Uzmanlar, ileri ve çok ileri derecede iitme kayb bulunan bireylere erken dönemde koklear implant (Biyonik kulak) taktrmalarn öneriyor.
Hacettepe Üniversitesi Salk Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Esra Yücel, bilimsel bir etkinlik için geldii Diyarbakrda dünyada yaklak 466 milyon iitme engelli bireyin bulunduunu, bunlarn yaklak 90 milyonunun 18 ya alt çocuklardan olutuunu söyledi.
Türkiyede ise her yl yaklak binde 2 ile 3 aras iitme engelli bebein doduunu belirten Yücel, Türkiyede son 20 yldr yeni doan iitme taramas yapldn, bunun erken dönemde iitme kaybn belirlemek için önemli olduunu kaydetti.
Yeni doan bebeklerin ilk 72 saat içerisinde iitme kaypl olup olmadklarnn çok ksa bir testle tespit edilebildiini dile getiren Yücel, iitme kayb üphesi olan bebeklerin referans merkezlere yönlendirildiini ve burada iitme kaybnn derecesine, tipine ve tan sonras yaplmas gereken uygulamalara ilikin ailelerin bilgilendirildiini anlatt.
itme kaybna erken müdahalenin çok önemli olduuna dikkati çeken Yücel, öyle konutu:
Erken müdahale aslnda erken tan, cihazlandrma ve çocuk ile ebeveynin erken eitim programlarna dahil edilmesidir. Bizler erken iitme cihazlandrma ve programa dahil edilme süreçlerinde hala biraz gecikiyoruz. Oysa normal iiten bebeklerde beyinde yer alan iitme merkezinin geliiminin yaklak yüzde 50si, yaamn ilk yllarnda tamamlam oluyor ama bu süreçte eer bebek iitme cihazsz ve eitimsiz kalrsa sonraki süreçler karmza daha büyük sorunlarla çkyor. Bu da akademik geliimde, dil ve konuma becerilerinde ve ileriki dönemde meslek edinme süreçlerinde önüne geçemeyeceimiz sorunlara sebep olabiliyor.
NORMALE YAKIN BR TME SALANMASI AMAçLANIYOR
Koklear implantn ileri ve çok ileri derecedeki iitme kaypl bireyler için dizayn edildiini belirten Yücel, koklear implantn adeta normal iitmeyi taklit eden bir cihaz olduunu kaydetti.
mplantn, belirli koullar salayan 0-4 ya arasnda iitme kayb tans alm ve iitme cihazndan yeterince yarar göremedii tespit edilen küçük çocuklar veya sonradan iitme kayb olan bireylere uygulandn ifade eden Yücel, öyle dedi:
Koklear implant iç parça ve d parça dediimiz iki bölümden oluuyor. ç parçalar iç kulakta yer alan salyangozun yani kokleann görevini yapyor. Burada elektrot araclyla elektriksel uyarmlar direkt olarak beyne ses sinyali olarak gönderiliyor. Adeta bir bilgisayar araclyla bunlar sese dönütürülüyor ve beyin bunu ses olarak alglyor. D parçann programlar sayesinde de her bireyin kendine özgü iitme seviyesi ve kapasitesi belirlenerek programlar yaplyor ve normale yakn bir iitme duyusu salanmas amaçlanyor. Koklear implant bence bu yüzyln mucizelerinden birisi çünkü hiçbir engel grubunda engeli bu derece aabildiimiz olmuyor. Erken dönemde koklear implant uyguladmz veya erken müdahale ettiimiz küçük çocuklar u anda artk di hekimi, doktor, avukat, tüm çocuklarmz yatlar gibi eit imkanlara sahip olabiliyor.
Koklear implantn her yataki iitme kaypl bireye uygulanabileceini anlatan Yücel, ancak ameliyatn iyi sonuç verebilmesi için iitme kayb süresinin çok önemli olduunu kaydetti.
Yücel, koklear implant ameliyatnn yallara dahi uygulandn ve çok iyi sonuçlar elde edildiine dikkat çekti.
itme engelli bireylerin ailelerine çarda bulunan Yücel, çocuklarna iitme kayb tans konmusa ve uzmanlar tarafndan iitme cihazndan yarar salanamad tespit edilmise tereddüt etmeden bu konuda uzman olan merkezlere bavurarak koklear implant ameliyatlarn yaptrsnlar. ifadelerini kulland.
çukurova Üniversitesi Kulak, Burun ve Boaz (KBB) Hastalklar Ana Bilim Dal Uzman Eitim Odyolou Rasim ahin de erken dönemde taklan koklear implant sayesinde çocuklarn yatlar gibi geliim saladn dile getirdi.
Koklear implantn önemli bir bulu olduunu belirten ahin, öyle devam etti:
itme engelli çocuklar ya iitme cihazyla ya da koklear implant ile iitebiliyor. Uygun bir rehabilitasyonla bu çocuklar yatlar gibi dil geliimine sahip olarak normal okullara gidip çok baarl olabiliyorlar. Geçen yl doutan, çok ileri derecede iitme kayb olan ve erken dönemde implantladmz bir örencimiz, LGSde çok iyi derece elde etti. Türkiye derecesi yaparak bulunduu ilde birinci sradan Fen Lisesine girdi. Bunun yan sra tp fakültesi ve mühendislik okuyan çocuklarmz var. Amacmz bu çocuklar üretken hale getirmek. Ülkesi, milleti ve vatan için üretken insanlar olmalarn salamaktr.