Ramazan ayında oruç tutmak isteyenler, ibadetlerini hatasız olarak yerine getirmek için günlük hayatlarında gerçekleştirdikleri kişisel bakımlarının oruç üzerindeki etkisini merak eder. Bu kişisel bakımın başında ise, ağız temizliği gelir. Oruçluyken ağız kokusunu önlemenin yolları bugünün en çok merak edilen konularından biri.
Oruçluyken Ağız Kokusunu Önlemenin Yolları Nelerdir?
Ağız temizliğine önem vermek sağlık açısından oldukça önemlidir. Ancak bazı kişilerin ağız temizliğine gerekli özeni göstermemeleri veya yapılan ağız temizliğiyle ilgili endişelerinin olması, özellikle oruçlu iken bu konunun daha da önem kazanmasına neden olur. Sizler için hazırladığımız yazıda oruçluyken ağız kokusu nasıl giderilir gibi soruları yanıtlamaya çalıştık.
Oruçluyken diş fırçalamak orucu bozar mı?
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da gerçekleştirilen açıklamalarına göre, diş fırçalamak orucu geçersiz yapmaz. Diş fırçalamak diş ve ağız sağlığını korumak için yapılan temizlik işlemidir. Dinimizde, diş fırçalamak ya da gargara yapmak gibi ağız temizliği rutinlerinin orucu etkilemeyeceği yönündeki görüşü genellikle kabul edilir. Ağızda biriken yemek artıklarını ve bakterileri de temizlemek amacıyla dişimizi fırçalarız ve vücuda herhangi bir gıda maddesi girmemesi nedeniyle orucu bozmaz.
Fakat, ağız çalkalamak için su kullandığımız sırada suyun yutulması orucu geçersiz yapar, çünkü suyun vücuda girmesi orucu bozan bir eylemdir. Ramazan ayında oruçluyken diş fırçalamak orucu bozmaz, ancak suyun ve diş macununun yutulmamasına dikkat edilmelidir. Oruçlu iken, diş fırçalama sırasında yanlışlıkla boğaza su kaçması durumunda oruç geçersiz hale gelir ve kişinin orucu bozulmuş olur.
Oruçluyken ağız kokusu nasıl önlenir?
Oruçlu iken bazı kişilerde ağız kokusu gibi rahatsız edici durumlar maalesef ortaya çıkabilir. Bu yüzden oruçluyken ağız kokusu nasıl önlenir sorusu, kişilerin en çok araştırdığı sorulardan biri olmaya devam ediyor. İşte oruçluyken ağız kokusunu önlemeye yardımcı olacak yöntemler;
- Düzenli diş fırçalamak
- Ağız gargarası kullanmak (alkol içermeyen gargaralar tercih edilmelidir. )
- Sağlıklı ve dengeli beslenmek
- Yeterli su tüketimi
- Nane veya limon tüketimi; nane yaprağı çiğnemek ya da limon dilimleri yemek ağız kokusunu gidermede etkili olabilir.
- Dil temizliği; yemek artıklarını ya da dil yüzeyinde biriken bakterileri temizlemek için dil temizleyicisi ya da diş fırçasıyla dil temizliği yapmak, ağız kokusunu azaltır.
Oruç tutarken ağız kokusuna çözüm önerileri arasında yer alan uygulamalardan birisi de misvaktır. Misvak, doğal bir diş temizleme aracıdır ve İslamda da önerilen hijyenik bir işlemdir.
Misvak kullanımının ağız kokusu üzerindeki yararları ve etkileri;
- Misvak, doğal bir ağaç olan Arak ağacının kökünden elde edilir. Bu nedenle, doğal bir diş temizleme yöntemidir. Oruçlu iken misvak kullanmak, ağız hijyenini sağlarken orucu da geçersiz yapmaz.
- Misvak kullanmak, dişlerde ve ağızda biriken yemek artıklarını ve plakları temizleyerek ağız temizliğini sağlar. Oruç tutarken ağız kokusunu engellemeye ve ağızdaki rahatsızlık hissini azaltmaya yardımcı olur.
- Misvak kullanımı, diş eti hastalıklarının da önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca, diş eti kanamalarını azaltır ve diş etlerinin de daha sağlıklı olmasını sağlar.
- Misvak çiğneme ağızda salgılanan tükürük miktarını artırır. Bu da sindirimi kolaylaştırır ve iftar sonrası oluşabilecek hazımsızlığı azaltır.
- Misvak kullanımı, dinimizde de önerilen bir uygulama olduğundan ruhsal ve manevi olarak da oldukça değerlidir. Oruçlu iken misvak kullanmak, ibadetin de daha kapsamlı bir şekilde yerine getirilmesine yardımcı olabilir.