Mardin'de 'asit yağmuru' tedirginliği

Mardin kent merkezi ile Suriye sınırında bulunan Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerinde, yağmuş iki gündür sürüyor. Vatandaşlar Musul üzerinden yayılan zehirli gaz bulutları nedeniyle, asit yağmuru tedirginliği yaşanırken; Mardin Sağlık Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi, halkı yağmur altında dışarı çıkmamaları yönünde uyardı.

Haberler 30.10.2016 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinde Salk Müdürlüü ve Büyükehir Belediyesi çevre Koruma ve Kontrol Daire Bakanl tarafndan iki gün boyunca yaplan dar çkmama uyarlar üzerine ehir merkezinde yaayan vatandalar mecburi olmadkça dar çkmyor. Oyun parklar bo kalrken, dar çkanlarn da tedirgin olduklar gözlendi.

PSKOLOJK ETKYLE HASTANEYE BAVURU

Gün boyu 20ye yakn vatanda solunum yolu ikayeti ile çeitli hastanelere bavurduu örenilirken yetkililer, asit yamuru nedeniyle ciddi anlamda zarar gören kimsenin olmadn, hastanelere bavuran vatandalarn ise psikolojik etkiyle hastaneye bavurduklarn söyledi.

KÜKÜRT ORANI NSANI ETKLEYECEK DÜZEYDE DEL

çevre ve ehircilik l Müdürlüünde analizi yaplan yamur suyunda ise, kükürt orannn yüksek çkt, ancak bunun insan saln etkileyecek düzeyde olmad bildirildi.

Vatandalardan Mehmet Arasan, bugün çok kötü bir hava yaadklarn belirterek, Ne bulut var havada, ne de toz. Ama hava sürekli kapal. Nefes alp vermekte zorlanyoruz. Musul üzerinden IDin zehirli gaz salnm iddialar üzerine de tedirginlik yayoruz. Yani panik yayoruz. ki günden beri her yerde Musuldan gelecek asitli gaz hakknda haberler yaplyor, halkn dar çkmamalar için uyarda bulunuyor ama ciddi bir çalma yok. Gördüünüz gibi okul bahçeleri, parklar bombo. Sokaklarda kimse yok. Halk tedirgin durumda. Herkes kendi imkanlar ile çözüm bulmu durumda dedi.

70 yandaki Ahmet eyhmusolu da, 3 günden beri televizyonlardan takip ettiini, bu dorultuda havada bir farkllk hissettiini belirterek, Gördüünüz gibi ortalkta kimse yok. Ben de mecburen dar çktm. Kendime göre bir önlem alarak yamurdan ve gazdan etkilenmemek için kasket taktm. Uzun süredir böyle bir hava görmemitim diye konutu.

Büyükehir Belediyesi çevre Koruma ve Kontrol Daire Bakan Ahmet Klç, asit yamurlar için vatandalara uyar yaptklarn ifade ederek, Asit yamuru yalnzca insanlar deil, doadaki tüm canllar etkileyecek. Özellikle tarm alanlar büyük zarar görecektir. Zehirli gazdan korunmak için evlerin kap ve pencerelerin kapatlmas gerekmektedir. Ba ars, boaz ve mide yanmas, kusma gibi belirtiler ile ba göstermeye baladktan sonra alerjik deri hastalarna, astm hastalarnn nefes darl çekmesine, aaç ve bitkilerde sararmaya neden olacak. Açk su alan ve göller asitlenecek ve Mardinin tarihi mekanlarnn yüzeyinde anmalar olacak diye konutu.

Mardin l Salk Müdürü Mehmet Dervi tarafndan yaplan yazl açklamada ise, NASAdan gelen bilgiye göre, DAEin geçen hafta hava saldrlarn engellemek için Musulun güneyinde bulunan kükürt tesisine saldr düzenledii ve bu saldrnn zehirli gaz yaylmasna sebep olduunu anlatt.

MARDN VALLNDEN AçIKLAMA

Valilikten yaplan yazl açklamada, çevre ve ehircilik l Müdürlüünce Ulusal Hava Kalitesi ndeksi Mevzuatna göre, Hava Kalitesi Ölçüm stasyonunda partikül madde (PM10) ve kükürt dioksit (SO2) ölçümü yapld bildirildi. Yaplan ölçümlerde havadaki kükürtün AB üye ülkeleri snr deerleri üzerinde olduu belirtilen açklamada, u bilgilere yer kaydedildi: Yaplan ölçümler neticesinde 25/10/2016 günü 24.00-03.00 saatleri arasnda havadaki kükürt dioksit orannn ulusal ve AB üye ülkeleri snr deerleri üzerinde olduu, ilerleyen saatlerde rüzgarn etkisi ile havadaki kükürt dioksit orannn snr deerlerin altna dütüü, bugün yani 29/10/2016 günü itibari ile yaplan ölçümlerin bahse konu snr deerlerin (AB ve Ulusal deerlerin) çok altnda olduu, insan saln tehdit edecek düzeyde olmad tespit edilmitir.

Ana Sayfaya Git