Şampiyon adayı taylar "çekirdekten" yetiştiriliyor

Türkiye'de safkan Arap yarış atlarının yetiştirildiği en önemli yerlerin başında gelen Şanlıurfa'daki Suruç Ovası'nda, şampiyon adayı taylar çekirdekten yetiştirilerek yarışlara özenle hazırlanıyor.

Haberler 05.08.2017 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suruç Ovasnda yüzlerce ailenin geçimini salad Arap at yetitiricilii, Osmanl döneminden kalan kültür ve gelenein devam olarak da yaatlyor.

Osmanl döneminde Arap at yetitirme merkezlerinden biri olan ilçedeki aileler, önemli ekonomik getiri salayan yar at bakmn günümüzde de sürdürüyor.

Küçük büyük yaklak 150 çiftliin bulunduu ovada, çeitli sebeplerle yarlardan ayrlan ampiyon aygr ve dii atlar çiftletirilerek, yeni ampiyon aday taylar elde ediliyor.

Annelerinin yannda özel bakmla adeta bir bebek gibi büyütülen taylar, yine özel eitimlerle yarlara hazrlanyor.

Gda Tarm ve Hayvanclk lçe Müdürü Mehmet Murat Yahlizade, ilçenin Arap ülkeleriyle olan yaknlndan dolay, Arap yar at yetitiriciliinde önemli bir merkez haline geldiini söyledi.

Özellikle uzun mesafeli yarlarda Arap atlarnn daha dayankl olmasnn ve uygun iklim artlarnn bölge halkn Arap yar at yetitirmeye sevk ettiini belirten Yahlizade, lçede yaklak bin 500 yar at mevcut. Bunlarn bir ksm dii damzlk, bir ksm aygr, bir ksm ise ampiyon aday taylardr. dedi.

- Bebek gibi baklyorlar

Taylara douundan itibaren adeta bebek gibi baklmaya balandn kaydeden Mehmet Murat Yahlizade, öyle devam etti:

Yetitiriciler yeni doan taylara bir bebek gibi bakyorlar. Taylarn daha iyi beslenmesi için annelerine kuru üzüm, kuruyemi, ceviz ve ball karmlar veriliyor. Bunun yannda korunga, fi, yonca gibi protein deeri yüksek yemler verilerek, annelerinin taylar daha iyi beslemeleri salanyor. Taylarn günde 3 kez temizlii yaplmaktadr. Taylar hava durumuna göre anneleriyle birlikte dar çkartlarak gezdiriliyor. Terledikleri zaman bakclar tarafndan havlularla siliniyorlar. Tabii taylarla herkes ilgilenemiyor, özel kiiler ilgileniyor. Tay ile bakcs arasnda duygusal bir iliki mevcut oluyor. Tay, bakcsna daha yaknlk gösteriyor ve tanyor. Yine taylarn ilaçlamalar yaplyor ve bu ilaçlarn organik olmasna dikkat ediliyor.

- çiftliklerde eitimleri tamamlanyor

Yar at yetitiricisi Engin imek de Arap at yetitiriciliinde ilk akla gelen yerin Suruç olduunu belirtti.

Suruç Ovasnn scak bir bölge olmas nedeniyle Arap atlar için ideal bir ortam sunduunu aktaran imek, Taylar bebek gibi büyüttükten sonra 2,5 yanda binee altryoruz. 3 yana geldiinde de hipodromlarda bizi temsil etmeye balyor. Özellikle iyi bir yar atnn yetimesi için iklim artlar ve iyi bir bakm çok önemlidir. Kaliteli soya sahip taylar, iyi bakm ile çok iyi birer yar at olmaktadrlar. diye konutu.

Engin imek, yetitirdikleri taylarn bata stanbul olmak üzere zmir, Ankara, Bursa, Diyarbakr, anlurfa ve Elazdaki yarlarda boy gösterdiini de sözlerine ekledi.

Celal Yldz ise kaliteli at yetitirmek için Türkiyenin en iyi seyisleriyle çaltklarn, taylarn bu sayede yara daha iyi hazrladklarn anlatt.

Ana Sayfaya Git