Kovid-19 hasta ve vaka sayısındaki düşüş kısıtlamaların amacına ulaştığını gösterdi

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 17 Kasım'da hayata geçirilen tedbirler sonrasında hasta ve vaka sayısında hızlı düşüş elde edildiği, yılbaşını da içeren sokağa çıkma kısıtlaması boyunca çekirdek aileyle zaman geçirilmesi durumunda salgının seyrine ilişkin çok daha olumlu sonuçlar elde edilebileceği belirtildi.

Haberler 23.12.2020 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi lhan, tedbir kararlar sonras salgnn seyrine ve a çalmalarna ilikin deerlendirmede bulundu.

lhan, salgnla mücadele kapsamnda 17 Kasmda yeni kstlamalarn hayata geçirildiini, ardndan balatlan hafta sonu sokaa çkma kstlamasnda da 3. haftann tamamlandn dile getirdi. Aralk ay banda yüksek olan vaka ve hasta saylarnda son günlerde önemli düüler yaandn belirten lhan, Bu çok büyük bir avantaj. Rakamlar, kstlamalarn etkisinin ortaya çktn gösteriyor. diye konutu.

Özellikle büyükehirlerde kstlamalarn yeni vaka saylarnda azalmay saladn vurgulayan lhan, kendi üniversitelerinde de hem hasta bavurusunda hem de pozitif vaka saysnda ciddi bir azalmann söz konusu olduunu dile getirdi. Üniversitelerinde youn bakmda tedavi gören ar hasta saysnn da son birkaç gün içinde azaldn söyleyen lhan, sözlerine öyle devam etti:

Öncelikle yeni hasta ve vaka saysna dikkat etmemiz gerekiyor. çünkü, önce vaka says, sonra hasta says ve ardndan youn bakmda tedavi alan kii says azalyor. Bu süreçte iyileen says, hasta saysn geçmeye balyor ve sonrasnda da vefat eden kii says azalyor. u anda da vefat eden kii saymz hala yüksek seyrediyor. Nisan-mays aylarnda da benzer bir süreç yaanmt. Önümüzdeki günlerde vefat saymz da azalacaktr.

- Zorunlu olmadkça seyahat etmekten de kaçnlmal

Ylbanda uygulanacak sokaa çkma kstlamasna yönelik de deerlendirmelerde bulunan lhan, vatandalarn bu süreçte çekirdek aileleriyle vakit geçirmelerinin önemine iaret etti. lhan, Kstlamann olduu günlerde çekirdek aile ile zaman geçirilmesi kstlamann etkisini daha çok ortaya çkaracaktr. dedi.

Eylül-ekim aylarnda esnek çalmaya özel sektörün çok fazla uyum salamadn belirten lhan, unlar kaydetti:

Kademeli ve esnek mesaiye uyum gösterilmesinde özel sektör zorlanmt ancak imdi onlar da uyum gösteriyor. Toplum hastaln ciddiyetini daha iyi anlad, kurallarna uyumla birlikte hastalk seyrinde hzl bir ekilde aa doru bir yönelme söz konusu. Bu hafta sonu yine kstlama olacak ve ylbanda da 3,5 gün kadar bir kstlama var. Eer bu süre zarfnda vatandalarmz seyahat etmeyi tercih etmez, bunu bir tatil olarak görmez ve evlerinde çekirdek aileleriyle zaman geçirirse ylbandan sonra çok daha iyi sonuçlar alacamz düünüyorum.

Prof. Dr. lhan, önemli olan bileenlerden birinin de a olduuna dikkati çekerek, ksa bir zaman sonra toplu alamann balayacan belirtti.

- Toplumsal alamaya az vaka ve hasta says ile girilirse daha yüksek baar salanr

Ann, salk çalanlar ve 65 ya üzerindekilerden balayarak tüm topluma yaplacan aktaran lhan, Toplumsal alanmaya balanrken, olabildiince az vaka ve hasta says ile sürece girilirse çok daha hzl ve yüksek bir baar salanmas mümkün olabilecektir. dedi.

lhan, sürecin kontrol altna alnabilmesinde en önemli unsurun doru maske kullanm, fiziksel mesafenin korunmas, kalabalktan uzak durulmas ve hijyenin salanmas olduunun altn çizerek, bu süreçte zorunlu olmadkça seyahat etmekten de kaçnlmas gerektiine iaret etti.

- Kstlamalarn ardndan sonuçlar deerlendirilerek hareket edilmeli

Hafta içi akamlar ve hafta sonlar sokaa çkma kstlamas dnda 14 günlük bir toplumsal karantinaya girilmesine gerek olup olmadna ilikin de lhan, u an uygulanan kstlama tedbirlerinin sonuçlar deerlendirilerek hareket edilmesi gerektiini söyledi.

Yeni kstlamalarn hayata geçirildii 17 Kasmdan bu yana hasta ve vaka saylarnda görülen azalmann, tedbirlerin ie yaradn gösterdiini vurgulayan lhan, nsanlar bir araya gelmezse vaka ve hasta says azalr. u an gelinen süreçte alnan tedbirler ve önlemlerle hasta ve vaka saysndaki hzl düü kstlamalarn amacna ulatn gösteriyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git