Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen ve birçok etkinliği bünyesinde barındıran Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun 16’ncısı başlıyor.
Tepebaşı Belediyesi tarafından konsepti ve çeşitliliğiyle dünyada sadece Eskişehir’de düzenlenen Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun 16’ncısı, 4-17 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Etkinliğin basına tanıtımı amacı ile düzenlenen toplantıya Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra etkinlik sponsoru firmaların temsilcileri ve basın mensupları katıldı.
“Eskişehir farkını ortaya koyacak”
Tanıtım filminin izlenmesinin ardından etkinlikte ilk konuşmayı Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sempozyum Sanat Danışmanı Prof. Bilgehan Uzuner yaptı. Uzuner, “Birlikte yola çıktığımız 1999 Değirmen Dere Parkı fikrinden 16’ncısına evrildiğimiz bir sempozyum yapıyoruz. Bildiğiniz gibi bu yıl Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı. Dünyada bu kadar kıymetli ve zor elde edilen bir demokrasi ve cumhuriyeti taçlandırmak lazımdı. Biz bu yıl toplantılarımızda bu konuyu gündeme aldık. Bu sene Pişmiş Toprak Sempozyumu farklı bir akışta gerçekleşecek. Bu sene bir takım çalışmasıyla ortak bir eser yapacağız. 15 günlük süre içinde ne kadar Türk sanatçının eli değerse o kadar doğru olur dedik. O yüzden 20 sanatçı ile çalışmayı hedefliyoruz. İlk hafta 10 sanatçıyı davet ediyoruz, sonra evlerine dönüyorlar, ikinci hafta 10 sanatçı davet ediyoruz. Sempozyum komitesindeki arkadaşlarla beraber toplam 25 sanatçı bu eseri kolektif olarak meydana getirmesini sağlıyorlar. 6x60’a 4 metre büyüklüğünde bir eser düşünüyoruz. Bu eserde kendi içinde işlem yapılacak ama 25 sanatçıyı bir araya getirecek. Kalan zamanda sanatçılar özgün eserler üretebilecekler. Bu kent böyle bir eseri meydana getirmesiyle farkını ortaya koyacak” dedi.
“Sanat ve sevgi insanlığın kendisine en büyük hediyesidir”
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ise sponsorlara teşekkür ederek şu ifadeleri kullandı: “Sanat ve sevgi insanlığın kendisine en büyük hediyesidir. Bu iki konu olmayınca toplum gelişmiyor. Çok farklı mekanlar oluyor ama içinde insan ve sanat olmayınca hiç değeri olmuyor. O açıdan Eskişehir’imiz bu konuyu çok iyi anlayan bir halka sahip. Biz de bu halkla beraber olmaktan, onlara hizmet etmekten büyük kıvanç duyuyoruz. Bu sene 100. yıl için bir çalışma yaptık. 100. yıl ile ilgili çok önemli bir eseri Türkiye’nin gözü önünde Eskişehir’e yapacağız. 20 sanatçı ile çalışılacak. Pişmiş toprak işi o kadar zor ki Onu üretmek bu hale getirmek büyük bir meziyet.”
“Kentler belleğine, kimliğine sahip çıkmazsa yok olmaya mahkumdur”
Bu yıl ilk defa Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı’nda gerçekleştirileceğini ifade eden Başkan Ataç, “Pişmiş Toprak Sempozyumu 3 ayaklı olarak devam ediyor. İçinde sanat var, sektör var bilimsellik var. Bu bir kent belleği, kent kimliğidir. Eğer kentler belleğine, kimliğine sahip çıkmazsa yok olmaya mahkumlardır. O nedenle buna hep birlikte sahip çıkalım ve daha ileriye daha iyi bir şekilde götürelim. Sempozyumu uzun yıllardır önemli konularda veya vefat eden kişilere adayarak yaptık. Bu sene 14 Ekim 2022’de Amasra maden kazasında kaybettiğimiz 42 emekçimize, 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza ve bu sene kaybettiğimiz Sanatçı Özkan Uğur’u anarak geçireceğiz. Bu günlere Eskişehirlilerin büyük desteğiyle geldik. Ben hem vatandaşlarımıza hem de sponsorlarımıza teşekkür ediyorum. Tüm Eskişehirlileri sempozymumuza davet ediyorum” ifadelerini kullandı.