Tuncelinin Ovack ilçesinde, ilkbaharda doada kendiliinden yetien ve ifa kayna olarak bilinen kenger bitkisinin kökündeki svdan binbir zahmetle yaplan sakz, yöredeki kadnlarn geçim kayna oldu.
Zengin bitki örtüsü çeitlilii ve sahip olduu endemik türler bakmndan öne çkan Ovackta, ilkbahar aylarnda dalk alan, orman ve dere kenarlarnda kendiliinden yetien kenger bitkisi, hem yemeklerde kullanlyor hem de sonbaharda kökündeki svdan yaplan sakzla kadnlara ekonomik kazanç salyor.
Yörede güne erken balayan kadnlar, ilçe merkezine yaklak 3 kilometre uzaklktaki Aksu Deresi ve Kodi köyü çevresindeki talk araziye giderek, buralardaki kenger bitkisinden sakz üretimi yapmak için saatlerce güne altnda çalyor.
çapa yardmyla kurumu kengerin çevresini ve kökünü kazyan kadnlar, daha sonra bçakla bitkinin kökünü çapraz ekilde keserek sakz olacak svnn akn salyor.
Kenger sakz geçim kayna oldu
Bir gün boyunca topraa akmaya devam eden sv, sakz olduktan sonra kadnlar tarafndan toplanarak eve götürülüyor. Souk su altnda tala dövülüp scak suda bekletilen sakzlar, ardndan toprak ve otlardan temizlenip sata sunuluyor.
Kadnlarn binbir zahmet vererek yapt sakzlar, tane olarak ya da kilosu 500 liradan tüketiciye satlyor.
Sakz üreticilerinden Geyik Batar, temmuz aynda kenger sakz yapmna baladklarn söyledi.
Kenger bitkisinin çevresini çapayla açtklarn belirten Geyik, unlar kaydetti:
Kengerin kökünü keserek sakz olacak svnn akmasn salyoruz. Kökteki sv topran üzerine yava yava akarak katlayor, sakz oluyor. Bizler de gidip o sakzlar ertesi gün toplayp eve getiriyoruz. Eve getirdikten sonra sakzlar çemede souk suyun altnda tala dövüyoruz. Bu ilem tamamlandktan sonra bu defa sakzlar scak suya koyuyoruz ve toprak ile otlardan temizliyoruz. En son aamada ise sakzlar yuvarlak yapp sata sunuyoruz.