Lastiklerinizi kontrol edin

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) Genel Sekreteri Erdal Kurt, Kurban Bayramı tatilinde uzun yola çıkacak sürücülere, araç lastiklerinin diş, topuk, yanak ve sırt kontrolleri ile hava basıncı ve balans ayarlarını yaptırması tavsiyesinde bulundu.

Haberler 06.08.2019 - 10:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kurt, yapt yazl açklamada, aracn yol ile temasn salayan tek balant noktasnn lastik olduunu hatrlatarak, mevsime uygun olarak araca takl olan lastiklerin uygun basnç deerlerinde iirilip iirilmediinin kontrol edilmesi ve lastie aracn kullanma klavuzunda önerilen doru ve uygun havann baslmas gerektiini belirtti.

Lastiin doru hava basncnda olmasnn emniyet unsuru olduunu vurgulayan Kurt, unlar kaydetti:

Doru hava basnc aracnzn kontrolünü kaybetme, virajda savrulma ve suda kzaklama risklerini azaltr. Ayn zamanda, lastiklerinizin vaktinden önce anmasn ve iç yapsnda geri dönüü olmayan hasarn olumasn engeller. Bununla beraber unutmamak gerekir ki, doru lastik hava basnc yakt tasarrufu da salayacaktr. Lastiklerin balans ayarnn doru bir ekilde yaplmas da son derece önemlidir. Balans ayar yaplmayan lastikler, sürücünün yorulmas, erken lastik anmas ve aracnzn süspansiyonunda gereksiz anmayla sonuçlanan titreimlere yol açabilir.

- Anm lastikler aracn performansn düürür

Erdal Kurt, yola çkmadan önce lastiklerin di, topuk, yanak ve srt kontrollerinin de yetkili servislere yaptrlmasn önerdiklerini aktararak, Düzensiz anma, delinme, ypranma ve yrtlma benzeri özürler uzmanlar tarafndan incelenmelidir. Anm lastikler; aracn performansn düürür, slak yoldaki fren mesafesinin artmasna sebep olur ve kayma riski oluturur. Zor anlarda yaplan kritik manevralarda hayati önem tayan iyi yol tutuunu salayamayabilir ve sürü güvenliini düürebilir. Bu nedenle lastiklerin di derinliinin yasal snr olan 1,6 milimetreden az olmadndan emin olunmal. ifadelerini kulland.

Kurt, lastiklerin doru ve teknik olarak uygun janta monte edilmesi ve jant ölçüsünün lastik üreticisinin belirttii ebatlarda olmas gerektiini belirterek, Lastiklerinizin di, topuk, yanak ve srt kontrolleri ile hava basnc ve balans ayarlarn yaptrn. Yola çkacak sürücüler için yaplmas gerekenleri hatrlatan bu notlar, daha güvenli bir ortak trafik yaratmamz salayacaktr. Ortak trafik, ortak bilincin yansmasdr. LASD olarak bu bilinçle yola çklmasn ve tüm sürücülerimize sevdikleriyle kavuacaklar mutlu bir bayram diliyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git