Batman Salk ve çevrecilik Dernei (SA-çEV) Yönetim Kurulu Bakan Stk Güne, her yl 1-7 Mart tarihleri arasnda kutlanan Yeilay Haftas münasebetiyle bir açklama yapt.
Ülkede madde kullanm oranndaki artn alarm verdiini belirten Güne, özellikle 15-25 ya arasndaki gençlerin çok büyük tehdit altnda olduu uyarsnda bulunarak, zararl alkanlklarla ivedilikle mücadele edilmesi gerektiinin altn çizdi.
Madde bamll noktasnda üzüntü verici bir sonuçla kar karya olduklarn, ülke genelinde olduu gibi Batmanda da madde kullanm orannda art yaandn aktaran Güne, söz konusu durumla mücadele için Batmana AMATEM ve çEMATEMin kurulmas gerektiini kaydetti.
Yeilay Haftas sebebiyle bu haftaki temalarnn Uyuturucu Kullanma Topluma Faydal Ol olduunu belirten Güne, madde bamllna kar toplumda farkndalk düzeyini artrmay hedeflediklerini söyledi.
Bütün kötü alkanlklar eitim yoluyla engellenebilir
Bireye zararl olan ve bamllk yapan bütün kötü alkanlklarn eitim yoluyla engellenebileceini ifade eden Güne, Ülkemizde sigara, alkol, uyuturucu, akll telefon, sosyal medya, internet, bilgisayar oyunlar ve televizyon bir halk sal sorunudur. Bunlar tüm tbbi ve sosyal boyutlar ile ele alnmas gereken bir sorundur. Özellikle madde bamllklaryla ilgili ne yazk ki üzüntü verici bir sonuçla kar karyayz. Batmanda ne yazk ki 2018 yl itibariyle madde bamls says geçen yllara oranla daha fazla olmutur. Bu say resmi rakamlara göre 680 kii civarndadr. Gayri resmi rakamlar daha fazladr. Madde bamllyla mücadele için Batmana AMATEM ve çEMATEMin kurulmasn istiyoruz. dedi.
Madde kullanmnda hedef kitle 15-25 ya gurubundaki gençlerdir
Her geçen gün madde kullanan kii saysnn arttna dikkat çeken Güne, Yasad küresel madde kullanm eilimi raporuna göre; yasad madde kullanmnda hedef kitle 15-25 ya gurubundaki gençlerdir. 15 ya alt yüzde 31, 16-20 ya yüzde 43, 21-25 ya yüzde 12, 26-30 ya yüzde 6, 30 ya üstü yüzde 8lerdedir. Bu oranlar her geçen gün artmaktadr. Bu uyuturucu maddelerini kullananlarn yapt etkiler öyledir; beyin ve sinir sisteminin tahrip olmas, sinir hastalklar, bilincinin ve iradenin kaybolmas, aile ile çatma, iletiim sorunlar, yalnzlk, bunalm, depresyon, intihara eilim ve feci ölümler. ifadelerini kulland.
Cinayetlerin yüzde 85inin, boanmalarn yüzde 80ninin, tecavüzlerin yüzde 50sinin sebebi alkoldür
Madde kullanmnn verdii zararlarla ilgili bilgiler veren Güne, sözlerine öyle devam etti:
Cinayetlerin yüzde 85i, boanmalarn yüzde 80ni, rza tecavüzlerin yüzde 50si, trafik kazalarnn yüzde 70i, aile içi iddetin yüzde 70i, görevini terk edenlerin yüzde 60, intihar edenlerin yüzde 90, akl hastalklarnn yüzde 60 ve tutuklu olanlarn yüzde 78inin sebebi alkoldür. Yine grtlak, az ve beyin kanserinin yüzde 99u, beyin kanamalarnn yüzde 85i, damar tkanklarnn yüzde 90, akcier kanserinin yüzde 90nn sebebi sigaradr.
Etkin bir ekilde eitim verilmeli ve mücadele edilmelidir
Gençlerin çok büyük tehdit altnda olduunu, zararl alkanlklar konusunda gençlerin uyarlmas gerektiine iaret eden Güne, Bu konuda etkin bir ekilde eitim verilmeli ve mücadele edilmelidir. Derneimiz üzerine düeni her zaman yapmaya hazrdr. Bu verdiimiz istatiksel deerlere baktmzda ülkede alarm zilleri çalmaktadr. Bütün kurulular, zaman geçirmeden ve kurban says artmadan acil önlem almal ve bu konuda aileler, toplum uyarlmaldr. Buna yönelik eitimler verilmelidir. eklinde konutu.
Arkada seçimine dikkat edin
Her bireyin zararl alkanlklardan kendini korumas gerektiini vurgulayan Güne, son olarak unlar kaydetti:
Bunun için kii önce yaratl gayesini anlamaldr. Daha sonra kii, Rabbine yönelmi kiilerle arkadalk etmelidir. Zararl alkanlklar ve madde bamll olan kiilerle hiçbir ekilde arkadalk edinilmemeli. Gençler kötü alkanlklarn, ahlakszlklarn ve birçok günahn aktarld teknolojik aletlerin verdii zararlardan kendilerini korumaldr. Vatandalarmz imkn ve frsat buldukça doayla ve toprakla bulumal, düzenli olarak açk ve temiz havada uzun yürüyüler ve spor yapmaldr. Akrabalar düzenli bir ekilde ziyaret edilmeli. eklinde konutu.