"Sigara kaçakçılığının boyutu 3,5 milyar dolara ulaştı”

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, tütün ve tütün mamullerinin kaçakçılığının yıllık toplam getirisinin 3,5 milyar dolara ulaştığını belirterek, “Ülkemizde 2013 yılında yasaklanan elektronik sigara halen kaçakçıların araçlarının bagajlarında bile satılabiliyor” dedi.

Haberler 20.12.2019 - 01:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son yllarda yaygn bir ekilde kullanlan ve 2013 ylnda yasaklanmasna ramen hala kolayca edinilebilen elektronik sigaralarn karanlk yüzünü anlatan Türkiye Sigarayla Sava Dernei (TSSD) Genel Bakan Doç. Dr. Mustafa Aydn, Elektronik sigara dediimiz nesne için, sanki sigara kadar zararl deilmi gibi bir alg oluturuldu. Halbuki e-sigara kullananlarda kanser riski, sigara kullananlara göre 10 kat daha fazla. çünkü sigara tütün gibi doal bir bitkinin kimyasal ilemlerden geçirilmesinden sonra üretiliyor. E-sigara ise tamamen kimyasal bir yapya sahip diye konutu.

E-SGARA BAGAJDA BLE SATILIYOR

Türkiyede e-sigarann kullanlmasnn ve satlmasnn TSSDnin giriimleriyle 2013 ylnda yasaklandn hatrlatan Aydn, Ancak bugün denetimde yaanan sorunlar nedeniyle bu melanet, kaçakçlarn kulland araçlarn bagajlarnda bile rahatça satlabiliyor. Dolaysyla sigarayla savata ortaya konan yasal düzenlemeler kadar, bu düzenlemelerin sürdürülebilir olmasnn da önemi büyük. Denetim mekanizmas sk bir ekilde çaltrlmazsa bu tip manzaralarla karlamamz olas dedi.

10 YILDA 655 MLYON PAKET KAçAK SGARA

stanbul Emniyet Müdürlüü Kaçakçlk ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) ube Müdürlüü verilerine göre Türkiye genelinde son 10 ylda toplam 654 milyon 562 bin 520 paket kaçak tütün ve tütün mamulü ele geçirildiine dikkat çeken Aydn, Tütün mamulleri kaçakçl özellikle terör ve organize suç örgütlerinin en önemli gelir kaynaklarndan biri. Tütün mamullerinin kolay temin edilebilmesi, tütün mamullerine verilen cezalarn uyuturucu suçlarndaki gibi caydrc olmamas ve yüksek kar getirisi gibi etkenler, söz konusu kaçakçlk faaliyetinin suçlular bakmndan cazip hale gelmesine neden olmakta. Tütün ve tütün mamulleri kaçakçlnn yllk toplam getirisinin 3,5 milyar dolar bulduunu hatrlarsak, iin cazibesi daha net anlalabilir diye konutu.

Ana Sayfaya Git