Molla Hüseyin hakka yürüdü!

Âlim ve kanaat önderi Seyda Molla Hüseyin El-Sisemi 103 yaşında vefat etti.

Haberler 19.07.2021 - 01:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Siirtte birçok kan davasnn sona ermesi ve olas fitnelerin önüne geçmesiyle tannan, hayat boyunca ilim ve iradla uraan Molla Hüseyin El-Sisemi 103 yanda hakka yürüdü.

irvan ilçesinin Yaclar köyünde yaayan 103 Molla Hüseyin El-Sisemi, yalla bal salk sorunlar nedeniyle vefat etti. Molla Hüseyinin cenazesi, klnan cenaze namaznn ardndan köy mezarlnda, binlerce kiinin katlmyla topraa verildi.

Molla Hüseyin El-Sisemi, Bitlis Mutkide dini eitim aldktan sonra kendi köyü olan irvan ilçesine bal Yaclar (Sisem) köyüne yerleti. Hayat boyunca ilim ve iradla uraan Molla Hüseyin bölgede birçok kan davasnn sona ermesinde öncü oldu ve fitnelerin önüne geçmesi ile tannd.

Seyda Molla Hüseyin El-Sisemi kimdir?

Güneydou Anadoluda bölge halk ve limlerinin teveccühlerine mazhar olmu, ilmi ile mil olan, hem seyd hem de eyh vasflarn tazammun eden eyh Hüseyin, yarm asrdan fazladr hayatn idme ettii Siirt irvan Yaclar köyünün Kürdçe ismi olan Sseme nispetle Sisem lakab ile mehur olmutur.

Asl ismi Hüseyin olup soyad ise resm kaytlarda Seydolu olarak geçmektedir. eyh Hüseyin Sisem 1923 (H.1341) ylnda, Siirt ilinin Pervari ilçesine bal, Kürdçe ismi Meyts olarak bilinen Dolusalkm köyünde dünyaya gelmitir.

Babas Mel Abdulgaffar, annesi ise Sar Hanmdr. Mel Abdulgaffar, irvann Nallkaya köyünde domutur. mam olarak Dolusalkma gitmi ve orada Sar Hanmla evlenmitir. 1923 ylnda Sar Hanm, eyh Hüseyin Ssemye henüz 2-3 aylk hamileyken Mel Abdulgaffar, Pervari ilçesinin çavulu köyünde katledilmitir.

eyh Hüseyin Sisem, iki evlilik yapmtr. Henüz 23 yandayken Sisem (Yaclar) köyünün hemen karsnda bulunan Ewznd (Souksu) köyünde imamlk yapmtr. Bölgenin saygn isimlerinden Sisemli aban Efendinin kz Halime Hanm ile 1946 ylnda evlenmitir. Kaynpederinin çok muhterem biri olduunu, kendisine kar ziyadesi ile teveccüh gösterdiini de belirtmitir.

Halime Hanmdan 4 erkek, 4 kz olmak üzere toplam 8 çocuu olmutur. çocuklarnn isimleri Abdurrahman, Abdürrahim, Abdulgaffar, Takyeddin, Habibe, Nefise, Aye ve Haticedir.

1983 ylnda ilk zevcesi Halime Hanmn vefat etmesinden sonra Safya Hanm ile evlenmitir. kinci evliliinden çocuu olmayan eyh Hüseyin Sisem, 2003te vefat eden Safya Hanmdan sonra baka bir evlilik yapmamtr.

eyh Hüseyin Ssem, 7 yana bastnda amcasnn kz Halime tarafndan ilim tahsiline Pervari Het köyünde Molla Menhtan Kuran- Kerim ve Mevlid-i erif okumutur. 1935 ylna gelindiinde ise Siseme gitmi ve Molla Reidin yannda ilim tahsiline devam etmitir. Daha sonra Arab ilimlerin temel eserlerini Molla Reidin yannda okuyan eyh Hüseyin, bir süre daha Sisemde okuduktan sonra, ders arkada olan eyh Müerref ile birlikte önce eyh Esadn yanna, ardndan Molla Abdulllahn yannda okumutur.

Ancak bu yllar el diye tabir edilen ktlk yllardr ve medresedeki talebeler de evlerine dönmütür. lim tahsil etmenin zahmetli olduu zamanlardr. eyh Hüseyin bir müddet yiyecek temin etmede çok sknt yaam, Ohinde bir camide ilim tahsil ettii srada fare telefi için halnn altna konulmu olan ekmein zehirli olduunu bilmedii için yemi ve zehirlenmitir.

Molla Hüseyin ilim yolunda birçok zahmete katlanmtr. eyh Seyd, bu imknszlklar nedeniyle Seyyid Ali Fndknin de evine döndüünü ve fkh limlerinin daldn söylemitir. Ancak eyh Seyd, Molla Hüseyini bo çevirmek istemez ve Molla Abdullah el-Firflye mektup yazarak ilim tahsiline devam etmesi için Firflye yönlendirir.

Hocas Firflnin yannda Neticul-Efkr kitabnn yarsn okumu akabinde Suriyeye giderek Helvnda eyh Hüseyin el Basrettinin olu eyh brahim Hakkdan ve Qamiloda Molla Muhammed ez-Ziwingiden ders almtr.

Ana Sayfaya Git