Meteoroloji Genel Müdürlüünün belirlemelerine göre, sanlann aksine Türkiyede mevsimler yer deitirmiyor, ülkenin daha scak iklim kuana girmesi, mevsimlerin iklim özelliklerinin deimesine neden oluyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüünden (MGM) edinilen bilgiye göre, sanayi devriminden beri yaklak 1 derece artan küresel ortalama scaklklar, tüm dünya gibi Türkiye iklimini de etkiledi.
Ülkede iklim izleme çalmalarn yürüten tek yetkili kurum konumunda olan MGM, ulusal iklim izleme çalmalarna ilave olarak küresel iklim izleme faaliyetlerine de destek veriyor. Türkiye, Dünya Meteoroloji Tekilat bünyesinde yer alan Dou Akdeniz klim Merkezi ile Dou Akdeniz ve Orta Dou bölgesindeki ülkelere iklim izleme ve mevsimlik tahmin hizmetleri sunuyor.
klim deiikliinin neden olduu olumsuz etkileri en aza indirmek için kamu kurumlar ve yerel yönetimler tarafndan iklim deiiklii uyum plan çalmalar yaplrken, MGM de bu çalmalara gözlem verileri ve bilimsel çalmalarla destek salyor.
TÜRKYE EN HASSAS BÖLGEDE
Türkiyenin de içinde yer ald Akdeniz Havzas, Dünya Meteoroloji Tekilat tarafndan küresel iklim deiikliine kar yerkürenin en hassas bölgelerinden birisi olarak tanmlanyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüü, 2013 ylnda yapt Türkiye klim Deiiklii Projeksiyonlar projesiyle de 2100 ylna kadar Türkiye ikliminde yaanabilecek olas deiiklikleri ortaya koymutu. Buna göre, Türkiyenin ortalama scaklklarnda 2050 ylna kadar 2 dereceye, 2100 ylna kadar ise 5 dereceye varan artlar olaca öngörülüyor.
Scaklklardaki bu artlarn gelecek yllarda scak hava dalgalar, kuraklk, sel, dolu, frtna ve hortum gibi kuvvetli meteorolojik olaylarn artmasna sebep olaca tahmin ediliyor.
K mevsimi yalarnn 2100 ylna kadar ülke genelinde artmas, sonbahar mevsiminde, sahil ve kuzeydou kesimleri dnda, yalarn azalmas bekleniyor. Yalarda yaanacak azallarn, en fazla Anadolunun iç kesimleri ile güney bölgelerini etkileyecei ve bu durumun kurakl artrabilecei düünülüyor.
TÜRKYEDE SICAKLIKLAR ARTIYOR
Türkiyede mevsimlik ve yllk ortalama scaklklar incelendiinde, ortalama scaklklarn genel olarak 1999 ylndan itibaren normallerin üzerinde olduu görülüyor.
Ülkede 2010 yl en scak yl olarak kaytlara geçerken, 2019 yl ise en scak dördüncü yl oldu. Son 50 yllk ortalama scaklklar deerlendirildiinde, en scak yllarn 2000den sonraki yllar olduu görülüyor.
klim deiikliinin ya rejimi üzerindeki etkileri ise scaklkta olduu gibi belirgin deil. Yalarda belirgin bir deiim, azalma veya art eilimi yok ancak ya rejiminde düzensizlikler görülüyor. Toplam yalardaki deiimler yerine, maksimum yalarn say, iddet ve sklnda yaanan artlar iklim deiikliinin en bariz göstergesi olarak öne çkyor. Son yllarda ülkede yaanan kuvvetli meteorolojik olaylardaki art eilimi iklim deiikliinin olumsuz etkileri olarak meydana geliyor.
SUB-TROPK KLM ETKS
Türkiyede lman iklim kuann özellii olan dört mevsim yaanrken, Ekvator ve çevresinde hakim olan tropik ve subtropikal iklim kuaklarnda ise sadece iki mevsim görülüyor. klim deiikliinin sonucu olarak, subtropikal kuan kuzey enlemlerine doru genileyerek Türkiyeyi de etkisi altna alaca öngörülüyor. Bu etki, mevsimlerin temel iklim göstergelerinden olan scaklk ve ya normallerini deitiriyor. Scaklk ve ya normallerindeki bu deiim mevsimlerin iklim özelliklerinin farkllamasna neden oluyor.
Buna göre, ülkenin daha scak iklim kuana girmesi, mevsimlerin iklim özelliklerinin deimesine yol açyor ama bu durum mevsimlerin ksalmas veya mevsimlerde kayma ya da yer deiiklii olduu anlamna gelmiyor.