayan toplayclar, tüm bunlar da kamyonlarn geli aral olan 20 dakikaya sdrmaya çalyor.
Onlar köpekleri, köpekler de onlar kolluyor
Atk madde alannda çöp toplayan vatandalar, buradaki köpeklerle de iyi bir ba yakalam durumda. Sabahn erken saatlerinden itibaren alana gelen vatandalar öncelikle köpeklerin karnn doyurup onlara bakyor. Yeni doum yapm köpei ve yavrularn elleri ile besleyen çöp toplayclar, daha sonra ilerine koyuluyor. çöp toplayclarnn çalmasnn ardndan köpekler de yabanc gördükleri vatandalarn alana girmesine izin vermiyor. çöp toplayclar ile köpekler arasndaki ba, parmak srtyor.
Yeteri kadar kazanmasak da çöp toplamaya mecburuz
çöp toplama alanna sabahn erken saatlerinden itibaren gelen ve uzunca bir çalmann ardndan bitkin düen 18 yandaki Mehmet Cihan Kahraman, liseyi bitirdikten sonra maddi imkanszlklar nedeniyle eitimini sürdürememi. Ailesine yardm etmek için atk alanna gelip çöp toplayan Kahraman, en büyük hayali olan hukuk eitimini tamamlayamamann üzüntüsünü içinde yayor. çöp toplama alannda HA muhabirine konuan Kahraman, Pet, plastik ie, para edecek ne varsa bu alanda onlar topluyoruz. Yeteri kadar kazanmazsak da mecburi olarak buraya geliyoruz. Aabeylerim var onlar da çalyor, onlar u an evde ben buradaym. Ailenin geçimine ben de katk sunuyorum. Okul okumak istiyordum, okuyup avukat olmak istiyordum ama maddi durumun el vermedi. Mecbur olmasaydk burada kalmazdk. Buras evimize çok yakn. Günlük kazancmz çöplerde çkanlara göre deiiyor dedi.
2 çocuk babas Mustafa Aslan da maddi imkanszlklar nedeniyle alana gelip çöp toplayan vatandalardan biri. Evini geçindirmek zorunda olan Aslan, günün yarsndan fazlasn burada çöp toplama alannda eya toplayarak geçiyor. Aslan, Sabah saat 06.00da çöp alanna geliyoruz. Burada pet, bardak, plastik para edecek ne varsa onu topluyoruz. Topladmz ürünler baka ehirde 2 liraya satlyor biz 40 kurua veriyoruz. Topladmz çöpleri verdiimiz kii, haftada bir bize para veriyor. Günde 12 saatten fazla çalyoruz. Burada kazandmz bizim zar zor geçimimizi salyor. Burada çok fazla kii var, 15 yandaki de var 70 yandaki de var. Mecburuz burada çalmaya, evliyim ve evimi geçindirmem gerekiyor. Burada iimiz kalmazsa baka ehirlerdeki çöplere de gidiyoruz diye konutu.