Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığının, kadına yönelik şiddetle mücadele yürütmek amacıyla açtığı Acil Destek Hattına yılın ilk 8 ayında 59 kadın, İlk Adım İstasyonuna ise 38 kadın başvurdu. Kadın Politikaları Daire Başkanlığı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Nihal Bozhan Özbek, başvuruda bulunan kadınların 51i, 40 çocukla birlikte İlk Adım İstasyonuna kabul edildirken, bunlardan 7 kadın ve 8 çocuk can güvenliği tehlikesi nedeniyle sığınmaevine yerleştirildiğini ifade etti. Özbek, 44 kadın ve 36 çocuğun ise İlk Adım İstasyonunda kalma süreci içerisinde sorunları çözümlenerek kurumdan çıkış işlemleri yapılırken, 7 kadın ve beraberindeki 4 çocuğun İlk Adım İstasyonunda kalma süreci tamamlandıktan sonra Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Şube Müdürlüğüne bağlı sığınmaevine nakili gerçekleştirildiğini söyledi.
KADINA ŞİDDET BİTMİYOR
Şiddete uğradığını beyan eden ve koruma kararı aldırmak isteyen 6 kadın emniyete yönlendirildiğini belirten Özbek, 9 kadına psikolojik destek verildiğini, boşanmak isteyen ve ücretsiz avukat talep eden 16 kadın Diyarbakır Barosuna, 6 kadın Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerine (ŞÖNİM) yönlendirildiğini aktardı. İntihar girişiminde bulunan 2 kadına ise Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Şube Müdürlüğünde görev yapan psikolog ve sosyal hizmet uzmanları tarafından acil müdahalede yapıldığını anlatan Özbek, kadına yönelik şiddeti önleme ve izleme çalışmaların iki sığınma evi ve bir şiddet hattı aracılığıyla yürütüldüğünü ifade ederek, Şiddetle mücadele çalışmaları kapsamında 444 79 49 numaralı Acil Destek Hattında 7/24 hizmet veriliyor. Şiddete uğrayan kadınlara, şiddete uğrama riski bulunan, can güvenliği tehlikede olan, yaşadığı sorun hakkında bilgi almak, danışmak isteyen, psikolojik, hukuksal destek almak isteyen kadınlar için müdürlüğümüz bünyesinde danışmanlık yapıyoruz, yönlendirmelerde bulunuyoruz. Kadınların sorunları doğrultusunda ilgili kurum ve kuruluşlarla kurumsal görüşmeler sağlıyoruz dedi.
ŞİDDET GÖRENLER BİZİ ARASIN
Özbek, şiddete maruz kalmış veya kalma durumu olan, can güvenliği olmayan kadınların izleme ve değerlendirme çalışmasına alındığını, kadınların talepleri doğrultusunda izleme ve değerlendirme süresinin belirlenip sonlandırıldığını dile getirerek, şiddet hattı üzerinden sadece şiddete maruz kalan kadınların değil şiddete tanıklık eden duyarlı vatandaşların arayıp bildirimde bulunduğunu ifade etti. Sığınma talebiyle başvuruda bulunan kadınların çocuklarına da psikolojik destek verildiğini aktaran Özbek, okul dönemlerinde ise okulları ile ilgili çalışmaların yürütüldüğünü anlattı.