Anayasa Mahkemesi, 4 Kasm 2016 tarihinde tutuklanan ve Terör örgütü propagandas yapmak suçundan ald 2.5 yllk hapis cezas kesinletii için milletvekillii düürülen HDPli Selma Irmakn, kii hürriyeti ve güvenlii hakk, ifade özgürlüü ile seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarnn ihlal edildii gerekçesiyle yapt bireysel bavurunun kabul edilemez olduuna karar verdi. Irmakn 1 Aralk 2016 günü yapt bavuru hakknda, 7 Mart 2018de karar veren Anayasa Mahkemesi, yakalama ve gözaltna almann hukuka aykr olmas nedeniyle kii hürriyeti ve güvenlii hakknn ihlal edildiine ilikin iddiann bavuru yollarnn tüketilmemi olmas nedeniyle kabul edilemez olduuna oy birliiyle; tutuklamann hukuki olmamas nedeniyle kii hürriyeti ve güvenlii hakknn ihlal edildiine ilikin iddiann açkça dayanaktan yoksun olmas nedeniyle kabul edilemez olduuna oy çokluuyla; soruturma dosyasna eriimin kstlanmas nedeniyle kii hürriyeti ve güvenlii hakknn ihlal edildiine ilikin iddiann açkça dayanaktan yoksun olmas nedeniyle kabul edilemez olduuna oy birliiyle; tutuklanma dolaysyla ifade özgürlüü ile seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarnn ihlal edildiine ilikin iddiann açkça dayanaktan yoksun olmas nedeniyle kabul edilemez olduuna oy çokluuyla karar verdi.
ki ayr iddia ile ilgili kar oy kullanan Anayasa Mahkemesi Bakan Vekili Engin Yldrm, bavurucunun kii hürriyeti ve güvenlii hakk ile seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakknn ihlal edildii düüncesiyle çounluk kararna katlmadn açklad.
PKK KAYNAKLI TERÖR, TÜRKYENN EN HAYAT SORUNU
Kararnda, PKKnn terör örgütü olduunun ulusal ve uluslararas makamlar tarafndan kabul edilmi, tartmasz bir olgu olduunu belirten Anayasa Mahkemesi, anlan örgütün gerçekletirdii eylemlerin terörist iddet, bölücü amaçlar dolaysyla anayasal düzene, milli güvenlie, kamu düzenine, kiilerin can ve mal emniyetine yönelik ar tehdit oluturduunu kaydetti. Ülkenin toprak bütünlüünü hedef alan PKK kaynakl terörün, onlarca yldr Türkiyenin en hayati sorunu haline geldii belirtilen kararda u ifadelere yer verildi:
Kamuoyunda Demokratik açlm süreci, çözüm süreci ve Milli Birlik ve Kardelik Projesi gibi farkl isimlerle ifade edilen süreç içerisinde, 2012 ylnn son döneminden itibaren PKK tarafndan gerçekletirilen terör saldrlar önemli ölçüde azalmtr. Ancak Suriyede son yllarda yaanan iç savan Türkiyenin güvenlii üzerinde etkileri olmu, PKK ve DAE kaynakl terör olaylar yeniden artmaya balamtr.
HLAL KARARI VERLSE BLE SERBEST KALMASINA MKAN VERMEZ
Temel hak ve özgürlüklere saygnn, devletin tüm organlarnn anayasal ödevi olduu ve bu ödevin ihmal edilmesi nedeniyle ortaya çkan hak ihlallerinin düzeltilmesinin idari ve yargsal makamlarn görevi olduu belirtilen kararda, öyle denildi:
Gözaltna alnan, sonra tutuklanan kiinin gözaltna alnmasnn hukuka aykr olduu iddiasyla yapt bireysel bavuruda ihlal sonucuna varlmasnn, özgürlükten mahrum kalmann sona ermesi balamnda bavurucunun kiisel durumuna bir etkisinin olmas mümkün görünmemektedir. Gözaltna alma karar hukuka aykr da olsa kii hakim tarafndan tutuklandndan, gözalt kararnn hukuka aykr olduu yönündeki bir tespit ve ihlal karar tutuklu kiinin serbest kalmasna tek bana imkan vermeyecektir. Bireysel bavuru kapsamnda verilecek muhtemel bir ihlal karar, talep etmesi halinde bavurucu lehine tazminata hükmedilmesi sonucunu dourabilecektir. Bavurucunun yasama dokunulmazlndan yararlanmas nedeniyle tutuklanamayaca söylenemez. Bavurucu hakknda uygulanan tutuklama tedbirinin kanuni dayana bulunmaktadr.
OPERASYONLARIN YAPILI EKLN ELETRMEK, MERU GÖRÜLEBLR
Demokratik bir toplumda özellikle siyasetçilerin, terör propagandas nitelii tamadkça, terör operasyonlarnn yapl eklini eletirmesinin meru görülebilecei vurgulanan kararda, Soruturma mercilerinin, bavurucunun sözlerinin terör operasyonlarnn yapl eklini eletirmenin ötesinde, güvenlik güçleriyle çatma halinde olan terör örgütü mensuplarnn eylemlerini öven, meru gösteren hatta sahiplenen nitelikte olduu yönündeki deerlendirmelerinin ve konumalarn yaplmasn suç ilendiine dair kuvvetli belirti olarak kabul etmelerinin temelsiz olduu söylenemez. Bavurucu yönünden suç üphesini dorulayan kuvvetli belirtilerin bulunmadnn kabulü mümkün deildir. snat edilen suça ilikin kanunda öngörülen cezann arl kaçma üphesine iaret eden durumlardan biridir. Bavurucu hakknda verilen tutuklama kararnda açklanan ve kaçma üphesine yönelen tutuklama nedenlerinin olgusal temellerinin bulunduu anlalmaktadr denildi.
SUçLA MÜCADELEY GÜçLETRECEK EKLDE YORUMLANMAMALI
Anayasa Mahkemesinin, milletvekillerinin tutukluluuyla ilgili verdii kararlarnda seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklaryla balantl olarak sadece tutukluluun makul süreyi at ikayetlerini inceledii belirtilen kararda, u ifadelere yer verildi:
Mahkeme, milletvekillerinin hiçbir durumda tutuklu olarak yarglanamayacaklar yönünde bir deerlendirme yapmamtr. AHMin de milletvekilleri hakknda tutuklama tedbirinin hiçbir koulda uygulanamayacana ya da böyle bir tutuklamann otomatik olarak ölçüsüz olduuna dair bir yaklam söz konusu deildir. AHM, PKK ile balantl suçlamalar dolaysyla dokunulmazlklar kaldrlan ve sonrasnda tutuklanan milletvekillerinin tutuklanmalarnn hukuki olmad iddialarn kabul etmemitir. Kii hürriyeti ve güvenlii hakk, adli makamlar ve güvenlik görevlilerinin suçlarla ve suçlulukla etkili bir ekilde mücadelesini ar derecede güçletirmeye neden olabilecek ekilde yorumlanmamaldr. Bavurucu hakknda uygulanan tutuklama tedbirinin siyasi amaçlarla gerçekletirildii iddiasnn incelenmesini gerektiren bir durum söz konusu deildir. Tutuklamann hukuki olmad iddiasna ilikin bir ihlalin bulunmad açk olduundan, bavurunun bu ksmnn açkça dayanaktan yoksun olmas nedeniyle kabul edilemez olduuna karar verilmesi gerekir.