Alman Bertelsmann Vakfnn AB ve OECD ülkeleri arasnda hazrlad Sosyal Adalet Endeksinde Türkiye 41 ülke arasnda 40nc oldu. Vakfn hazrlad Sosyal Adalet Endeksinde ülkeler çeitli balklara göre sraland.
ETM ETLNDE SON SIRADA
Türkiye yoksulluun önlenmesi balnda 31inci, adil eitim frsatlar balnda sonuncu, istihdam piyasasna eriim balnda 37inci, sosyal hayata dhil olma ve ayrmcla uramama balnda 39uncu, nesiller aras adalet balnda 18inci ve salk balnda 36nc srada yer ald.
Sosyal Adalet Endeksinde ilk srada daha önceki yllarda olduu gibi zlanda yer ald. Küçük ada ülkesini Norveç, Danimarka, Finlandiya, sveç gibi dier skandinav ülkeleri izliyor. Almanya ise endekste Hollanda, Slovenya, çekya ve Yeni Zelandann ardndan 10uncu srada yer ald.
ABD sosyal adalet endeksinde 36nc sray alrken listenin son srasnda Meksika bulunuyor.
SRAL VE ABDDE YOKSULLUK RSK YÜKSEK
DWde yer alan habere göre, aratrmada yüzde 17,9 ile srail ve yüzde 17,8 ile ABD yoksulluk riskinin en yüksek olduu ülkeler olarak kaydedildi.
2018 ylnda 41 ülkede isizlik orannn ortalamas yüzde 5.3 olarak kaydedildi. Buna göre 2008 ylnda patlak veren mali krizden bu yana isizlik orannn ilk kez dütüü tespit edildi. sizlik orannn en düük olarak kaydedildii ülke çekya olurken Yunanistanda her be kiiden biri isiz.
PYASASININ GELMES YOKSULLUA ETK ETMYOR
Aratrmada her ne kadar sanayi ülkelerinde i piyasasnda gelime kaydedilse de bunun yoksulluun azalmasna bir etkisinin olmad belirlendi. Bu sonucun ortaya çkmasnda tahminlere göre vadeli ve yar zamanl ilerde çalanlarn saysnn art, asgari ücretle çallan branlarn i piyasasnda daha büyük bir yer tutmas rol oynuyor.
Bertelsmann Vakfnn aratrmasnda yoksulluk riskinin gençler ve yallar arasnda gösterdii farkllama da ölçüldü. 41 AB ve OECD ülkesinin 27sinde 18 yan altndaki çocuklar ve gençler 65 ya üstüne göre daha fazla yoksulluk riski altnda yayor. sveç ve Norveç gibi iyi sosyal sistemlere sahip ülkelerde de bu durum deimiyor.