Dünyada ve Türkiyede fenomen olmak uruna çeitli davranlar sergileyen gençlerin çlgnlklar bazen ölümle sonuçlanyor. Son olarak önceki gün Afyonkarahisarda sosyal medyada paylamak üzere video çekmek için girdii çukurdaki su birikintisinden çkamayan 17 yandaki Ouzhan Baylann cansz bedeni dalgçlar tarafndan çkartld.
15 yandaki Deniz ahin de önceki gün arkadalaryla girdii iddia üzerine 40 metrelik falezlerden denize atlad. Kendisinin kameraya alnmasn isteyen genç, denize çaklarak hayatn kaybetti. Gencin denize atlamas ve su üzerinde hareketsiz kalmas, cep telefonu kamerasyla çekilen görüntülere yansd.
Geçen ay yaplan Yükseköretim Kurumlar Snavnn (YKS) ikinci oturumuna son anda yetien Görkem Varlk, stanbul Üniversitesi Beyazt yerlekesinde snava alnmad gerekçesiyle kendini yerlere atm, Youtuber olan gencin mizansen yapt ortaya çkmt.
Sosyal medyada yapt paylamlarla ünlenen, Gaga Bulut ismiyle tannan ve gerçek ismi Bulut Altu olan genç, geçen yl zmir Kordonda çocuklar para karlnda öpütürdüü gerekçesiyle tutuklanmt.
Sosyal medya fenomeni Rüzgar Ozan Dikici, anneannesinin kafasnda yumurta krd anlar kayda alarak, Instagram hesabnda yaynlaynca tepki toplamt.
FENOMEN OLMAK URUNA
Antalyada yaayan Psikiyatrist Uzm. Dr. Sevim Hacarifolu Tolunay, sosyal medyann hayatn bir parças olduunu anlatt. Sosyal medya kullanmnda özellikle gençlerin bilgilendirilmesi gerektiini belirten Tolunay, bireylerin gençlik dönemlerinde deer görme ve ait hissetmek için sosyal medyada fenomen olmak uruna çeitli davranlar sergilediini aktard. Afyonkarahisarda bir gencin sosyal medyada paylamak üzere video çekmek için girdii çukurdaki su birikintisinden çkamadn hatrlatan Uzm. Dr. Sevim Hacarifolu Tolunay, gençlerin takipçi kazanmak uruna video çekerken öldüünü söyledi. Ailelerin çocuklarnn sosyal medya platformlarnda yapt davranlar gözlemlemesi gerektiini anlatan Dr. Tolunay, Gençlerin bireylerin özellikle ait olma, deer görme, yeterli hissetme gibi duygularn çok youn yaand ve fenomen olma yolunda da adm atld bir dönemdir. Dier kiiler de beni görsün düüncesiyle birtakm davranlar sergiledii zamandr. Bu anlamda gençlerin baz davranlarnn sonuçlar çok ar olabiliyor dedi.
BUNUN ADI STSMASDIR
Son dönemde sosyal medyada baz ailelerin çocuklarna sigara içirdiini gösteren videolarn yayldn hatrlatan Uzm. Dr. Sevim Hacarifolu Tolunay, bu konuda unlar söyledi:
Baz aileler çocuklarn fotoraflar çok paylayor, çocuklarna sigara içirmek gibi uygun olmayan veya çok küçük bir çocuu araba kullandrmak gibi görüntüler görüyorum. Bu davranlar kesinlikle onaylamyorum. Bunun ad istismardr. çünkü o çocuun istei, rzas dndaki davranlardr.
ALELER DE ÖRENMEL
Her geçen gün gelien teknolojiyle birlikte ailelerin de yeni sosyal medya platformlarn örenip bilinçlenmesi gerektiini belirten Uzm. Dr. Tolunay, sözlerini öyle sürdürdü:
Ailelerin gençlerle açk ve dürüst bir iletiim halinde olmak gerekiyor. Sosyal medyadan yüzde 100 soyutlamak da doru deil ama çocuun ne istediini, ne düündüünü, ne hissettiini anlamaya çalmak, sosyal medyada çok vakit geçirdikten sonra kötü hissediyorsa bunun sebeplerini örenmek, neyi örnek aldn bilmek gerekiyor. Onlar anlamaya çaln. Sosyal medyada kullanlan uygulamalar bilmiyorsanz, örenmeye çaln. Aileler sosyal medyay örenmeli. çünkü bilinmeyen bir ey hayatta hep kayg verir.
çOCUKLARI GÖZLEMLEYN
Mümkün olduu kadar ailelerin çocuklarn gözlemlemesi gerektiini vurgulayan Uzm. Dr. Sevim Hacarifolu Tolunay, çocuklarnzn sosyal medyadaki yaantsna bakn. Agresif veya öfkeli tavrlarn bu alanda yayor olabilir. Mesela okulda duygusal ve davransal olarak sknt yaayan bir çocuk bunlar sosyal medyaya yanstyor olabilir veya çok sessiz sakin bir çocuksa içindeki öfke kin ve öç alma duygularn sosyal medyaya farkl yanstyor olabilir. Farkl bir dünya çizebilir. çocuklarnz gözlemleyin dedi.
Özellikle duygusal ve davranlar sorunlar yaayan gençlerin sosyal medya platformlarnda çok daha riskli eyler yapabildiini anlatan Uzm. Dr. Tolunay, baz sorunlar varsa ve ba edilemiyorsa uzmandan destek alnmasn önerdi.