Türkiyede ve dünyada ciddi tehlike oluturan sivrisineklerden meydana gelen tayc virüsler ölümlere neden oluyor. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Ana Bilim Dal Bakan Prof. Dr. Ali Satar, 2015 yl verilerine göre sadece 349 bin kiinin stmadan öldüünü ve sivrisineklerin kan emdikten sonra 10 gün içinde virüsü hasta olmayan bir insana da aktarabilme özelliine sahip olduunu dile getirdi. 102 argo virüsün sivrisinekler tarafndan insanlara tandn aktaran Prof. Dr. Satar, bir ylda dünyada kesin olmayan sonuçlara göre 830 bin kiinin sivrisineklerin tad virüsler yüzünden öldüünü söyledi. Prof. Dr. Satar, Sivrisinekler normalde yumurtalarn suya brakrlar ve bu yumurtadan çkan larvalar suda beslenirler. Daha sonra pupa dönemine geçerler. Bu pupadan da erginleri oluur. Bu erginlerle mücadele etmek tabii çok zor. Bunun için larva ve pupa dönemlerinde bunlarla mücadele çok önemli. Güneydou Anadolu Bölgesinde daha çok sar humma ve stma hastal görülüyor. Ülkemizde de bu virüsleri tayacak rezervuar dediimiz vektörler mevcut. Sivrisinekler kavanozda braklan bir suyun içerisinde bile üreyebilecek yetenekte canllardr. Bunun için sitelerin havuzlar, genelde kn üstleri açk ve dolu olarak braklyor. Buraya braklacak yumurtalardan hemen larvalarn çkacan unutmayalm. Site havuzlarnn ya boaltlp ya da ilaçlanmas gerektiini unutmayalm diye konutu.
2015 kaytlarnda 349 bin kii stma hastalndan öldü
Sivrisinekler tadklar virüs bakmndan birçok ölümlere sebep olmasna ramen hiç kimsenin aklna bu sineklerle mücadele etmek gelmediini kaydeden Prof. Dr. Ali Satar, sözlerine öyle devam etti:
Halbuki daha öncede bahsettiim gibi 2015 kaytlarna göre de sadece 349 bin kiinin stma hastalndan öldüü bildirilmekteydi. Sivrisinekler kan emdikten 10 gün sonra bu virüsü hasta olmayan normal bir insana da aktarabilme özelliine sahiptir. Sivrisinekler yumurtalarn braktktan sonra bu virüslerin yumurtalarna da geçtii, oradan yine ergin olanlarda da bulunduunu göstermitir.