"Kartal Yuvası" 30 yıl aradan sonra ziyarete açılacak

Mardin'de "Kartal Yuvası" olarak da bilinen ve yaklaşık 30 yıldır ziyarete kapalı olan Mardin Kalesi, turizme kazandırılacak.

Haberler 03.11.2016 - 08:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hamdaniler tarafndan 10. yüzylda yapld tahmin edilen Artuklu döneminin en büyük eserlerinden biri olan, bin 200 metre yükseklikteki kalede Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann talimat ile 4 yl önce balatlan çalmalarn bir bölümünün yaknda tamamlanmas planlanyor.

Hazineye ait olan ancak askeri bölge yaplan alan, Mardin Müze Müdürlüünün arkeolojik kaz çalmasnn ardndan Kültür ve Turizm Bakanlna tahsis edilecek. Turizme açlmas için düzenlemelerin büyük bölümünün tamamland kaledeki arkeolojik kaz çalmas 7 yl sürecek. Kale ksmen açlaca için kaz, bundan olumsuz etkilenmeyecek.

Terör saldrlar yüzünden zor günler geçiren Mardinden bir grup turizmci, kalenin turizme açlmas için çalmalarn ksa sürede tamamlanmas taleplerini iletmek üzere Babakan Yardmcs Numan Kurtulmu ile Kültür ve Turizm Bakan Nabi Avcy ziyaret etti.

Mardin Turizm ve Otelciler Dernei (MARTOD) Bakan Özgür Azad Güngör, turizmcilerden oluan heyetin, beraberlerinde AK Parti Mardin l Bakan Ali Dündar ve Mardin milletvekilleri Orhan Mirolu ve Ceyda Bölünmez çankr ile Babakan Yardmcs Numan Kurtulmuu ziyaret ettiini söyledi.

çok güzel ve scak bir ekilde karlandklarn aktaran Güngör, Mardinin turizminin canlanmas için çeitli raporlar sunduklarn kaydetti. Bunlarn içinde en önemli hususun, Mardin Kalesinin ksmi olarak turizme açlmas olduunu aktaran Güngör, Milletvekillerimiz de ayrca Milli Savunma Bakanmz ile görütü ve olumlu yantlar aldk. Altyapsn salayp inallah 2017 turizm sezonuna yetitirmeye çalacaz. dedi.

- Açlmas durumunda 2 adm önde oluruz

Mardin kalesinin kent turizmi için çok önemli olduunu vurgulayan Güngör, unlar kaydetti:

Kale, Mardinin en önemli simgelerinden bir tanesidir. Dünyann hiçbir yerinde böyle bir manzara yok, Mezopotamya ya uçsuz bucaksz bak var. Turizme açlmas çok ama çok önemli. Açlmas durumunda 2 adm önde oluruz. Turizmciler için ve Mardinliler için de çok önem tayor.

Kente gelen misafirlerin en çok Mardin Kalesine çkmay arzu ettiini aktaran Güngör, Bölgemizde yaanan olaylardan dolay yaadmz skntlar olumsuz bir etki brakt. Kalenin açlmasnn pozitif etki salayacan düünüyoruz. ifadelerini kulland.

- Kalenin açldn duyan Mardine gelir

Turizm acentesi temsilcisi smail Sincar da kalenin turizme açlacak olmasn çok önemli bir gelime olarak deerlendirdi.

Mardinde turizmin gelimesi için yaplacak en önemli hamlenin kalenin turizme açlmas olduunu ifade eden Sincar, unlar belirtti:

Açlmas durumunda çok fayda göreceimize inanyoruz. Mardine yeterince turist gelmesini salayacan düünüyoruz. Mardine grup turlar çok yüksek olur. Kalenin açldn duyan Mardine gelir. Son süreçte yaadmz skntlara da merhem olur. nsanlar buray tehlikeli bir bölge olarak görüyorlar ancak buras yeterince güvenli bir bölgedir. Buraya gelmek isteyen herkesi davet ediyoruz.

Esnaf Mervan Begeç ise kalenin açlmasn dört gözle beklediklerini söyledi.

Kalenin turizme kazandrlmasn çok önemsediklerini aktaran Begeç, bu gelimeden mutluluk uyacaklarn bildirdi.

Ercan Demircan da kalenin açlmasnn kente gelecek turist saysnda art salayacan ifade etti.

- Kartal tepesi

Kente hakim tepeye kurulan ve muhteem ta yaplar taçlandran kalenin 975 ylnda Hamdaniler tarafndan ina edildii tahmin ediliyor.

Denizden bin 200 metre yükseklikte kurulan kalenin uzunluu 1 kilometreye ulayor. çeitli zamanlarda Mardine urayan gezginlerin verdikleri bilgilerden, yapda ambar, sarnç, hamam ve cami gibi çok sayda bölüm olduu tahmin ediliyor. Bugün sadece temelleri görülebilen kale, çok korunakl olduu için kartal yuvas olarak da adlandrlyor.

Ana Sayfaya Git