''Mehmet Akif'e Bakışlar'' Paneli

TBMM İdare Amiri Kabakcı: ''Akif, yanlışlar karşısında asla susmadı. O, dertli bir insandır. Onun derdi millettir''

Haberler 25.04.2012 - 12:20 Son Güncelleme : 25.04.2012 - 12:20

TBMM İdare Amiri, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı, İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy’un yanlışlar karşısında asla susmadığını belirterek, ’’O, dertli bir insandır. Onun derdi millettir’’ dedi.

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı (ATAM) tarafından TBMM Küçük Grup Toplantı Salonu’nda, ’’Mehmet Akif’e Bakışlar’’ konulu panel düzenlendi.

TBMM İdare Amiri Kabakcı, panelin açılışında yaptığı konuşmada, Mehmet Akif’in, istiklal mücadelesini dizelere döktüğünü söyledi.

Türk milletinin, Mehmet Akif’e sadece İstiklal Marşı şiiri için sevgi beslediğini söylemenin haksızlık olacağını belirten Kabakcı, şöyle devam etti:

’’Milletler kendi içlerinden yetişen ilim ve kültür adamlarıyla gurur duyarlar. Akif de milletinin içinden yetişmiş en büyük ilim ve fikir adamlarından biridir. Yaşadığı dönem acı, yokluk ve sıkıntı doludur. Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışına, Cumhuriyet’in doğuşuna tanıklık etmiştir. Milli mücadele döneminde Anadolu’yu karış karış gezerek, ’bu uğurda insanların göğüslerini siper etmeleri’ gerektiğini söylemiştir. Milli mücadeleyi destekleyen kuruluşlarda görev almıştır. Akif, yanlışlar karşısında asla susmadı. O, dertli bir insandır. Onun derdi millettir. Akif, şair, yazar, vatansever, sosyal olayları tahlil eden geniş dini birikime sahip bir insandı.’’

Mehmet Akif’in, eserlerinde kullandığı dil itibarıyla milletinin hissiyatına tercüman olduğunu ifade eden Kabakcı, ’’Akif, yaşadığı dönemin bir karakteristiğidir’’ ifadesini kullandı.

’’TBMM’de ilk etkinlik’’

ATAM Başkanı Prof. Dr. Cezmi Eraslan da amaçlarının, Mehmet Akif’i çeşitli yönleriyle ele alacak bir panel düzenlemek olduğunu söyledi.

ATAM’ın, TBMM çatısı altındaki ilk etkinliğinin konusunun ’’Mehmet Akif’’ olmasının memnuniyet verici olduğunu dile getiren Eraslan, ’’Akif, Osmanlı’nın yıkılışının engellenmesi ve ardından da milli mücadele için eliyle, diliyle, zihniyle üzerine düşeni sonuna kadar yapmıştır. Mehmet Akif, Türk milletine zor durumlarda etrafında toplanacağı İstiklal Marşı şiirini hediye etmiştir’’ diye konuştu.

Eraslan, panelin, Mehmet Akif’in milletvekilliğine ilişkin çalışmalarına vurgu yapmak amacıyla TBMM’de düzenlenmesini istediklerini ifade etti.

Panele, Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Andı, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Kara, Makedonya Bilimler ve Sanatlar Akademisi’nde görevli Prof. Dr. Numan Aruç ile Mısır El Ezher Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Abdurrazık Ahmed Muhammed konuşmacı olarak katıldı.

AA

Ana Sayfaya Git