Kimliği 16 yıl sonra saptanan sanığa müebbet hapis

Diyarbakır’da 2001 yılında, PKK terör örgütü adına fidye almak için bir işadamının oğlunun kaçırılması eylemine katılan, ancak isim benzerliği nedeniyle yıllardır bulunamayan Yaşar Yıldırım, 16 yıl sonra gıyabında yapılan yargılamada ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Haberler 05.08.2017 - 09:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

adam Musa Mzrakn 19 yandaki olu Kenan Mzrak, 14 Haziran 2001 tarihinde kendi inaatlarnda çalan Ylmaz Demir tarafndan fuhu yapan kadnlarla buluturulaca söylenerek bir eve götürüldü. Götürüldüü evde kalanikof silahla rehin alnan Mzrakn babasndan, PKK terör örgütü adna 150 bin lira fidye istendi. Elleri ve ayaklar balanan Mzrakn altn künye ve cep telefonu gasp edilirken, olayn polise bildirilmesi üzerine soruturma balatld. Ylmaz Demirin bir gün sonra yakalanmas üzerine panie kaplan dier üpheliler Kenan Mzrak serbest brakt.

Ylmaz Demirin ifadesi üzerine 5 kii daha gözaltna alnrken, olayda kullanlan kalanikof da yer gösterme sonucu ele geçirildi. Olayla ilgili tutuklanan 3ü kadn 6 kii hakknda 2001 ylnda Diyarbakr 4 nolu Devlet Güvenlik Mahkemesinde dava açld. DGMlerin kapatlmas üzerine Ar Ceza Mahkemesinde yaplan yarglama sonunda, 2005 ylnda 6 sana çeitli sürelerde hapis cezas verildi.

TÜM YAAR YILDIRIMLAR NCELEND

Soruturma srasnda yakalanan üpheliler Sidar kod adl Yaar Yldrm isimli bir kiinin de eyleme katldn söyleyince, güvenlik güçleri bu kiinin yakalanmas için çalma balatt. Tüm ifadelerde ismi geçen üphelinin yakalanamamas üzerine, 2006da Mahmut ve Fatma olu, 1980 doumlu, Diyarbakrn Ergani lçesi nüfusuna kaytl Yaar Yldrm hakknda, zaman am süresiz daimi arama karar çkarld.

Türkiyenin her yerinde aranrken 2007de pasaport bavurusu yapan Yaar Yldrm yakalanarak, gözaltna alnd. Kimlik bilgilerini inceleyen polis, ifadelerde geçen Yaar Yldrmn, Hani ilçesi Belen Köyü nüfusuna kaytl ve 1981 doumlu olduunu belirledi. Yaplan aratrma sonucunda Hani nüfusuna kaytl Yaar Yldrm hakknda çkarlmas gereken arama kararnn, Ergani nüfusuna kaytl Yaar Yldrm hakknda düzenlendii tespit edildi.

fadesi alnan Yaar Yldrm, kaçrma olay ile ilgili daha önce karakola çarlp, madurla yüzletirildiini, madurun kendisini tehis edememesi üzerine serbest kaldn, bahsedilen Yaar Yldrmn kendisi olmadn ileri sürdü.

Gözaltna alnan Yaar Yldrmn dier sanklar ve madur tarafndan tehis edilebilmesi için fotoraflar çekilirken, kimlik bilgilerinin uyumamas üzerine serbest brakld.

Bunun üzerine Ergani ilçesi nüfusuna kaytl olan Yaar Yldrm isimli tüm vatandalarn kaytlar incelemeye alnd. ncelemede Ergani lçesinde Yaar Yldrm isminde 7 kii olduu, bu kiilerin ya ve anne- baba adlarnn ifadelerde geçen Yaar Yldrm ile uyumlu olmad tespit edildi. Erganide yaayan Yaar Yldrm adl 7 kiinin, aranan Yaar Yldrm olmad saptannca bu kez Diyarbakr genelinde 20den fazla ayn isimde kiinin kaytlar incelendi.

DER SANIKLAR TEHS ETT

Fidye olayna karan Yaar Yldrmn peini brakmayan adli merciler, ifadelerde ismi geçen kiinin, gözaltna alnp braklan kii olup olmadna ilikin soruturmay devam ettirdi. Bu kapsamda fidye olay nedeniyle ceza alan sanklara, gözaltna alnp braklan Hani nüfusuna kaytl Yaar Yldrmn fotoraf yeniden gösterildi. Sanklarn çelikili tehisleri üzerine Yldrmn fotoraf tüm tanklara tekrar gösterildi. Baz tanklar fotoraf gösterilen kiinin, olaya karan kii olmadn belirtirken, sanklar Ylmaz Demir ve Mehmet Tezgel üpheliyi kesin olarak tehis etti.

Fotoraf tehisi ve ifadeleri karlatran adli merciler, fidye olayna karan kiinin gözaltna alnp, braklan Yaar Yldrm olduunu belirledi.Yeniden ifadesi alnan sank Mehmet Tezgel, Yaar Yldrmn 2001 ylndaki kaçrma olaynda kardei Mehmet Yldrmn nüfus cüzdan ile yakalandn ve serbest brakldn söyledi.

14 YIL SONRA DAVA, 16 YIL SONRA MÜEBBET

2001 ylndan beri aranan üphelinin tehis edilmesi üzerine 2015 ylnda Yaar Yldrm hakknda, Devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozma suçundan arlatrlm ömür boyu hapis istemiyle dava açld. ddianamede PKK terör örgütü içerisinde eylem ve faaliyetlerde bulunan Yaar Yldrmn iadamnn olunu kaçrma eylemini planlad belirtildi.

ddianamenin kabulünün ardndan sank Yaar Yldrmn tutuksuz yarglanmas 5inci Ar Ceza Mahkemesinde yapld. Yarglama srasnda esas hakknda görüünü açklayan savc, Yaar Yldrmn madur tarafndan tehis edilemediini belirterek beraatn talep etti. Mahkeme, Yaar Yldrm Devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak suçundan ömür boyu hapis cezasna çarptrarak, tutuklanmas için yakalama emri çkarlmasna karar verdi.

AVUKATI TEMYZ ETT

Yaar Yldrmn avukat Velat Alan, müvekkiline sadece isim benzerliinden dolay ar bir ceza verildiini belirterek, karar temyiz etti.

Müvekkilim isim benzerliinden alnp daha sonra tehis yaptrldn belirten Velat Alan, Aranan Yaar Yldrm, ceza verilen kii deil. Olayda yer alan hiç kimse tehis edemiyor. Bir tank tehis edebildi. lk dönemlerde bu kii de tehis edemedi. 2008 ylnda ve mahkemede tehis etti. Zaten inaatlarda çalan biriydi. Müvekkilimin masum olduuna inanyorum. 20 tane Yaar Yldrm incelendi. Savc da karar temyiz etti, biz de temyiz ettik. Mahkemenin yanl karar verdiini düünüyoruz. Buna ramen bu kadar ar bir ceza verilmesi hatal ve yanltr dedi.

Ana Sayfaya Git