Siirtin Bayraktepe köyünde yaayan 10 çocuk babas çiftçi Abdurrezak Özbey, engebeli olmas nedeniyle i makinesinin giremedii tarlasnda ar scak havaya aldr etmeden ürünlerini ailesi ve içilerle birlikte elle topluyor.
Merkeze bal olan köyünde hayatn sürdüren 44 yandaki Özbey, 9 yanda babas ve dedesiyle balad çiftçilikte 35 yldr arpa, buday, nohut ve mercimek gibi ürünler yetitiriyor.
Kavurucu güne altnda çalan Özbey ile çocuklar ve içiler, sürekli olarak kafalarna souk su dökerek serinlemeye çalyor.
Abdurrezak Özbey, köylerinde arazilerin engebeli ve küçük olmas nedeniyle üreticilerin dededen kalma yöntemlerle ürünlerini topladklarn söyledi.
Ektii ürünleri makine olmadan tamamen doal yöntemlerle yetitirdiini dile getiren Özbey, Arpa, buday, nohut, mercimek ve çeitli ürünler yetitiriyoruz. Ürünlerimizi elle, eski yöntemlerle topluyoruz. Engebeli arazide makineli sistemde ürünler fire veriyor. dedi.
Hasad çocuklar ve içileriyle yaptn bildiren Abdurrezak Özbey, hasatta makine kullananlarn ürünleri fire verdii için ikayetçi olduunu, bu nedenle ürünlerini elle toplamay tercih ettiklerini kaydetti.
Kavurucu scakta çalmann zor olduunu dile getiren Özbey, öyle konutu:
Kavurucu scakta arazide çalmak zor oluyor. 48 derecelik havada günein altnda çalyoruz. çocuklarmzla birlikte arazide çalmak zorundayz. Her yarm saatte bir bamza souk su döküyoruz. Bu ekilde serinlemeye çalyoruz. Allah bizim ve bizim gibi tarlada çalan herkesin yardmcs olsun.
Kz 14 yandaki Nurcihan Özbey de eitim hayatn sürdürdüünü, yaz aylarnda kardeleriyle babalarna yardmc olmak için tarlada çaltklarn söyledi.
Güne altnda çalmann zor olduunu dile getiren Özbey, Babamz bizim geleceimiz için bu ürünleri yetitiriyor. Eldivenlerle deiik ürünler topluyoruz. Sonra o ürünleri bir araya getirip traktöre yüklüyoruz. Makine olmadan çalyoruz. Bundan dolay biraz zorlanyoruz ama neticede daha güzel ürünler elde ediyoruz. Serinlemek için her 10 dakikada bir su içiyorum sonra da bama su döküyorum. Böylece daha rahat çalyoruz. diye konutu.
Gda Tarm ve Hayvanclk l Müdürü zzet Murat ise engebeli ve küçük arazilerde çiftçilerin elle ürün toplamalar gerektiini belirterek, Siirt merkez, Pervari ve Eruhun birçok köyünde bulunan araziler, küçük ve engebeli bir yapya sahip. Bu yüzden bu tür arazilerde makine kullanmann pek ekonomik olmadn düünüyoruz. çiftçilerimizi de elleriyle ürünlerini toplamann daha iyi olacan söylüyoruz. çiftçilerimiz ürünlerini elle toplarsa onlar için daha iyi olacaktr. Zarar en alt seviyeye indireceklerdir. ifadelerini kulland.