Ramazan ayı ve Kuran

''Kuran’ı okumayan, anlamayan, ondaki bu öğretileri göremez, anlayamaz ve onun rehberliğinin ardına düşemez''

Haberler 24.07.2012 - 23:55 Son Güncelleme : 24.07.2012 - 23:55

Yüce Allah, Kuranı ramazan ayında göndermiş olması nedeniyle bu ayın oruç olarak tutulmasını istemiştir.

Ayet şöyledir: Kuran, insanlara bir rehber, bu rehberliğin apaçık delili ve doğruyu yanlıştan ayırt edici bir ölçü olarak ramazan ayında indirilmiştir. Bundan dolayı, sizden kim bu aya ulaşırsa, onu baştan başa oruç tutsun. Ancak hasta veya seyahatte olan, başka günlerde aynı günler miktarınca oruç tutsun. Allah sizin için kolaylık diler, zorluk çekmenizi istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allahı tazim etmeniz ve Ona şükretmeniz içindir. (Bakara, 186).

Hz. Peygamber, ramazanın Allahın isimlerinden biri olduğunu ifade buyurmuştur (Buhârî, İman, 28). Bu durumda şehru ramazan ifadesi şehrullah yani Allahın ayı manasına gelir. Böylece Allahın kitabı ifadesi ile Allahın ayı bir araya gelmektedir. Demek ki ramazan ayı, Allahın kitabının indiği aydır.

Diğer taraftan, Kuranın Kadir Gecesinde indiği ve Kadir Gecesinin de ramazan ayı içinde olduğu dikkate alınırsa aralarındaki ilişki daha net bir şekilde anlaşılır. Kuranın Kadir Gecesinde inmeye başladığını ve 23 yılda tamamlandığını dikkate alırsak, Kuranın Kadir Gecesini diğer günlere taşıdığını söyleyebiliriz.

Böylece Kuranı ihya eden, onu anlayan ve hayata geçiren insanlar diğer gün ve geceleri de Kadir Gecesine çevirmiş olmaktadırlar.

Kadir Gecesi, kâinatın yaratılışından itibaren var olan bir gecedir. Varlığın yaratılış kanununun o gecede belirlenmiş olması, aslında bütün zaman ve varlıkları kapsadığı anlamına gelir. Onun bu mahiyeti, Kurana intikal etmiş ve Kuranın evrenselliğini meydana getirmiştir. Kuranın Allahın kanun kitabı olduğunu dikkate alır, kadr kelimesinin de aynı manayı taşıdığını düşünürsek, benzerlik ortaya çıkar.

Muhakkak biz Kuranı Kadir Gecesi indirdik (Kadir, 1); Kesinlikle biz Kuranı, mübarek bir gecede indirdik (Duhan, 3) ayetlerini, Bakara 185. ayetle bir araya getirirsek, Kuran ramazan ayında indirildi ifadesiyle de aynı şeyin beyan edildiği anlaşılmış olur. Böylece, ramazan ayı, Kadir Gecesi ve Kuran bir araya gelmiş, birbirine şeref vermişlerdir.

Yukarıda vermiş olduğumuz ayet, ramazan ayında gelen Kuranın görevlerinden bir kısmını ele almaktadır. Bunlardan biri hüdâ, yani rehberlik görevidir. Kuranın rehberliği hem bütün insanlık için hem de mümin ve muttakiler için olduğu anlatılmaktadır. Nefsin ve şeytanın yoğun trafiğinin bulunduğu hayatta hakikatin yolunu gösterecek ve insanı doğru yola iletecek olan işaretleri ve öğretileri Kuran vermektedir.

Kuranı okumayan, anlamayan, ondaki bu öğretileri göremez, anlayamaz ve onun rehberliğinin ardına düşemez. Kuranın diğer bir fonksiyonu da bu rehberliğin kanıtlarını vermek, öğretmek, insanın zihnine içirmek; hakla batılı, doğruyla yanlışı, iyiyle kötüyü, güzelle çirkini ayırmaktır. Kuran bu görevleri yapmak için ramazan ayında yeryüzüne indirilmeye başlandı. Onun için ramazan ayında tuttuğumuz oruç, Kuranın yeryüzüne inmeye başlamasının bayramı olmaktadır.

-Hocam malum ramazan ayında fitre vereceğiz. Fitre bütün aile bireyleri için mi verilecek? Ayrıca ne kadar ödenmesi gerekiyor? B.A.

Fitre bütün aile bireyleri için verilir. Fitre miktarı da şöyle hesaplanır: Kendi mutfağın için 1 ayda harcadığın masrafı 30 güne bölüp günlük harcamayı bulacaksın. Fitreyi de bu günlük harcama üzerinden vereceksin.

-Yemeği sağ elle yemek dinen şart mıdır? T.N.

Yemeği hangi elle isterseniz o elle yiyebilirsiniz. Bu bir kültür meselesidir, dinle alakası yoktur. Allah mahşerde yemeği hangi elle yediğinizi sormaz, haram yiyip yemediğinizi sorar.

Habertürk

Ana Sayfaya Git