Tarm, Orman, çevre ve Hayvanclk Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikas (Tarm Orkam-Sen), Diyarbakr, Urfa, Mardin ubeleri, Ziraat Mühendisleri Odas Diyarbakr ubesi, Mezopotamya Ekoloji Dernei, Sur ilçesine bal Kozan (Qozan) Mahallesinde, kurakln tarmsal üretime etkilerine ilikin basn açklamas düzenledi.
SOFRALARA CDD YANSIMASI OLACAK
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odas (ZMO) Diyarbakr ube Bakan Abdussamed Ucaman, bölgede ciddi bir kurakln yaandn, bunun sadece iklim deiikliiyle alakal olmadn, artan baraj saylarnn ekosistemi deitirdiini ifade etti. Kurakla ilikin çiftçilerin mutlaka bilinçlendirilmesi gerektiini söyleyen Ucaman, yetkililerin bu konuya el atmasn, aksi taktirde özelikle mercimek, arpa ve buday üretiminin, sofralara ciddi yansmalarnn olacan belirtti.
Ardndan hazrlanan basn metnini okuyan Tarm Tarm Orkam-Sen Diyarbakr ube Bakan Nasr Demirkran, oluan kuraklk sebebi ile felaketlerin kapda olduuna dikkat çekti.
ARPA, BUDAY, MERCMEK YÜZDE 80 AZALDI
Bölgede yaanan mevcut kurakln, thal Sertifikal tohumlara yönlendirme, yerel tohumlar slah edilememesi vb. birçok etkene bal olmakla birlikte, yan az olmasndan da kaynaklandn ifade eden Demirkran, bu durumun, mevcut kuru tarm yaplan alanlarda iddetli bir tahribata yol açtn ifade etti. Bu yl yalarda yüzde 56 azalma yaandn hatrlatan Demirkran, buday, arpa, mercimek vb. bitkilerin sulu tarm yaplamayan alanlarda yüzde 80 orannda zarar gördüünü ve bu durumun telafisinin olmadn söyledi.
CDD SORUNLAR YAANBLR
Mevcut zararn tazmin edilmemesi halinde önümüzdeki sezonda çiftçinin üretim yapamayacan söyleyen Demirkran, mevcut kurakln ülkede ktla yol açabileceini ifade etti. çiftçinin sahada ac hakikati deneyimleyerek yaadn, perian durumda olduunu anlatan Demirkran, önlem alnmad takdirde toplumsal ve ekonomik boyutta ciddi sorunlar yaanacana dikkat çekti.
Demirkran, konumasna öyle devam etti: Bata un olmak üzere, bulgur, saman ve yem bitkileri fiyatlarnda da ciddi bir art yaanacan, tahl ve bakliyat üretimindeki skntnn et ve süt üretimini de etkileyeceini söylüyoruz. Et ve süt üreticisi yem bulamayacak, bulamaynca ii brakacak. Etin sütün kilosu artacak, ekmeinden, bulguruna, makarnasndan, etine, sütüne vatanda her eyi çok daha pahal alacak.
ZARARLAR KARILANMALI
çiftçinin zararnn karlanmas gerektiini ifade eden Demirkran, çiftçi girdi maliyetlerinin desteklenmeli, bankalara ve Tarm Kredi Kooperatiflerine olan borçlar ertelenmelidir. Mevcutta ödenen desteklere ek olarak Dönüme en az 350-400 lira destekte bulunmas gerekiyor. Yanl Tarm ve su politikalarndan vazgeçip gerçekçi politikalar oluturulmaldr. Devletin bu kuraklkta üreticiye sahip çkmas ve acilen afet bölgesi ilan etmesi gerektiini söylüyoruz dedi.
MEVSMLK ç OLACAIZ
Ardnda konuan çiftçi Emin Kran, u an iflas ettiklerini ve oturup beklediklerini ifade etti. Kuraklktan dolay ekilen tüm ürünlerinin kuruduunu ve borçlu olduunu söyleyen Kran, öyle konutu: Aldmz, tarm ilaçlarn, gübreyi ve benzinin hepsini borçla aldk. Ekinler kaldrlnca ödeyeceiz dedik, ancak u an kaldrlacak ekin yok tarlada. Devlet bu konuda destek vermediinde, ailecek mevsimlik içi olarak gidip çalmaya mecbur kalacaz gibi görünüyor. ktidardan talebimiz bizlere destek sunsun, destek sunulmadnda bölge olarak çou insan buradan göç etmek zorunda kalacak. 100 dönüm arazi ektim, 100 bin lira gideri oldu ve u an o tarladan 100 bin lira mahsul elde etmem mümkün deil, sulama parasn bile ödeyemez haldeyiz diye belirtti.