İlber Ortaylı'dan 'soyağacı' açıklaması

Tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Nüfus kayıtlarımızın ne kadar zayıf olduğu son olaylarda görülüyor. Herkese bir şecere çıkarıyorlar. Kimse 1854'ten geri gidemiyor ama bu demek değil ki soysuz bir milletiz. Hayır, sadece kayıt tutmayan bir milletiz." dedi.

Haberler 09.04.2018 - 09:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ortayl, Gaziantep Büyükehir Belediyesi Konferans Salonunda düzenlenen Türklerin Serüveni konulu söyleide yapt konumada, Türklerin çok asil bir millet olduunu ve bunun dünya tarihçileri tarafndan her zaman kabul görüldüünü belirtti.

Osmanl döneminde ele geçirilen topraklarda, insanlarn dili ve rkna dokunulmad için birçok Avrupa ülkesinin soyunu kaybetmediini ifade eden Ortayl, Türklerin bu anlamda Avrupa ve Arap corafyasnda birçok rkn kaybolmamasn saladn aktard.

SOYAACI AçIKLAMASI

Ortayl, Türk milletinin soyunun asil olduunu ancak kayt altna alnmadn vurgulayarak Nüfus kaytlarmzn ne kadar zayf olduu son olaylarda görülüyor. Herkese bir ecere çkaryorlar. Kimse 1854ten geri gidemiyor ama bu demek deil ki soysuz bir milletiz. Hayr, sadece kayt tutmayan bir milletiz. Onun için bu zaaftan faydalanp, insanlarn soylar üzerinde konuanlar hem cahildir hem zihinleri geridir. diye konutu.

Türklerin ecerelerinin yaadklar köy ve mahalle nezdinde kaytl olduuna dikkati çeken Ortayl, Batdaki bir aristokratn ecere kayd ise kalede veya kilisede sakldr. Bu onlar için çok önemli çünkü o ecere sayesinde imtiyazldrlar. 16. yüzyla kadar gider bir ailenin soyu. dedi.

Programn yapld salonun dolmas üzerine darda kalan örenciler, söyleiyi koridorlara kurulan ekranlardan takip etti.

Ana Sayfaya Git