Girişimci Kubilay çağrı Gidersu tarafından 2019da TKDK desteğiyle Atmaca Mahallesinde kurulan kültür mantarı üretim tesisi kent ekonomisine katkı sağlıyor.
Memba Mantar ismiyle 5 bini kapalı 25 bin metrekarelik alana kurulan ve son teknolojik cihazlarla bu yıl tam kapasite üretime geçen tesiste 63 kadın istihdam ediliyor.
Zirai ve kimyasal ilaç kullanılmadan organik ve iyi tarım uygulamalarıyla üretilen mantarlar, paketlenerek 48 şehirdeki zincir marketlere gönderiliyor.
çatıya kurulan güneş enerjisi panelleriyle kendi enerjisini üreten ve yapay iklimlendirme sistemi sayesinde 24 saat üretim yapılabilen tesis, kullanılan toprak ve gübrenin yeniden tarıma kazandırılmasıyla da örnek gösterilen projeler arasında yer alıyor.
Gidersu, 21 bağımsız üretim odasından oluşan Avrupa standartlarındaki tesiste tam kapasite üretim yaptıklarını söyledi.
Neredeyse insan eli değmeden üretim yapıyoruz
Tesiste çıkan gübrenin tarıma kazandırıldığını belirten Gidersu, bu yıl tesiste tam kapasiteyle üretim yapıldığını dile getirdi.
Hedeflerinin üretimi daha da artırarak salamura, doğranmış mantar üretimi yapmak ve mantarı kurutarak ihraç etmek olduğunu vurgulayan Gidersu, şöyle devam etti:
Kurumsal zincir marketler aracılığıyla 48 ile ulaştık. Ürünler günlük sevk ediliyor. Gri Su uygulamasına sahibiz. Yeni kullandığımız suyu tekrar geri dönüşüme kazandırıyoruz. Nem, sıcaklık ve karbondioksit oranına kadar her şey dijital ekranlardan yönetiliyor. Neredeyse insan eli değmeden üretim yapıyoruz.
Birçok kadın burada ilk iş sahibi oldu
Tesiste iş sahibi olan kadınlardan Dilan Kuşan da üniversiteden mezun olduktan sonra tesiste çalışmaya başladığını belirterek, Burada kadın istihdamına önem veriliyor. Birçok kadın burada ilk kez iş sahibi oldu. Kadınlar buradan kazandıklarıyla ailelerine katkı sağlıyor. Bazıları da kazandığı parayla çeyizini hazırlıyor. Bu nedenle böyle tesisler bölgemiz için çok kıymetli. çünkü birçok kadına iş kapısı oldu. ifadelerini kullandı.