Son yllarda çiftçiler, pamuk, buday, msr ve birçok tohum kullanmnda ithal tohum tercihinde bulunuyor. çiftçilerin tercih ettikleri ithal tohumlar, hem verim düüüne sebebiyet veriyor, hem de beraberinde birçok hastalk getirip ar ilaçlamaya neden oluyor. Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarm Bitkileri Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yldrm, çiftçilere bu konuda uyarda bulundu. Yerli tohumdaki faydalara ve yabanc tohumdaki zararlara dikkat çeken açklamada bulunan Prof. Dr. Yldrm, öncelikli olarak bütün çiftçilere sertifikal tohum kullanmalarn tavsiye ettiini söyledi. Sertifikal tohumun birçok avantaj olduunu, verimde art saladn belirten Prof. Dr. Mehmet Yldrm, Tabii burada güvenilir tohumlar kullanmamz gerekiyor. Bunun haricinde her yöreye uygun çeitler var, bunlarn seçilmesi gerekiyor. Hibrit tohumlarda verim yüksek, fakat bu hibrit tohumlar kullanld zaman bunlar yüksek verim vermesinin yannda fazla gübre istiyor, fazla ilaç istiyor. Bunlarda çevreyi olumsuz yönde etkileyebiliyor. Birde çiftçimizin eski yerli tohumlar var. imdi bu yerli tohumlar çok önemli. Maalesef yerli tohumlar bu hibrit tohumlarla, yeni gelitirilen tohumlarla rekabet edemiyor. Ancak bizim insan sal açsndan beslenmemiz açsndan da bu yerli tohumlar çok önemli. Bunlar daha çok organik tarmda kullanrsak bunlar organik tarma uygun, dierleri ile rekabet edebiliyor. Bu bakmdan yerli tohumlar kaybetmeden organik tarmda kullanabilirsek insan beslenmesi açsndan çok önemlidir dedi.
Buday ve arpada yüzde yüz kendi ihtiyacmz karlyoruz
GDOlu tohumlara kar uyarlarda bulunan Prof. Dr. Yldrm, Bu bakmdan çiftçilerin mutlaka kaçak tohumlar kullanmamas gerekiyor. Onlar kullanrsak hem hastalklar geliyor, hem yabanc tohumlar bu otlarla gelebilir ve en tehlikelisi de hiç görünmeyen hastalklar bir geldii zaman tarladan tekrar çkmyor. Ülkemiz u anda tohum üretiminde iyi bir seviyeye geldi. Özellikle buday ve arpada yüzde yüz kendi ihtiyacmz karlyoruz. Eksik olan kendi aratrmamz yapp dar kaynaklara bal kalmadan kendi tohumlar mz gelitirebilmemiz. Türkiye de satlan tohumlar yine biz üretiyoruz ama maalesef patentlerin çou yabanclara ait. Diyarbakrda Lice domatesi var. Lezzeti falan çok güzel, ancak depolamaya dayankl deil. Bir çalma ile dayankl hale getirilirse o da normal çeit gibi kullanlabilir. Hem insanlar eski lezzette ular, hem bölgede kalknma oluur, hem de kendi tohumumuzu güven içinde yemi oluruz. çiftçiye tohum gitmeden önce ya kooperatifler, ya üniversiteler, ya da tarm müdürlüklerinin bunu bir ön denemeden geçirmesi gerekiyor diye konutu.
Yabanc tohum hastalklar beraberinde getiriyor
Yllardr çiftçilik yaptn söyleyen Zeki Kaya, üretici olarak yabanc tohuma kar olduklarn açklad. Kaya, Yabanc tohum ektiimiz zaman beraberinde ilaçlama gerektiriyor, verimi azdr. Yerli tohum öyle deildir. Yerli tohum güvenli tohumdur, nereden aldmz biliyoruz. laçlama fazla gerektirmiyor, verimi fazladr. Onun için biz yerli tohum istiyoruz, dardan tohum getirilmesini istemiyoruz, ona karyz. Biz yabanc tohum da ekmiiz, yerli tohum da ekmiiz. Yabanc tohum hastalklar beraberinde getiriyor. Örnein pas ilac eskiden yoktu. Bu yabanc tohumlarla beraber pas ilac gerektiriyor. Ama yerli tohumda öyle bir ey yok ifadelerini kulland.
12 yldr pamuk üreticisi ve çiftçilik yaptn kaydeden Nurettin Aknc, eskiden tohumlarn böyle olmadn, ilaç pek kullanlmadn kaydetti. Aknc, u an pamuk ilaçla olmu. Yabanc tohumda ilaçlama çok gidiyor. laçlamas çok olduu zamanda zarardr. Yerli tohum olduunda daha iyidir. Fiyat iyi olmasa da çiftçi kendini kurtaryordu. Ama bu ekil hem yabanc tohum oldu, hem ilaçlamas oldu, fiyatta iyi olmad zaman çiftçi zarar ediyor eklinde konutu.