İşe Sur'un ihya hali!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Teröristlerin yaktığı ve yıktığı yerleri yaparken şöyle düşünüyoruz. Devletin bir kolu elbetteki serttir, teröriste acımasız şekilde gelir dersini verir.

Haberler 01.04.2017 - 23:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Özhaseki, çeitli temaslarda bulunmak üzere geldii Diyarbakrn Sur ilçesinde Gazi Caddesinde Sokak Salklatrma Projesi kapsamnda yenilenen i yerlerini ziyaret ederek, esnafn sorunlarn dinledi.

Yank çardaki çalmalar da inceleyerek esnafla sohbet eden Özhasekiye, seccade ve tespih hediye edildi.

Özhaseki, Babakan Binali Yldrmn daha önce Sur ilçesinde incelemede bulunduu bir binann duvarna harç koyup, ta döeyerek rehabilitasyon çalmalarn balatt tarihi ev ile restorasyon sürdürülen Ulucamide incelemede bulundu.

ACIMASIZCA SALDIRILDI

Tarihi çkalede Hazreti Süleyman ve 27 Sahabe Camisinin bulunduu rekreasyon alannda tamamlanan çalmalar denetleyen Özhaseki, çalmalara ilikin yapt açklamada, yaklak bir yldr sürdürülen faaliyetlerin ne durumda olduunu ve yaplan çalmalarn ne aamaya geldiini görmek için gezdiklerini söyledi.

Bakanlk olarak Sur ilçesinde önce hasar tespit çalmas yaptklarn anmsatan Özhaseki, yaptklar projelerin ardndan ie baladklarn aktard.

çinde bulunduklar mekann yaptklar en önemli ilerden biri olduunu bildiren Özhaseki, öyle konutu:

Bu bölge tüm Diyarbakr için kutsal saylan 27 sahabenin kabrinin bulunduu Hazreti Süleyman Camidir. 115 dönümlük arazi içerisinde bulunan gecekondu ve çok kirli yaplar temizlendi. Bu bölge ziyarete açlarak çok güzel bir mekan haline geldi. Sur ilçesinde evleri yklan vatandalarmzn evlerini verebilmek amacyla çok hzl bir konutlama faaliyetin girmitik. TOK, yaklak 5 bin 637 konutun yapmna balamt. Bunlardan bin 400ü bitirildi. uan Sur ilçesinde evi yklan bir vatanda bizden ev isterse, evini verebilecek durumdayz. Hazrlklarmz tamam. Sokak Salklatrma Projesi kapsamnda Gazi ve Melikahmet Caddesindeki bütün dükkanlarn üzerindeki çirkinlikleri indirdikten sonra bazalt ahap karm çok güzel bir model ortaya koyduk. Bu çallar gezdiimizde esnafmzn memnuniyeti yüzlerinden okunuyordu. Yüzlerce dükkan tertemiz hale geliyor.

Caddelerin tamamen stanbul Büyükehir Belediyesinin kardelik hukuku çerçevesinde yaplmasnn planlandn belirten Özhaseki, belediyenin caddeleri tamamyla kent mobilyalaryla yeniden düzenleyeceini ifade etti.

TESCLL YAPILAR

Bakan Özhaseki, Sur ilçesinde bin 200 civarnda tescilli eserin bulunduunu, teröristlerin yakt ve ykt eserlerin hepsini batan sona restore ettiklerinin altn çizerek, u deerlendirmede bulundu:

Vakflar Genel Müdürlüü içerisinde Kurunlu Caminin de bulunduu 16 eserin restorasyonuna balad. Bu eserlerin arasnda, kiliseler de var. Sur ilçesinde yklm varo olan evlerin yerine Koruma Amaçl mar Planna uygun geleneksel Diyarbakr evleri yaplyor. Bazalt tal, avlulu ve sütunlu evler yapacaz. imdi onlarn yapmna da baladk. Buradaki yaplar betonarme birkaç katl olmayacak. Tamamyla plana uygun bir ekilde yaplacak. 320 dönümlük kale ve surlarn altndan buraya kadar gelecek park çalmas yapacaz. Parkn içerisinde sosyal donatlar olacak. nsanlar yürüyecekler, bisiklet yollar olacak, spor alanlar ve ufak tefek ticari çay bahçeleri olacak. nsanlar burada nefes alacak. UNESCOnun da Hevsel Bahçelerini tescilledii ve takip ettii bir projeyi de uygulamaya geçiriyoruz.

Sur ilçesinde su, kanal, yol yapm gibi altyap faaliyetlerinin devam ettiini bildiren Özhaseki, bütün çalmalarn bitmesi halinde ilçenin cazibe merkezi haline geleceini dile getirdi.

ALTYAPI çALIMASI

çevre ve ehircilik Bakan Özhaseki konumasn öyle tamamlad:

Buraya insanlar inanç turizm için gelip gezecekler, görecekler ve Diyarbakrn lezzetlerine kavuacaklar. çatmalar baladnda vatandalar evlerini terk ettii için madur oldu. Yaklak 10 ay sada solda idare ettiler. Vatandalarmza deiik tekliflerde bulunuyoruz. Ev istiyorsanz, eviniz hazr. Evinizi terk ettiiniz ilk günden itibaren kira yardmnda da bulunacaz. 745 lira kira yardmmz olacak. çerisinde eyas bulunan vatandalara da eya yardmnda bulunacaz. Vatandalarmz bu tekliflerimizi kabul ederse imdi gidip anahtarn alarak evinde oturabilir. Kendi arazisi üzerinde geleneksel ev yapmak istiyorsa plana uygun evini yapabiliriz. Hiç birey istemiyorsa evinin parasn da verebiliriz. Esnafmza faizsiz krediler, küçük esnafmza karlksz hibeler ve bu bölgede madur olan vatandalarmza 6 bin kiiye toplum yararna çalma kapsamnda i verme imkanlarna kavuturduk. Teröristlerin yakt ve ykt yerleri yaparken öyle düünüyoruz. Devletin bir kolu elbetteki serttir, teröriste acmasz ekilde gelir dersini verir. Dier kolu da efkat merhamet doludur, insanlarn yaralarn sarmaya gayret eder. imdi ite bu aamadayz ve devam ediyoruz.

Özhasekiye Vali Hüseyin Aksoy, Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Vekili Cumali Atilla, Sur Belediye Bakanlna görevlendirilen Kaymakam Bilal Özkan ve AK Parti Diyarbakr Milletvekili Ebubekir Bal da elik etti.

Ana Sayfaya Git