İdlib'deki kamplarda siviller geceleri ısınmak için kıyafetlerini yakıyor

Dondurucu soğukların yaşandığı kamplarda, yakacak ve yiyecek sıkıntısı çeken halk acil yardım talebinde bulunuyor

Haberler 01.02.2022 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyenin kuzeybatsndaki dlib ilinde Bear Esed rejiminin saldrlarndan kaçarak derme çatma çadrlara snan siviller, çetin k artlarnn ar geçmesiyle geceleri snmak için kyafetlerini yakmak zorunda kalyor.

Kar ya ve souk havalar dlibdeki çadr kamplar olumsuz etkilerken, iddetli esen rüzgar çok sayda ailenin çadrlarnn yklmasna neden oluyor.

Esed rejimi ve destekçilerinin saldrlar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan aileler, yoksulluk ve olumsuz hava artlaryla mücadele ediyor.

Dondurucu souklarn yaand kamplarda, çocuklar bir araya gelerek çevrede bulduklar plastik, eski ayakkab ve odun parçalarn teneke içerisinde yakarak snmaya çalyor.

Hava scaklnn sfrn altnda 5 dereceye kadar dütüü bölgede yakacak alamayan iç sava maduru halk, geceleri çadrlarnn snmas için de kyafetlerini yakyor.

Hamann bat krsalndaki evinden 8 yl önce göç etmek zorunda kalan Adnan el Ahmed, AA muhabirine yapt açklamada, youn kar ya nedeniyle kamptaki 50den fazla ailenin çadrnn ykldn söyledi.

çocuklar son anda yklan çadrlarn altndan kurtardklarn Ahmed, çadrlar yklan aileler komularnn yanna snd, çadrlarda nüfus artt. Isnmak için üzerimizdeki elbiseleri yakyoruz. dedi.

Ahmed, kar ya nedeniyle yollarn kapand, kampta mahsur kalan hasta çocuklar hastaneye götüremediklerini belirtti.

Tek isteinin kaçmak zorunda kald evine geri dönerek çocuklaryla scak yuvasnda yaamak olduunu vurgulayan Ahmed, yardm çarsnda bulundu.

Hamann bat krsalndan göç eden Halid el eyh de çadrlarnn balarna ykldn, çocuklar son anda kurtardklarn söyledi.

eyh, Geceleri souktan uyuyamyoruz. Yakacak ve yiyeceimiz yok. Tüm yardmseverlere, çadrda yaayan yoksullar için yardm talebinde bulunuyorum. diye konutu.

DLBDEK DURUM

Türkiye, Rusya ve ran, 2017deki Astana toplantsnda, Esed rejiminin kontrolünde olmayan alanda 4 gerginlii azaltma bölgesi oluturma karar ald.

Rejim, ran destekli teröristler ve Rusya, saldrlara devam edip 4 bölgeden 3ünü ele geçirip dlibe yöneldi.

Türkiye, Eylül 2018de Rusya ile atekesi güçlendirmek için ek mutabakata varsa da saldrlar Mays 2019da tekrar iddetlendi. Türkiye ile Rusyann 5 Mart 2020de salad yeni mutabakatn ardndan atekes büyük ölçüde korunuyor.

2017-2020 döneminde saldrlardan kaçan yaklak 2 milyon sivil, Türkiye snrna yakn bölgelere göç etmek zorunda kald.

Ana Sayfaya Git