Sahte dolara dikkat

Teknoloji, baskı teknikleri, kağıt kalitesi ve dijital olanakları kullanan kalpazanların, daha kaliteli sahte paralar üretmeye başladığı öğrenildi.

Haberler 22.04.2022 - 02:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Para Piyasalar Uzman slam Memi, çok kaliteli sahte paralar basmaya baladlar. Hatta öyle bir hale geldi ki, döviz büfelerinde çalanlar bile anlamyor. Para sayma makinelerinden, hatta ATMlerden geçtiini bile duyuyoruz dedi.

Memi, kalpazanlarn bir dier yönteminin de döviz bürolar ve bankalarn kapal olduu saatlerde sözde döviz bozdurmak isteyen yabanc uyruklu kiiler olduunu belirtti. Memi, Genelde yabanc uyruklu kiileri turist gibi kullanarak sahte paralar piyasada erittiriyorlar dedi

Son teknolojiyi kullanlarak üretilen sahte paralarn çplak gözle anlalmasnn mümkün olmadn belirten slam Memi, Daha önceki sahte paralar insanlar, biraz dikkat ederek çplak gözle ayrt edebiliyordu. Bugünkü teknolojik imkanlar karsnda sahte parann ayrt edilmesi neredeyse imkansz. Bizim gibi uzmanlarn bile çok dikkat etmesi gerekiyor. Hatta bunu destenin arasna koysanz, çou dövizci ve tüccarn gözden kaçrma olasl çok yüksek. Para sayma makinelerinden hzlca geçiyor. Hatta ATMlerden geçtii bilgisi bile kulaklarmza geliyor. Örnein bu elimdeki sahte dolar, sesine, kabartmalarna baktnz zaman birebir taklit, çok kaliteli bir sahte basm yapmlar diye konutu.

TATL VE BAYRAM ÖNCES SAHTE DOLAR ARTAR

Piyasada son yllarda sahte dolarlara sklkla rastlandn belirten Memi, Özellikle tatil ve bayram sezonlar öncesi çok oluyor. Sadece dövizde deil, TLde de sahteler piyasada dolamaya balad. O yüzden bayram arefelerinde ticarethanelerin, tüccarlarn çok dikkat etmesi gerekiyor dedi. Memi son bir yldr piyasada en fazla sahte 50 dolar görüldüünü belirterek Ondan önceki yl piyasada 20 dolar daha fazla vard. Sahte 100 dolar eskisi kadar yapmyorlar çünkü insanlar çok dikkat ediyor. Ama 10, 20 ve 50 dolara eskisi kadar dikkat edilmiyor. Düük miktarlar olduu için bozdurulmas daha kolay oluyor dedi.

TANIMADIINIZ NSANLARDAN PARA BOZDURMAYIN

Tanmadmz insanlarn para bozma tekliflerine temkinli yaklalmas gerektiini belirten Memi,Hastane bahçesinde, sada solda ite tanmadnz insanlarn para bozma teklifine dikkat edin. nsanlarn iyi niyetini suistimal ederek bu sahte paralar eritiyorlar dedi.

Kalpazanlarn iyerlerine sahte paray verirken bozdurma teklifiyle gelmediini belirten Memi, Sahte parayla sizinle alveri yapar. Siz sahte paray alr para üstü verirsiniz. Ama küçük eyler alr genelde, mesela 50 lira verir, bir çikolata alr. Siz 45 lira para üzeri verirsiniz. Paralar bu ekilde eritiyorlar. nsanlarn bugünlerde çok dikkat etmesi gerekiyor dedi.

Memi, kalpazanlarn bir dier yönteminin de döviz bürolar ve bankalarn kapal olduu saatlerde sözde döviz bozdurmak isteyen yabanc uyruklu kiiler olduunu belirtti. Memi, Genelde yabanc uyruklu kiileri turist gibi kullanarak sahte paralar piyasada erittiriyorlar dedi

.PARA KAIDININ SESNE VE KALTESNE DKKAT

slam Memi, sahte paray fark etmek için kadn kalitesi ve sesine dikkat edilmesi gerektiini söyledi. Memi, Kattaki mürekkep koyu ve leke brakyor mu buna bakmak gerekiyor. Kaliteli sahte paralarda kat ve mürekkep çok kaliteli oluyor. Dijital imkanlar kullanabiliyorlar. Kalplarn çok özel bir ekilde hazrlayabiliyorlar. Dediim gibi ayrt edebilmek çok güçleti diye konutu.

Ana Sayfaya Git