Türkiye statistik Kurumunun (TÜK) verilerine göre 2018 ylnda 3 bin 161 kii hayatna son verdi. Verilere göre, hastalklar, geçim zorluu ve aile geçimsizlii intihar nedenleri arasnda önemli yer tutuyor. Türkiyede 2000lerin balarnda her yl 2 binli rakamlarla ifade edilen intihar sonucu ölüm vakalar, 2012 ylndan itibaren 3 bine çkm durumda. ntiharlarla ilgili en son yaymlanan istatistik 2018 yln kapsyor. Buna göre, geçen yl 3 bin 161 kiinin hayatn intihardan kaybetti ve bu, günde ortalama sekiz kiinin yaamna son verdii anlamna geliyor. Ülkede 2017de 3 bin 168, 2016da 3 bin 193, 2015te 3 bin 246, 2014te 3169 kii intihar sonucu yaamn yitirdii kaydedildi. 2018de, 432 ölümle en fazla intihar vakas stanbulda olduu belirtilirken srasyla Ankara (194), zmir (186), Bursa (119), Konya (103) takip etti. Raporda 2018de 2391i erkek, 770i kadn olurken erkeklerin oran yüzde 75.64, kadnlarnki yüzde 24.36 olduu belirtildi. Artan intihar vakalarn deerlendiren Türkiye Psikologlar Dernei zmir ube Bakan Psikolog Mevlüt Ülgen, intihar giriimlerinin psiko-sosyal ve ekonomik boyutlaryla ele alnmas gereken çok boyutlu toplumsal bir sorun olduunu dile getirdi.
TOPLUMSAL BR SORUN
ntihar giriimlerinin psiko-sosyal ve ekonomik boyutlaryla ele alnmas gereken çok boyutlu bir olgu olduuna dikkati çeken psikolog Mevlüt Ülgen, intihar giriimine karar vermek ve gerçekletirmek her ne kadar bireysel bir giriim gibi olsa da, ekonomik, siyasal ve kültürel belirleyicileri olan toplumsal bir sorun olduunu vurgulad. Dünya Salk Örgütünün kavramsallatrmasn hatrlatan Ülgen, intiharn bir halk sal sorunu olduunu ifade etti. Ekonomik kriz, sava, çatma dönemleri ile siyasal kriz dönemlerinde intihar ve madde bamllnda art olduuna vurgu yapan Ülgen, Bu tür durumlarda bireylerde, kayg bozukluklar gibi ruhsal sorunlara daha sk rastland bir gerçektir. Yine toplumsal gerginlik, belirsizlik, çatma, umutsuzluk, dayanma ve sosyal destek sistemindeki yetersizlikler intihar vakalarnda arta zemin hazrlar diye belirtti.
EKONOMK SORUNLAR ETKENLERDR
Son zamanlarda haberlere yansyan intihar vakalarnda insanlarn ekonomik durumlarna iaret eden detaylar otaya çktn belirten Ülgen, maddi olanakszlklarn kiinin psikolojisine etkilediini kaydetti. sizlik, ekonomik sorunlar, hastalk, iliki, bireyi intihar giriimine yönelmede önemli etkenler arasnda olduunu ifade eden Ülgen, öyle devam etti: Ekonomik yoksunluk birçok sknty da beraberinde getirmektedir. Kiinin günlük yaamn sürdürmesini zorlatrd gibi aile ve sosyal ilikilerini bozmakta, umutsuzluu ve belirsizlii artrrken, güveni düürmektedir. Depresyona zemin hazrlamaktadr. Ekonomik krizden en çok en fazla alt ve orta gelir gruplar etkilenmektedir. Ekonomik ve sosyal krizi daha derin yaana bireyler, isizlik ve yoksullama sonucu oluan güvencesizlik bireylerin en fazla gereksinim duyduu ruh salk hizmetlerine eriememe de tetikleyici nedenler arasndadr.
SORUNLAR çATIMA VE GERGNLKLE çÖZÜLMEMEL
ntiharn bir halk sal ve toplumsal sorun olarak ele alnmas gerektiinin söyleyen Ülgen, bu konuda siyaset erkinin bütünlüklü bir politika oluturulmas gerektiini belirtti. ntihar giriimine zemin hazrlayan ekonomik, sosyal nedenleri ortadan kaldrmaya ve önleyici çalmalara odaklanan, ruh sal hizmetlerine eriimi kolaylatran bir yönelime ihtiyaç olduunu sözlerine ekleyen Ülgen, unlar söyledi: Siyaset, sorunlar çözme, bireylerin refahn ve yaam kalitesini yükseltme kurumudur. Sava, çatma ekonomik ve siyasal kriz kendiliinden oluan bir kriz veya doa olay deildir. Siyasal ve ekonomik politikalarn sonucudur. Demokrasi, adalet ve özgürlüklerle direk ilikilidir. Siyasal iktidar ve siyaset kurumuna düen görev çatma ve gerginlikle, çatma ile krizi derinletirmek deil, toplumsal mutabakat ve güveni salayarak demokratik zeminde sorunlar çözmektir.