Nüfusundan daha fazla Suriyeli snmacya ev sahiplii yapt için ensar ehir olarak anlmaya balanan anlurfann Akçakale ilçesindeki vatandalar, Tel Abyad halkyla ayn kültürü yaatyor.
Türkiyenin en çok snmacy arlayan kentlerinden olan anlurfann Suriye snrnda bulunan ilçesi Akçakale, snrlarn, topraklarn yan sra yaanmlklar ve kültürü de ikiye böldüü yerlerden biri. Snrn dier tarafndaki Tel Abyad kenti ile komu olan Akçakale, yaklak 40 bin civarndaki nüfusunun iki kat kadar snmacya kucak açyor.
Özellikle terör örgütü PYDnin bölgeyi kuatmas ve Esed rejiminin basklarnn ardndan soluu Türkiyede alan Tel Abyad halk için Akçakalenin farkl bir anlam daha bulunuyor.
Yakn akrabalk ilikilerinin bulunduu Akçakalelilerle, Tel Abyaddaki özellikle kadnlarn giyimleri, günlük hayatlarndaki benzerlikler dikkati çekiyor.
Snrn her iki tarafnda yaayan Arap kökenli kadnlarn en belirgin ortak özellii ise kyafetleri. Renkli ve uzun elbiseler giymeyi tercih eden yöre kadnlarnn ba örtülerini takma ekilleri de hemen hemen ayn.
El, ayak ve yüzlerinde dövmeler bulunan kadnlarn birbirinden lezzetli yemekleri ve yaam biçimleri de adeta snrlarn ayrd ortak hayatlarn birer kant durumunda.
Akçakaleli kadnlardan Hape Güçlü (63), Akçakale ile Tel Abyadda yaayan insanlar arasnda youn bir akrabalk ilikisinin bulunduunu söyledi.
Yllar önce snr çizgilerinin çekilmesiyle iki kentin insanlarnn ayr dütüklerini, sadece bayram gibi özel günlerde bir araya gelebildiklerini ifade eden Güçlü, Bizlerin birbirimizden ayr düünülmesi imkansz. Biz hem akrabayz hem de hak katnda kardeiz. O yüzden Suriyeli kardelerimize bu zor günlerinde kapmz açtk. dedi.
Suriyeden gelen misafirlerle hemen her alanda yaamlarnn benzerlik gösterdiini anlatan Hape Güçlü, Suriyeye huzurun gelmesiyle misafirlerinin büyük ölçüde ülkesine döneceini ancak ilikilerinin daha önce olduu gibi her zaman bütünlük arz edeceini kaydetti.
Suriye kadnlardan Selva Nureddin (44) de yaklak 4 yl önce iç savatan kaçarak Türkiyeye sndklarn ve Akçakaleli bir hayrseverin kendilerine açt evlerinin bir odasnda yaadklarn belirtti.
Akçakalede kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini anlatan Nureddin, öyle konutu:
Bizim yüzümüzdeki dövme de ayn, kaynattmz yemekler de konutuumuz dil de. Zaten babam bize hep anlatrd, zamannda bir arada yaadmz. Her zaman Türkiyeyi çok özlediini, Türkiyede kalan akrabalaryla bir araya gelmek için can attn bize anlatrd. Biz babamn o hikayeleriyle büyüdük. imdi de bizim hikayelerimizde olan insanlarn yanndayz. Bize kendi kardeleri gibi bakyorlar. Allah, Akçakalelilerden de Türkiyeden de raz olsun. Eer bize kaplar açlmasayd, büyük çounluumuz bugün ölmü olabilirdik.