11 ayın sultanı Ramazana sayılı saatler kaldı. 11 Mart Pazartesi günü başlayacak rahmet mevsimi için hazırlıklar yavaş yavaş tamamlanıyor. Bu hazırlıklardan biri de Ramazan kolisi hazırlamak, en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan biri dağıtılan yardım paketlerinde neler olacağı ve ne şekilde verileceğidir. Ramazan kolisi nasıl hazırlanır? Hemen aktaralım.
Ramazan Kolisi Nasıl Hazırlanır?
Rahmetin ve marifetin bol olduğu bu mübarek ayda, bir Müslüman olarak ibadetlerimizi yaparken yerine getirmemiz gereken bazı sorumluluklar da vardır. Bunlardan ilki, çevremizdeki yardıma ihtiyacı olan kişileri tespit edip elimizden geldiğince ellerinden tutmak ve yardımcı olmaktır. Yardım kolisi hazırlamak ise bu mübarek ayda yapılacak en hayırlı işlerden biridir.
Ramazan kolisinde neler olmalı?
Öncelikle, bu bir hayırdır ve bunu gösteriş aracına çevirmemek gerekir. Ramazan ayı biz Müslümanlar için aynı zamanda bir arınma dönemidir. Attığımız her adımın, yaptığımız her hareketin bir şekilde karşılığı vardır ve bu karşılık yalnızca ahirettedir. Tekrarlamak gerekirse bu mübarek ayı tam bir Müslüman olarak ifa etmeliyiz. Ramazan kolisi hazırlamak öncelikle niyet işidir. Bir hayra vesile olmaya en içten, en saf ve temiz duygularla niyet etmeliyiz.
Ramazan kolisinin içinde temel gıdalar bulunmalı.
- Pirinç,
- Bulgur,
- Arpa şehriye,
- Ayçiçek yağı,
- Mercimek,
- Fasulye,
- Nohut,
- Küp şeker,
- Toz şeker,
- çay,
- Salça ve
- Makarna.
- İrmik,
- Zeytin,
- Peynir,
- Bal,
- Reçel,
- Helva, vb.. Dahil edilir.
Ama şunu özellikle belirtelim ki; un, şeker, salça, tuz gibi temel gıdalar muhakkak olmalıdır.
Ramazan kolisi hazırlarken nelere dikkat edilmeli?
Yukarıda sıraladıklarımız Ramazan kolisinde bulunmalıdır. Bunların dışında yine kişinin durumu müsaitse bu malzemeleri artırabilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi de, Ramazan kolisinin verileceği kişinin gururunu, onurunu zedeleyecek davranışlardan uzak durmaktır. Bu konu, koli hazırlamaktan çok daha hassastır.
Özetle, Ramazan kolisi hazırlarken; niyet etmek, kolinin gerçekten ihtiyaç sahibine mi verildiği ve kolinin verildiği kişinin gururunu incitmemek gibi mevzulara ekstra özen gösterilmelidir. Son olarak Razaman kolisini vermek için Ramazanın ortasını beklemek yerine vaktinde vermek en güzeli olacaktır. Hayırlı ramazanlar.