Huzur gelince

Batman kırsalında geçmiş yıllarda PKK'lı teröristlerin saldırıları nedeniyle ev ve tarlalarını geride bırakarak, şehir merkezlerine göç etmek zorunda kalan vatandaşlar, sağlanan huzur ve güven ortamıyla yeniden köylerine dönmenin sevincini yaşıyor.

Haberler 06.05.2021 - 01:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BATMAN - Batmanda PKKya yönelik baarl operasyonlarn ardndan salanan huzur ve güven ortam sayesinde köylere dönen vatandalarn yaam standartlar yükseldi.

Batman krsalnda geçmi yllarda teröristlerin saldrlar nedeniyle ev ve tarlalarn geride brakarak, ehir merkezlerine göç etmek zorunda kalan vatandalar, salanan huzur ve güven ortamyla yeniden köylerine dönme hayallerini gerçekletirmenin sevincini yayor.

Köylerine dönen baz vatandalar, engebeli arazileri tarm alanlarna dönütürerek ekonomiye kazandryor, toprak evlerinin yerine modern villalar ina ediyor.

Devletin verdii destekle birçok ürün yetitiren vatandalar, doup büyüdükleri topraklara dönmenin ve maddi kazanç salamann mutluluunu yayor.

Atl araziler tarma açlyor

Gercü lçe Tarm ve Orman Müdürü Metin Kaplan, AA muhabirine, geçmite güvenlik ve farkl sebeplerden dolay birçok vatandan yaad topraklar terk ettiini söyledi.

Baarl operasyonlarn ardndan vatandalarn köylerine döndüünü anlatan Kaplan, dönüle beraber eski tarm arazilerinin ilevsel hale geldiini ve atl arazilerin slah edilerek tarma kazandrldn belirtti.

Kaymakamlkça tarm alanlarna dönütürülen engebeli ve atl arazilere kolay ulalabilmesi için yol çalmasnn yürütüldüünü anlatan Kaplan, tüm köy yollarnn da asfaltlandn bildirdi.

Ulam hizmetlerinin ardndan Tarm ve Orman Bakanlnn fstk, sertifikal fidan ve badem desteinde bulunduunu aktaran Kaplan, öyle konutu:

Köye dönüler ve desteklerle bölgemizde Antep fst, ba ve badem yetitiricilii büyük oranda artt. 10 yl öncesine kadar bin dekarlk fstk alanmz varken u anda resmi kaytlar göre 22 bin, gayriresmi ise 30 bin dekar civarnda alanmz mevcut. Yaklak 45 bin dekar ba ve 10 bin dekar badem alanmz var. çiftçilerimiz neredeyse atl arazi kalmayacak ekilde uygun arazileri tarma açyor.

çiftçilere destek olduklarn, onlara yönelik eitim çalmas düzenlediklerini, kurs açtklarn bildiren Kaplan, her türlü destei vermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

llerdeki yaam köylere tand

Gercü ilçesinin Baözü köyü muhtar dris Yldz ise 1990l yllarda terör saldrlar nedeniyle köylerinin boaltldn, Köye Dönü Projesi kapsamnda birçok kiinin geri döndüünü söyledi.

Devletin her türlü destei verdiini dile getiren Yldz, Dönen vatandalar bat illerinde gördükleri hayat köye tad. Köydeki yaam standartlar yükseldi. dedi.

Doruk köyünde yaayan Yunus Kalkan da emekli olduktan sonra köyüne döndüünü, bo kalan arazileri yeniden tarma kazandrmak için çaltklarn ifade etti.

çaa uygun modern araçlarla tarlalarn elverili hale getirdiklerini bildiren Kalkan, geçmite krsalda güvenlik sorunu olduu için insanlarn tarmla rahat uraamadn, bu nedenle çounun kent merkezlerine göç ettiini anmsatt.

Ben 20 yl köyümün dnda kaldm. Güvenli ortam salandktan sonra köyümüze geri döndük. lçe Tarm ve Orman Müdürlüünden fidan, tel ve çeitli destekler aldk. çok rahatz. 24 saat arazimizde kalabiliyoruz. Daha önce belli bir saatten sonra darda kalamyor, evimize dönüyorduk. diyen Kalman, köye dönüle kullanlmayan arazileri ilevsel hale getirdiklerini aktard.

Atl arazileri tarma kazandrdklarn dile getiren Kalkan, Devletimizden Allah raz olsun. Ulaamadmz yerlere araç gönderip arazilerimize rahat gidebilelim diye yol açyor. Yaklak 10 dönümlük arazimi uygun hale getirdikten sonra fstk ve zeytin dikmeyi düünüyorum. diye konutu.

çiftçilerden Galip Taan ise 15 yldr çiftçilik yaptn, güvenlik nedeniyle daha önce arazilerine rahat gidemediklerini belirtti.

Taan, güvenlik sorununun ortadan kalkmasyla arazilerine rahatça gidebildiklerini ve devlet desteiyle tarmsal faaliyetlerini sürdürdüklerini dile getirdi.

Ana Sayfaya Git