Kaçakçılardan kurtarıldılar

Diyarbakır'da doğal ortamlarından koparılarak satılmak için il dışına çıkarılmak istenirken ele geçirilen 6 sincap yavrusu şırıngayla yaşama bağlanıyor.

Haberler 25.04.2022 - 01:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kentte ihbar üzerine Doa Koruma ve Milli Parklar ube Müdürlüü ekibi ile l Jandarma Komutanl çevre, Doa ve Hayvanlar Koruma Timi harekete geçti.

Ekipler, çnar ilçesinde uygulama noktasnda durdurulan ve arama yaplan otobüste, kutular içerisinde yeni dünyaya gelmi 20 sincap buldu. Sincaplarn satlmak için il dna çkarlmak istendii belirlendi.

Açlktan bitkin olan yavrular, Tarm ve Orman Bakanl Doa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüü ile Dicle Üniversitesi (DÜ) i birliiyle kurulan Dicle Yaban Hayvan Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine getirilerek koruma altna alnd.

Merkezde veteriner hekimlerce uygulanan ilk tedavinin ardndan durumlar iyi olan 14 yavru, ekiplerce doal yaam alanlarna brakld. Bakma muhtaç 6 yavrunun ise rngayla beslenmeleri salanyor.

Jandarma tarafndan gözaltna alnan 2 kii hakknda ilem yapld. Doa Koruma ve Milli Parklar Diyarbakr ube Müdürlüü ekiplerince de üphelilere, kara avclna muhalefetten toplam 28 bin 420 lira ile her sincap için 760 lira ceza uyguland.

SNCAPLAR TAM BR ORMAN çS GB çALIIR

DÜ Veteriner Fakültesi Yaban Hayat ve Ekoloji Ana Bilim Dal Bakan ve merkezin müdür yardmcs Doç. Dr. Alaaddin Kaya , getirilen yavrularn Anadolu sincab (Sciurus anomalus) olduunu söyledi.

Hayvan kaçakçlar yüzünden, yuvasnda annesinin yannda olmas gereken sincaplarn rehabilitasyon merkezinde tedaviye muhtaç hale geldiini, 6sn rngayla beslediklerini belirten Kaya, öyle konutu:

Henüz anne sütüne ve bakmna muhtaçlar. O yüzden bunlar misafir edeceiz. Lütfen bu hayvanlar kendi doal ortamlarnda, vatanlarnda brakalm. Bunlarn ticaretini yapmak ne kadar ahlaki? Yavru hayvanlar toplayp hayvan ticareti yapmak ne kadar kötü bir durum. Bu hayvanlarn doadaki faydasn insanlar bir bilse, bundan kazanacaklarnn çok çok ötesinde. Özellikle sincaplar tam bir orman içisi gibi çalr. Mee palamutlarn, bademleri, cevizleri topraa saklyor. Sakladklar yerlerde bunlar fide oluyor, aaca dönüüyor.

Kaya, hayvanlarn tedavisinin yaklak 10 gün süreceini, daha sonra doal yaam alanlarna braklacan ifade etti.

Ana Sayfaya Git