Meteoroloji Genel Müdürlüğü, önümüzdeki hafta ortasına kadar hava sıcaklıklarının artmaya devam edeceğini, günün en yüksek sıcaklıklarının ise mevsim normallerinin 10-15 derece üzerinde olacağını bildirdi. Genel Müdürlükten yapılan açıklamada, yurdun akşam saatlerinden itibaren ılık ve yağışlı bir sistemin etkisine gireceği belirtildi.
AKŞAM SAATLERİNDE
Akşam saatlerinde Marmaranın batısı ile kıyı Egede başlayacak hafif, yer yer orta kuvvette yağmur ve sağanak şeklindeki yağışların, cumartesi günü yurdun kuzeydoğusu dışında yurt genelinde etkili olacağı, pazar günü ise kuzeydoğu kesimlerinde etkili olduktan sonra yurdu terk edeceği ifade edildi.
Pazartesi ve salı günleri ülke genelinde yağış beklenmediği kaydedildi.
Ancak Trakya kesiminin salı günü akşam saatlerinden sonra yeni bir yağışlı havanın etkisine gireceği ve çarşambadan itibaren haftanın ikinci yarısının yağışlı geçeceğinin öngörüldüğü vurgulandı.
MEVSİM NORMALLERİ
Mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklığının önümüzdeki hafta ortasına kadar artmaya devam edeceği, günün en yüksek sıcaklıklarının mevsim normallerinin 10-15 derece üzerinde gerçekleşeceğinin beklendiği kaydedildi.
ÖNÜMÜZDEKİ HAVA NE OLACAK?
Önümüzdeki haftanın ikinci yarısında yağışlı sistem ile hava sıcaklıklarının batı bölgelerinden başlayarak doğu bölgelerine doğru azalıp mevsim normalleri civarına ineceğinin tahmin edildiği aktarıldı.
Meteoroloji, atmosferde meydana gelen hava olaylarının oluşumunu, gelişimini ve değişimini nedenleri ile inceleyen ve bu hava olaylarının canlılar ve dünya açısından doğuracağı sonuçları araştıran bir bilim dalıdır.
Atmosfer şartlarını, iklim ve hava durumunu inceleyen bilimdir. Meteoroloji çalışmaları yapabilmek için dünyanın birçok yerinde özel merkezler vardır.
Bunlara: meteoroloji istasyonu denir. Meteoroloji İstasyonlarında atmosfer şartlarını incelemekte faydalanılan termometre, barometre, anemometre, higrometre gibi aletlerden faydalanılır. Bundan başka, bir bölgedeki hava durumunu-tahmin edebilmek için çevredeki birçok yerlerin de hava durumunu bilmek lazımdır.
Ancak bu şekilde doğru bir hava tahmini yapılabilir. Hava durumunun öğrenilmesinde balonlardan da faydalanılır. Balonlarla atmosferin yüksek tabakalarına çıkarılan meteoroloji aletlerinin verdiği bilgiler sayesinde daha doğru tahminler yapmak mümkün olur. Bugün meteoroloji alanında suni peyklerden de faydalanılmakta, fırlatılan meteoroloji peykleri dünya ölçüsünde, değerli bilgiler göndermektedir.
çeşitli vasıtalarla öğrenilen hava durumları, özel haritalarda gösterilir. Bu haritalarda yüksek ve alçak basınç alanları, rüzgarların doğrultusu, hızı, sıcaklık ve yağmur durumu belirtilir. Bunlara meteoroloji haritası denir. Küçük bölgeler için meteoroloji haritaları yapılabileceği gibi, bütün bir memleket için de yapılabilir. Hava şartlarının bilinmesi, günden güne önem kazanan uçak ve vapur seferleri için son derece lüzumludur. Türkiyede, meteoroloji enstitüsü ve rasat teşkilatı ilk defa 1925te kurulmuştur.
1937de ise başbakanlığa bağlı Devlet Meteoroloji İşleri Umum Müdürlüğü kuruldu. Türkiyedeki bütün meteoroloji merkezleri bu teşkilata bağlıdır. Bu merkezlerden Ankara (Esenboğa) ve İstanbul (Yeşilköy)dakiler milletlerarası meteoroloji istasyonudur.
meteoroloji
Zirai meteoroloji, hava şartlarının ziraat üzerindeki; tıbbi meteoroloji de, insan üzerindeki tesirlerini araştırır. Bir hava okyanusu içinde yaşamakta olan insanoğlu, her ne kadar geliştirdiği ısıtma ve klima sistemleriyle hava şartlarına karşı kendini korumaya çalışmakta ise de, hava şartlarına bağımlılık bugün de gittikçe artmaktadır. Roketlerin ateşlenmesi, fırtınanın şiddetine; jet uçaklarının inişi, görüş mesafesi ve rüzgar durumuna sıkı sıkıya bağlıdır.
Motorlu vasıtalar, sanayi tesisleri ve meskenlerden havaya karışan zehirli gazlar, atmosferi aşırı derecede kirletmekte, bu kirlenmeyse, atmosferdeki doğal temizleme mekanizmasından daha hızlı olmaktadır. Meteorolojinin tarihi gelişmesi, çeşitli sahalarda meydana gelen ilerlemelerle yakından ilgilidir.
Dünyanın çeşitli yerlerinde yapılan sürekli gözlemlerden elde edilen bilgilerin bir araya toplanması, hassas gözlem cihazlarının bulunup yaygın bir şekilde kullanılması, haberleşme vasıtalarının hızla gelişmesi, elde edilen bilgilerin bilgisayarlarla değerlendirilmesi ve bütün bunların yanında ulaşım imkanlarının artışıyla birlikte kamuoyunun bu konuya daha fazla alaka duyması, meteorolojinin son asırda büyük bir süratle gelişmesine yol açmıştır.
Meteorolojinin temelini, çeşitli cihazlarla hava şartlarının hassas bir şekilde ölçülmesi teşkil eder. Havanın sıcaklığını termometre ile, basıncı barometre ile, rüzgarın yönü rüzgar gülü ile, hızı anemometre ile, yükseklerdeki hava şartları meteoroloji balonları ile, izafi (bağıl) nem higrometre ile, yağış miktarları yağmur ölçeği ile, bulutların şekillenmesi ve cephe sistemleri radarlar ve meteoroloji peykleri ile gözlenmekte ve tespit edilmektedir. Suni peykler, 1960tan itibaren meteorolojik maksatlarla kullanılmaya başlanmıştır.
Kaynak: Meteoroloji