Öcalan'a görüşme serbest

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüşme yasağına ilişkin kararların kaldırıldığını açıkladı. Bakan Gül, “Görüşme yasağına ilişkin kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi” dedi.

Haberler 17.05.2019 - 02:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Basn mensuplarna konuan Gül, unlar söyledi: stanbul, Diyarbakr, Silivri, Urfaya gidildi. Yine birçok cezaevine, mralya da gidildi. Oray da ziyaret ettiler. Dolaysyla; tüm cezaevlerinde, ilgili ahs, tutuklu, mahkumlarla görümeler saland. Bunlarla ilgili genel itibariyle daha önceki ziyaretlerde olumlu gelimeler olduunu ifade ettiler. Biz, ikence, kötü muameleye sfr tolerans anlayyla yola çkm özgürlükçü, demokrasiyi gelitiren bir anlayla yola devam edeceiz. Dolaysyla bu konudaki eletiri ya da önerileri dikkatle takip edeceiz. Görüme, mral ziyareti oldu. Öte yandan Avrupa kencenin Önlenmesi Komitesinin 7 Mays Sal günü mral Cezaevini denetledii örenildi.

HABER MERKEZ

ADALET Bakan Abdülhamit Gül, Avrupa kencenin Önlenmesi Komitesinin (CPT) Türkiyede mral dahil baz cezaevlerini ziyaret ederek, incelemelerde bulunduunu söyledi. Gül, Abdullah Öcalann avukatlaryla görüme yasayla ilgili ise Kstlama kararlar kaldrld. Görüme yasana ilikin bu kararlar kaldrld ve görüme imkan getirildi dedi.

Adalet Bakan Gül, 6-17 Mays 2019 tarihleri arasnda Türkiyeyi ziyaret ederek incelemelerde bulunan Avrupa kenceyi Önleme Komitesini kabul ederek görütü. Yaklak 1 saat süren görümenin ardndan kameralarn karsna geçen Bakan Gül, komitenin ziyaretine ilikin sorular yantlad. Komite ile yapt görümenin genel itibaryla olumlu olduunu dile getiren Gül, bunun bir ön görüme ve teekkür mahiyetinde olduunu kaydetti.

HER TÜRLÜ DENETME AçIIZ

Bakan Gül, Avrupa Konseyi olan Türkiyenin özellikle Avrupa kenceyi Önleme Komitesinin de denetimine ve her türlü görüüne açk bir ülke olarak çalmalarn sürdürdüünü belirtti. Bakan Gül, Türkiye effaf bir ülke. Bu konuda cezaevleri olsun, dier özgürlükler konusunda olsun, Avrupa Konseyi ile uluslararas tüm sözlemeler çerçevesindeki her türlü yükümlülüünü yerine getiren bir ülke. Ve ihlal olmamas adna, insan hak ve özgürlüklerinin genilemesi ve korunmas adna hem içeride hem darda her türlü kurumla ibirliimizi sürdürüyoruz. Uluslararas kurumlar az önce kabul edip görütüümüz komite gibi, yine Birlemi Milletler (BM) nezdindeki kurumlar, yine içeride insan haklar eitlii kurumu, Mecliste iktidaryla muhalefetiyle tüm milletvekillerinin, komisyonun denetimine açk, haberli habersiz hangi cezaevi, hangi uygulamayla ilgili bir talep olmas halinde bunlar yerinde denetlenip incelenebiliyor diye konutu.

HçBR KEYF TUTUMA ZN VERMEYZ

Bakan Gül, Türkiyenin bir hukuk devleti olduunun altn çizerek, ikence ve kötü muameleye sfr tolerans tanyarak, özellikle 2002 ylndan itibaren çok önemli mesafeler kat edildiini belirtti. Her türlü iddiann yerinde incelenebilmesi için gerekli denetimlere izin verildiini kaydeden Abdülhamit Gül, Kurumlar, AHM kararlar, Anayasa Mahkemesi kararlar ve uluslararas kurumlar Türkiyede bu hususlar denetlemekte ve Bakanlk olarak da yine cezaevleri yönetimleri de bu konudaki hassasiyetini sürdürmekte. Hiçbir ekilde hiçbir kiinin keyfi tutumunu asla kabul edemeyiz. Bu konuda hak ihlaline izin veremeyiz. Bu konuda gerekli idari, adli soruturmalar yaplmakta ve varsa da bu konudaki ihlaller ya da kötü uygulamalar, keyfi uygulamalara, bu konuda gerekli müeyyideler yaplmaktadr dedi.

KISITLAMA KARARLARI KALDIRILDI

Soru üzerine Abdullah Öcalann avukatlaryla görümesini de deerlendiren Gül, bu konuda daha önce verilen kstlama kararlarnn kaldrldn açklad. Gül, unlar söyledi: Hükümlülerin avukatlaryla görümesi kanuni bir haktr. nfaz kanunumuz hükümlülerin avukatlaryla görüme hakkn düzenlemitir. Bu görümenin ne ekilde olacan, snrlarn, çerçevesini de yine ayrntl bir ekilde kanun düzenlemitir. Bu hakkn ihlali ya da belli bir güvenlik riskinin olumas gibi hallerde snrlanabileceini de yine düzenlemitir. Elbette bu snrlandrmalar, kstlamalar da yine yargnn denetimine açktr. effaf bir ekilde yaplmaktadr. Daha önce verilen kstlama kararlar söz konusuydu. Bu kstlama kararlar kaldrld. Görüme yasana ilikin bu kararlar kaldrld ve görüme imkan getirildi. Dolaysyla hukuken bu konudaki engeller kalktktan sonra avukatnn görüme imkan da hukuken söz konusu olmutur.

KOMTE MRALIYA DA GTT

Türkiyeyi ziyaret eden 13 kiilik Avrupa kenceyi Önleme Komitesinin ziyaretleri ve temaslar ile ilgili soruyu da yantlayan Bakan Gül, heyetin hangi cezaevlerini ziyaret edeceklerini kendilerinin belirlediini, ziyaret edilen cezaevlerinin arasnda Öcalann kald mral Cezaevinin de olduunu ifade etti. Bakan Gül, Farkl cezaevlerini ziyaret ettiler. Bu konuda da hangi cezaevlerine gideceklerini kendileri belirlediler. Bakanlk olarak hiçbir ekilde bizim uraya gidin, buraya gitmeyin gibi bir eyimiz olmad. stanbul, Diyarbakr, Silivri, Urfaya gidildi. Yine birçok cezaevine, mralya da gidildi. Oray da ziyaret ettiler. Dolaysyla tüm cezaevlerinde ilgili ahs, tutuklu, mahkumlarla görümeler saland. Ama genel itibaryla da daha önceki ziyarete göre olumlu gelimeler olduunu da ifade ettiler. Biz ikence, kötü muameleye sfr tolerans anlayyla yola çkm, özgürlükçü demokrasiyi gelitiren bir anlayla yola devam edeceiz. Dolaysyla bu konudaki eletiri ya da önerileri dikkatle takip edeceiz diye konutu.

Görüme talebinin komiteden geldiini belirten Gül, Heyettekiler Öcalan ile görütü mü? sorusuna ise Görüme, mral ziyareti oldu yantn verdi.

7 MAYISTA MRALI ZYARET YAPILDI

Bakanlktan yaplan yazl açklamada da heyetin 6-17 Mays tarihlerini kapsayan Türkiye ziyareti srasnda, iki ayr grup eklinde hareket ederek ziyaretlerini gerçekletirdii bildirildi. lk grubun stanbul- Bursa, ikinci grubun ise Diyarbakr, anlurfada bulunan ceza infaz kurumlarn ziyaret ettikleri belirtildi. 6 kiilik ilk grubun Ceza ve Tevkif Evleri (CTE) Genel Müdür Yardmcs Mehmet Ylmaz, Dileri Bakanl Genel Müdür Yardmcs Neval Orbay, CTE Tetkik Hakimi Hüseyin k ve Cezaevi Müdürü Ahmet Duzman eliinde 7 Mays 2019 tarihinde mral F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapal Ceza nfaz Kurumuna bir ziyaret gerçekletirdii bilgisi de paylald.

ASRIN HUKUK BÜROSU AçIKLADI

Asrn Hukuk Bürosu avukatlarndan Newroz Uysal, Bakan Gülün açklamasn deerlendirdi. Adalet Bakann verdii bilginin yeni bir ey olmadn öne süren Uysal Bizde açklamay basn üzerinden gördük. 2 mays görümesi sonras yaptmz açklamada ifade ettiimiz üzerine Sayn Öcalann mral adasnda avukat görümesine ilikin kstlama karar 22 Nisanda kaldrld. ifade edilen bilgi yeni bir güncel bir bilgi deil ifadelerini kulland.

Öcalann avukat Uysal, yeni bir açklama yapacaklarn söyleyerek Adalet Bakanlnn verdikleri kararn uygulanmasn beklediklerini dile getirdi. Uysal, Bursa Cumnuriyet Basavclna bir bavuru yaptk ve cevap alamadk. Bu da bir red anlamna gelmektedir. 2 Maystan sonra 2 hafta geçti üzerinden, yasan kaldrld belirtiliyor ama biz halen görüemedik. diye konutu.

Ana Sayfaya Git