Diyarbakr Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler l Müdürlüü, l Göç daresi, Hayata Destek Dernei ve Toplum Gönüllüleri Vakf ibirlii ile 20 Haziran Mülteciler Günü münasebetiyle geçici koruma statüsünde bulunan yabanc çocuklar ve ailelerinin katlmyla program düzenlendi.
Programda açl konumasn yapan Diyarbakr Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler l Müdürü Halit Açar, Türkiyenin tarih boyunca hiçbir ayrm yapmadan, zulüm, bask ve iddetten kaçan mazlumlara sahip çktn, ihtiyaç sahiplerine öteden beri kaplarn açmakta tereddüt göstermeyen, onlarn insanlk onuruna yakr bir ekilde yaamalarn salamak için tüm imkanlarn seferber eden bir ülke olduunu söyledi. Muhacir kardeini sinesinde barndran, hayat onlarla paylaan sosyal barn ve kardeliin hüküm sürdüü Diyarbakrda l Göç daresi verilerine göre kimlik güncellemesi yaplan 33 bin 646 Suriyelinin bulunduunu belirten Açar, Suriyelilerin youn yaad 19 ilde 20 Sosyal Hizmet Merkezi ve 3 Mobil Sosyal Hizmet Merkezi araclyla yerel halk ile Suriyelilerin uyumlarnn desteklenmesi, bireylerin güçlendirilmesi, hizmete eriimde güçlük yaayan hassas gruplarn hizmete eriimlerinin kolaylatrlmas ve 150 bin yetikin, çocuk, engelli ve yal Suriyeliye ulalmasnn hedeflendii Sosyal Hizmet Merkezlerinin Desteklenmesi Projesi Haziran 2018 tarihinden itibaren Balar Sosyal Hizmet merkezimiz tarafndan yürütülmektedir. Suriyeli ailelerimize gerçekletirdiimiz Hane ziyaretleri kapsamnda 9 bin 19 kiiye ulaarak 2 bin 152 kiiyi ihtiyaçlar dorultusunda çeitli kurumlara yönlendirdik. Hane ziyaretleri kapsamnda tespit ettiimiz ve kamu imkanlarna ihtiyac olan ailelere tercüman eliinde rehberlik edilmektedir. Koruyucu ve önleyici hizmetlerimiz kapsamnda Suriyeli ailelere genel salk, üreme sal, erken yata evliliin önlenmesi, mahremiyet, sosyal haklar, toplumsal cinsiyet eitlii, çocuk içilii, aile içi iletiim ve temel unsurlar konularnda eitimler verilmektedir dedi.
Her bir birey bizim için çok kymetlidir
Türkiyede kendi vatandalarna sunduu hizmetlerden Suriyelileri de faydalandrmak için youn bir gayretin içerisinde olduklarn dile getiren Açar, Bütün toplumlarn meselesi olan sorunlarla nasl mücadele ediyorsak bugün siz kymetli misafirlerimiz için de ayn mücadeleyi sürdürüyoruz. Sizlerin bizim misafirimiz olduunuz sürece insan haklarna yarar bir ekilde inancmz ve kültürümüzün bize örettii ekilde yaamanz arzuluyoruz. O inanç ve kültürdür ki bizlere en sar olmay, sizleri de muhacir ve misafir olarak kabul etmeyi bize öütlüyor. nsanlarn toplumlarda topluluk olarak yaamas için düzen gerekiyor. Biz istiyoruz ki misafirlerimiz ülkemizin hukuk düzeni içerisinde bir hayat sürsünler. Bizim için her birey çok kymetlidir. Biz hiçbir bireyin kaybolmasna izin vermiyoruz. Her bir çocuumuz, her bir kadnmz bizim için vazgeçilmezdir, çok kymetlidir. Onun için hatrlatmakta fayda görüyorum; bu kymetli bakmz herkesin yakalamasn istiyoruz. Sizlerin de ayn ekilde önem vermesini, kz çocuklarnzn erken yalarda evliliine izin vermemenizi çocuklarnzn sokaklarda kar getirici ilerde çaltrlmamasn istiyoruz. çocuklar bu ekilde sokak tehlikelerine maruz kalyor ve bedenen ruhen zihnen geliimlerine engeldir. nsanlarn misafirperverlik anlayn zora sokacak davranlardr. Sizlerin de uyarlarda ve telkinlerde bulunmanz istirham ediyoruz diye konutu.
Suriyeli çocuklar geleneksel oyunlar oynadlar
Konumann ardndan, Türkiyede kamp dnda yaayan Suriyeli çocuklarn çocuk Haklar l çocuk Komiteleri araclyla topluma uyumlarnn salanmas ve Türk çocuklar ile Suriyeli çocuklar arasnda karlkl diyaloa ve bilgi alveriine olanak salayacak bir platformun oluturulmas amacyla, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanl çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüü ve UNICEF Türkiye temsilcilii ibirliinde Sosyal Uyum Program kapsamnda yer alan çocuklar, geleneksel oyunlar oynayarak gönüllerince elendi.
Canl müzik dinletisi ve palyaço gösterilerinin de bulunduu program Suriyeli aileler ve çocuklara ikramda bulunulmasnn ardndan sona erdi.