Psikiyatrist Prof. Dr. Rüstem Akn, sosyal medya bamllnn madde bamllyla benzer etkilere sahip olduunu belirtti.
Akn, yapt yazl açklamada çan yeni salgn olarak adlandrd sosyal medya bamllna ilikin deerlendirmelerde bulundu.
Sosyal paylam sitelerinin en büyük amacnn insanlarn orada daha fazla vakit geçirmesi olduunu ve bu sitelerin doru bilgiyi deil, gösterilmek isteneni gösterdiini vurgulayan Akn, sosyal medyadaki uyaran younluunun açkça ya da farknda olmadan kiilerin tüm kiisel kararlarn etkileyebildiine dikkati çekti.
Sosyal medya kullanm orannn gün geçtikçe arttnn altn çizen Akn, Dünyada bugün itibaryla 3 milyardan fazla insan, yani toplam dünya nüfusunun yüzde 40 aktif biçimde sosyal medya kullanmaktadr. Aratrmalar günde ortalama 2 saatimizi sosyal medyada geçirdiimizi gösteriyor. Bunun oluturduu bamllk bir yana her gün maruz kaldmz ileti saldrs, defalarca dikkatimizi datmakta, dünyann her köesindeki sorunlar gözümüze sokmakta, zihnimiz kadar uykumuzu, ruhsal ve fiziksel salmz, yaam biçimimizi ve insani ilikilerimizi etkilemektedir. ifadelerini kulland.
Yeni kuaklarn sanal aleme göç etmesinin tehlikeli durumlara neden olduunu belirten Akn, unlar kaydetti:
Günümüzde sosyal medyann birçok yarar olmakla birlikte, bilgi kirlilii oluturmakta, insan insana etkileimi yok etmekte, ynla ve darmadank bilgiler, aknlatrc, göreceli bak açlar sunmakta, yara, kyaslamaya, yenmeye, kandrmaya, incitmeye odakl, doyurulmas olanaksz bir itah alan dourmaktadr. Sosyal medya bamll iyi bir evlilik yaknln önlüyor, çocuklarla etkileimi, onlarn özel ilgi ihtiyacn engelliyor, çocuklara rol modeli oluturmann önüne geçiyor, dier ailelerle etkileimi, gezi, sosyal kültürel aktiviteler gibi kendini ve aileyi gelitirecek etkinlikleri önlüyor.
- Sadece çocuklarn gençlerin deil herkesin sorunu
Sanal bamlln çan en yeni ve en yaygn salgn olduuna vurgu yapan Prof. Dr. Akn, Sosyal medya yalnzca çocuklarn ve gençlerin deil yallar dahil herkesin sorunudur. Sosyal medya, madde bamllna benzer mekanizmalarla oluuyor ve günlük hayatmz madde bamll kadar etkiliyor. ifadelerini kulland.
Akn, Baml bireyler günün önemli bir ksmn, bazen ise tamamn internet ortamnda geçirmektedir. Bu bireylerin eriimleri engellendiinde huzursuz olmakta, sanal ortamda kal süresini her geçen gün artrmakta, mesleki, ailevi ve sosyal ilikileri ciddi ölçüde bozulmaktadr. Sanal ya da davransal bamllarda depresyon ve içe dönüklük orannn daha yüksek olduu bilimsel bir gerçektir. deerlendirmesini yapt.
Sosyal medyada vakit öldürmek yerine, bakalaryla yüz yüze iletiim kurmann hem iletiim becerilerini gelitireceine hem de çok daha olumlu duygular yaatacana iaret eden Akn, ailelere çocuklaryla daha fazla vakit geçirmeleri ve onlar sosyal hobi ve becerilere yönelik etkinliklere yönlendirmeleri tavsiyesinde bulundu.