Son yllarda çok sayda kiinin intiharyla balantl olduu düünülen ve sanal ölüm tuza olarak bilinen mavi balina oyununu mercek altna alan Meclisin 6 ay süren aratrmas sonuçland. Biliim Teknolojileri Bamll Aratrma Komisyonu, çalma süresi içerisinde kurum ve kurululardan onlarca uzmann görüüne bavurdu. Raporda, Türkiyede bamllk yaratan bilgisayar oyunlarnn çocuk ve gençleri ölüme kadar götürdüü belirtildi.
YÜKSEKTEN ATLA VE ÖL
Raporda, 150 civarnda gencin intiharyla balantl olduu düünülenmavi balina oyunu, öyle anlatld: Bu oyuna katlan kiilerden çou iddet içeren 50 talimat yerine getirmesi istenmektedir. 50 günlük bir süreyi kapsayan bu komutlar arasnda derin olmayacak ekliyle kol ve bacaklarn kesilmesi, belirli bir süre boyunca oyunu oynayann kimseyle görümemesi, yüksek sesle müzik dinlemesi gibi aamalar yer almaktadr.
50inci günün sonunda da oyunu oynayana, son aama olan yüksekten atlayarak ya da kendini asarak intihar etme komutu verilmektedir. Bu oyunda yönetici konumunda olan kiilerin, kiisel bilgilerini ele geçirdikleri kurbanlarna antaj yaparak oyunda kalmaya zorladklar belirtilmektedir. Neredeyse tüm dünyay tehdit eden bu oyun bizim ülkemizde de ciddi kayplara sebep olmaktadr. Bu konuda gerekli önlemlerin ivedilikle alnmas, çocuklarmzn bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
HABER MERKEZ
TBMMde, Biliim Teknolojileri Bamll Aratrma Komisyonu, Türkiyede bamllk yaratan bilgisayar oyunlarnn çocuk ve gençleri ölüme kadar götürdüünü tespit etti. Raporda, mavi balina oyunun Türkiyede yaklak 150 civarnda gencin intiharyla balantl olduunun düünüldüü belirtildi.
Türkiyede son yllarda çok sayda kiinin intiharyla balantl olduu düünülen ve sanal ölüm tuza olarak bilinen mavi balina oyunu, sosyal medya üzerinden hzla yaylnca, TBMMde konuyu aratrmak üzere 6 ay önce komisyon kuruldu. Biliim Teknolojileri Bamll Aratrma Komisyonu, çalma süresi içerisinde 12 toplant yaparken, kurum ve kurululardan onlarca uzmann görüüne bavurdu. Biliim teknolojileri bamllnn etkilerinin incelenerek olas zararlarnn önlenmesi, bu teknolojilerin kontrollü kullanmnn salanmas için yaplmas gerekenlerin saptanmas amacyla kurulan komisyon çalmalarn tamamlayarak rapor haline getirdi. Raporda, Türkiyede bamllk yaratan bilgisayar oyunlarnn çocuk ve gençleri ölüme kadar götürdüü belirtildi.
YÜKSEKTEN ATLA VE ÖL
Raporda, yaklak 150 civarnda gencin intiharyla balantl olduu düünülen ve sanal ölüm tuza olarak bilinen mavi balina oyunu, öyle anlatld: Bu oyuna katlan kiilerden çou iddet içeren 50 talimat yerine getirmesi istenmektedir. 50 günlük bir süreyi kapsayan bu komutlar arasnda derin olmayacak ekliyle kol ve bacaklarn kesilmesi, belirli bir süre boyunca oyunu oynayann kimseyle görümemesi, yüksek sesle müzik dinlemesi gibi aamalar yer almaktadr. 50inci günün sonunda da oyunu oynayana, son aama olan yüksekten atlayarak ya da kendini asarak intihar etme komutu verilmektedir. Bu oyunda yönetici konumunda olan kiilerin, kiisel bilgilerini ele geçirdikleri kurbanlarna antaj yaparak oyunda kalmaya zorladklar belirtilmektedir. Neredeyse tüm dünyay tehdit eden bu oyun bizim ülkemizde de ciddi kayplara sebep olmaktadr. Bu konuda gerekli önlemlerin ivedilikle alnmas, çocuklarmzn bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
PROBLEML NTERNET KULLANIMI YÜZDE17,45
Türkiyede yaplan çalmalarda problemli teknoloji kullanm yaygnlnn teknoloji bamll yaygnlndan yüksek olduu vurgulanan raporda, u ifadelere yer verildi: Ülkemizde 2011 ylnda yaplan bir yaygnlk çalmasnda ortaokul örencileri arasnda problemli internet kullanm yüzde17,45, internet bamll skl yüzde 2,33 olarak saptanmtr. stanbul Kadköy ilçesinde 2015 ylnda yaplan 10-15 ya arasndaki 1019 ortaokul örencisinin katld bir çalmada katlmclarn yüzde 46,7sinin problemli internet kullancs olduu, yüzde 5,6snn ise bilgisayar oyunu bamls olduu belirlenmitir. 2015 ylnda Giresunda yaplan 13-18 ya arasndaki 1175 ergenin katld bir çalmada katlmclarn yüzde 7,1inin problemli internet kullanm olduu belirtilmitir.
BAIMLILIK RSK HER YATA
Biliim teknolojilerinin, ya fark gözetmeksizin tüm bireyler üzerinde risk oluturduu belirtilen raporda, çocukluk, ergenlik ve gençlik dönemlerinde baz bamllk türlerine çok daha fazla rastland da görülmektedir. çocuk, ergen ve gençlerde özellikle internet, oyun ve sosyal medya bamllklar, yetikinlerde ise pornografi, oyun ve çevrimiçi kumar gibi bamllklarn görülme sklklar daha fazladr. O halde bamlln sebepleri ve bamlla etki eden faktörlerin farkl ya gruplarnda farkl ekillerde ortaya çkt söylenebilir denildi. Raporda, teknoloji bamll ve internet bamllna sürükleyen faktörlerin iki balk altnda ele alnabildii kaydedilerek, Bunlardan ilki, internete eriim, interneti kullanm amac gibi internetin yaps ve içerdii nesnelerin bamllkla ilikisidir. Dieri ise, psikolojik bozukluklar, ailevi problemler gibi bireysel veya sosyal baz faktörlerin internet bamlln tetiklemesi veya internete doru bir kaça tevik etmesi ifadelerine yer verildi.
BENZER CHAZLARIN TEMN EDLMES UYGULAMASINA SON VERLMEL
Raporda u önerilere yer verildi: Özellikle 0-6 ya aras çocuklarn biliim teknolojileriyle uygun bir ekilde tantrlmas için ebeveynlere, kre ve bakmevi çalanlarna ve bakclara farkndalk eitimleri verilmelidir. Ailece kaliteli vakit geçirmeye belli bir zaman ayrlmaldr. çocuklar, ilgi alanlarna göre hobilere, sanat ve spor dallarna ve dier gelitirici etkinliklere yönlendirilmeli, evde çocuun ilgi duyduu evcil bir hayvan besleme seçenei deerlendirilmelidir. Restoranlarda veya AVMlerde çocuklarla ilgilenme külfetinden kaçnabilmeleri için ebeveynlere tablet, cep telefonu veya benzeri cihazlarn temin edilmesi uygulamasna son verilmelidir.
ALELERE BÜYÜK GÖREV DÜÜYOR
Komisyon Üyesi CHP zmir Milletvekili Kamil Okyay Sndr, biliim teknoloji bamllnn artmasn önlemek için devlet kurumlarna ve ailelere büyük görev dütüünü söyledi. Komisyona davet edilen uzmanlarn anlattklarna bakldnda, teknoloji bamllnn bireyleri ölüme kadar götürdüünü söyleyen Sndr, öyle dedi: Biliim teknolojisi sadece ülkemizin sorunu deil, dünyann da sorunu. Bireyi öyle bir uursuzlandryor ki mavi balina gibi birtakm oyunlarn önüne geçilmedii zaman, bireyin yaamna son verecek hale getiriyor. Bu bamlln bir sonucu. Bamllk, her yata bireyin yaam kalitesini düürüyor. Bu sorunla mücadele etmek sadece ailelerin deil, devlet ve kamunun da sorumluluunda. Nüfusun yüzde 30u üzerinde çok iddetli bamllk yaratm durumda. Bamllk dediiniz aslnda, o oyundan kendini alamamas, sonlandramamas. Örnein çocuun ödevi var, dersi var, nasl olsa sonra yaparm diyor. çünkü oyunu brakamyor.