Sosyal medya dolandrclarnn son dönemde hasta çocuk fotoraflaryla hayrsever insanlardan para toplamaya çalt ortaya çkt. Oluturduklar profille çocuu hasta aile izlenimi veren dolandrclar, fotoraflarn yanna internetten kopyalanm valilik belgelerini de ekleyerek inandrclk salamaya çalyor.
Bu acmasz dolandrclk yöntemi, geçtiimiz haftalarda instagramda Celal_bebek ismiyle açlan ve 6 bin 191 takipçisi olan bir profil tarafndan kullanld. Profilde sözde lknur isimli bir kadn, çocuunun bir yldr solunum cihazna bal yaadn, tedavisi için 55 bin liraya ihtiyac olduunu belirtiyor.
Oysa hesapta paylalan fotoraf internetten aratldnda, Sakaryada yaayan Azra isimli bir bebee ait olduu ortaya çkyor. Sözde Celal bebee ba toplamak için valilikten alnan iznin ise, kanser tedavisi gören Aye Nur nak isimli bir çocuk için verildii anlalyor. Dolandrclar hasta çocukla ilgili gönderilen mesajlar ise Evladm youn bakmda cevabyla geçitirip, soru gönderen hesaplar engelliyor.
Hasta çocuk fotoraflar kullanarak dolandrclk yapanlarn nasl anlalabilecei konusunda açklama yapan Biliim Teknolojileri ve Siber Güvenlik Uzman Yavuz Sultan Selim Yüksel, son zamanlarda bu yöntemin çok kullanldn belirterek, dolandrclarn sadece para talep etmekle kalmayp ayn zamanda yasal olduu iddia edilen linklerle kredi kart bilgilerini de ele geçirdiini belirtti.
Yüksel, Sosyal medyada birçok hesap görüyoruz. Bu hesaplarda, valilik izinleri, ailesiyle birlikte bir bebek, iletiim ve IBAN bilgilerinin olduu görseller paylalyor. Bunlara ufak bir para gönderseniz bile toplamda milyonlarca lirann insanlardan alndn görüyoruz dedi.
YEMLEME YÖNTEMYLE DOLANDIRIYORLAR
Bu dolandrclk yönteminin yemleme anlamna gelen, fishing olarak adlandrldn belirten Yüksel Aldatmaya yönelik senaryolar oluturuyorlar. çerisinde yemler var. Yem nedir? Valiliin iznin belgesinin olduu resmi bir kampanya. O valilik izninin gerçek olup olmadn test etmek gibi bir ansnz yok. Örnein sizi bir linke yönlendiriyorlar.
O linke tkladnzda size bir bankann ya da e-devlet sistemine benzeyen sistemin, sanki valiliin sistemiymi gibi bir kredi kart sayfas çkyor. Bu sayfaya girdiinizde kredi kart bilgilerinizi de ellerine geçiyor. Siz 50-100 liralk ba yapacam diye, samimi duygularla destek olmak istediinizde, kredi kart bilginiz çalnyor. Annda hesabnzdan binlerce liralk para çekilebiliyor dedi.
FOTORAFI NTERNETTEN ARATMAK GEREKR
Bu dolandrcl fark edebilmek için, paylalan fotoraflarn internetten aratlmas gerektiini belirten Yüksel u uyarlar yapt, Bu gibi ba kampanyalarna samimi olarak destekte bulunmak istiyorsanz, devletimizin resmi kanallardan oluturduu kampanyalar var.
Buralarn tercih edilmesi gerekiyor. çünkü sosyal medyada bir kontrol mekanizmas olmad için, istismara her zaman açk bir durum var. Örnein SMA hastas bir çocuun fotoraflaryla sahte hesaplar ve sahte kampanyalar oluturabiliyorlar.
Googledan o fotoraflar aratmak çözüm olabilir. çocuun ismi ve fotoraflarn aratarak farkl isimlerle farkl fotoraflarla servis edildiini görebiliriz. Ancak en önemlisi hiçbir linke tklamamalyz. Kredi kart bilgilerinizi hiçbir artta göndermemiz gerekiyor.